dinsdag 2 april 2013

'No cure no pay' voor advocaten

di 02 apr 2013, 20:05 | 46 reacties
|
lees voor


'No cure no pay' voor advocaten


AMSTERDAM - Een Kamermeerderheid van in elk geval de VVD en de PvdA wil het principe 'no cure no pay' invoeren in de advocatuur. De regeringspartijen willen er mee gaan experimenteren. Nu is dat in Nederland nog verboden.

    Foto: Peter Schoonen
    Advocaten zouden bij 'no core no pay' alleen betaald hoeven te worden als de deze de zaak voor hun cliënt winnen.
    VVD-Kamerlid Ard van der Steur diende daarvoor dinsdag een motie in. Hij vindt dat alles onderzocht moet worden dat kan bijdragen aan een betaalbare rechtsbijstand voor brede groepen in de samenleving. Omdat er nu een verbod geldt voor het principe van 'no cure, no pay', kan daarmee geen ervaring worden opgedaan. Het plan werd in 2005 nog afgekeurd omdat er angst was voor een claimcultuur. Bovendien kan het lastig worden voor 'kansloze' zaken om een advocaat te vinden.
    VVD en PvdA roepen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op om met de Orde van Advocaten in overleg te gaan hoe op „verantwoorde wijze” ervaring kan worden opgedaan met 'no cure, no pay'. Teeven zegde in het debat meteen toe dat hij met de Orde wil bekijken of het mogelijk is om „op beperkte schaal” ervaring op te doen. Maar dat moet de overheid geen geld kosten, want dat is er niet.
    De Orde van Advocaten vindt dat 'no cure, no pay' drempelverlagend kan werken voor mensen die hun recht nu niet zoeken omdat ze de advocaatkosten te hoog vinden. In 2004 wilde de orde hier al mee experimenteren in letsel- en overlijdensschadezaken. Het kabinet bleef echter tegenstander en het experiment ging niet door.
    Dat er nu een Kamervoorstel ligt voor 'no cure, no pay' heeft de orde verbaasd omdat het voorstel verder gaat dan een eigen experiment waaraan de orde nu werkt.

    Lees ook
     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten