donderdag 18 september 2014

Radium rekt leven bij prostaatkanker

vr 31 jan 2014, 09:31

Radium rekt leven bij prostaatkanker

Arianne Mantel
EINDHOVEN - Voor patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker is in ons land een nieuwe en bijzondere behandeling met het radioactieve radium-223 chloride gestart. Het verlengt hun leven met vier tot zes maanden, vermindert de pijn en zorgt voor een betere kwaliteit van leven.
    Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft afgelopen week als eerste in Nederland een patiënt met radium-223 behandeld en zal vandaag de vierde injecteren. Het radioactieve middel komt uit een Noorse reactor en wordt beveiligd overgevlogen naar onze centrale in Petten. Van daaruit wordt per patiënt de benodigde hoeveelheid bepaald, klaargemaakt en goed beschermd naar de tien licentiehoudende ziekenhuizen vervoerd.

    Injectie

    „De behandeling bestaat in principe uit één maandelijkse injectie gedurende zes maanden. Het is een kortdurende behandeling, waarbij vijf milliliter vloeistof waarin het radium is verwerkt in een ader in de elleboog wordt ingespoten. Ik noem het mede om die reden een ’gastvrij product’. Maar ook omdat er geen zware bijwerkingen zijn zoals die er vaak wel zijn bij chemotherapie. Zoals braken, koorts, kaal worden en je niet lekker voelen”, zegt drs. Dirk Wyndaele, nucleair geneeskundige in het Catharina Ziekenhuis.
    Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Naar schatting 20 tot 40 procent van de patiënten met prostaatkanker die is uitgezaaid in de botten (gemetastaseerd) komt nooit aan chemo toe. De gemiddelde levensverwachting na deze diagnose is een jaar. „De patiënten weigeren vaak chemotherapie vanwege de bijwerkingen of zijn er te zwak voor”, stelt dr. Laurence van Warmerdam van het Catharina Oncologiecentrum.

    Besparing

    Hij ziet de radioactieve behandeling, waarvan straks naar schatting duizend patiënten per jaar kunnen profiteren, als een enorme aanwinst. „Het is een nieuwe mogelijkheid die naast een verbeterde levenskwaliteit ook nog kosten zal besparen. Bij uitzaaiingen in de botten treden vaak complicaties op. Denk aan vreselijke pijnen, botten die snel breken of kankercellen die tegen het ruggenmerg aangroeien. Daarvoor is weer extra zorg nodig. Maar gebleken is dat die complicaties verminderen door radium-223. Dus zijn er minder bijkomende specialistische behandelingen nodig.”
    Het middel gedraagt zich als calcium en verspreidt zich in de botten met de kankerhaarden. Wyndaele verwacht dat het ook zal worden ingezet bij uitgezaaide borst- en longkanker.

    Gerelateerde artikelen
    11-10: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22258416/__Radium_rekt_leven_bij_prostaatkanker__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten