zondag 14 april 2013

Koningin Beatrix heropent Rijksmuseum

za 13 apr 2013, 12:14
|
lees voor

Koningin Beatrix heropent Rijksmuseum


AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam is na bijna 10 jaar weer open voor het publiek. Koningin Beatrix heropende zaterdag het grootste museum van ons land, dat een grondige renovatie achter de rug heeft en compleet is vernieuwd.

Beatrix heropent Rijksmuseum

    Hoofddirecteur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes (rechts), ontvangt koningin Beatrix.Foto: anp
    Dertien fanfarekorpsen, uit alle provincies en uit het Caribisch gebied, luidden de openingsceremonie in. De blazers en slagwerkers vormden een erehaag rond de vorstin, die over een ruim 250 meter lange oranje catwalk liep en met het symbolische omdraaien van een sleutel het Rijks 'teruggaf aan het publiek'.
    Direct daarna verrees een rood-wit-blauw en oranjegekleurd vuurwerk vanuit het uit 1885 daterende monumentale gebouw. Een oud KLM-vliegtuig vloog een ererondje boven het museum om een saluut te brengen.
    Enkele honderden mensen waren naar het Museumplein gekomen. Na de opening mag iedereen tot middernacht gratis naar binnen voor een toer langs de hoogtepunten. Ze kunnen het gebouw betreden via dezelfde oranje loper als waar de koningin op liep. Rond 13 uur gingen de hekken open en stroomden de eerste kunstliefhebbers de catwalk op. In totaal mogen zaterdag 30.000 mensen naar binnen.
    Beatrix kreeg voorafgaand aan de officiële opening een besloten rondleiding door het vernieuwde Rijksmuseum. Daarbij waren optredens van het Nederlands Blazers Ensemble en trompettist Eric Vloeimans. Schrijver Remco Campert droeg een gedicht voor dat hij speciaal voor de opening geschreven heeft. Voor de koningin was het een van haar laatste publieke optredens, voordat zij op 30 april afstand doet van de troon.
    In het vernieuwde museum zijn in 80 zalen zo'n 8000 kunstwerken te zien. Daaronder bevinden zich hoogtepunten als De Nachtwacht van Rembrandt, een zeldzame leunstoel van Gerrit Rietveld en twee 14e eeuwse houten tempelwachters uit Japan.
    Op zondag is het museum vanaf 9 uur voor het eerst 'gewoon' geopend. In de voorverkoop zijn inmiddels ruim 75.000 kaarten verkocht.
    Gerelateerde artikelen
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten