donderdag 18 september 2014

'Prostaatkanker mogelijk seksueel overdraagbaar'

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Lex van Lieshout

wo 21 mei 2014, 11:50

'Prostaatkanker mogelijk seksueel overdraagbaar'

Prostaatkanker zou een seksueel overdraagbare aandoening kunnen zijn die wordt veroorzaakt door een veel voorkomende, maar vaak onopgemerkte, bacterie. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers op basis van onderzoek.
    Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben menselijke prostaatcellen getest in een lab en vonden dat de soa trichomonas de groei van kankercellen stimuleert.

    Verband

    Dit is overigens niet de eerste keer dat de zeer besmettelijke, maar ongevaarlijke aandoening in verband wordt gebracht met prostaatkanker. Een studie uit 2009 toonde al aan dat een kwart van de mannen met prostaatkanker bepaalde symptomen van trichomonas vertoont, zo meldt de BBC. Deze patiënten hebben ook vaak tumoren in een meer ontwikkeld stadium.
    De studieresultaten suggeren hoe een seksueel overdraagbare aandoening mannen kwetsbaarder maakt voor prostaatkanker, maar er is nog geen overtuigend bewijs. Professor Patricia Johnson: ''Er moet nog verder onderzoek worden uitgevoerd, want we weten nog steeds niet precies wat prostaatkanker veroorzaakt.''

    Trichomonas

    Trichomonas treft 275 miljoen mensen wereldwijd en is de meest voorkomende non-virale seksueel overdraagbare aandoening. Het gevaarlijke is dat een patiënt vaak geen last heeft van de symptomen en daarom niet beseft dat hij ziek is. Mannen die wel iets merken kunnen last hebben van een jeukend of geïrriteerd geslachtsorgaan, een brandend gevoel na het plassen/klaarkomen, of een witte afscheiding opmerken.
    Ongeveer veertig op de honderd mannen (40%) krijgt gedurende zijn leven prostaatkanker. Daarmee is dit de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De ziekte komt vooral voor bij mannen op hoge leeftijd en groeit vrij langzaam. Zo langzaam, dat de meeste mannen met prostaatkanker er nooit last van zullen hebben en het ook niet te weten komen. Naast ouderdom, speelt bij acht van de honderd mannen met prostaatkanker ook erfelijkheid een rol.

    Gerelateerde artikelen
    02-04: 
    03-02: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22648933/___Prostaatkanker_mogelijk_seksueel_overdraagbaar___.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten