dinsdag 30 september 2014

FOTO'S: Het Aralmeer in Kazachstan verdwijnt

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Het Aralmeer in augustus 2000 (links) en in augustus 2014 (rechts) Het Aralmeer in augustus 2000 (links) en in augustus 2014 (rechts)Foto: NASA

di 30 sep 2014, 13:41 | 63 reacties

FOTO'S: Het Aralmeer verdwijnt

CAPE CANAVERAL - Ooit was het Aralmeer de op drie na grootste binnenzee ter wereld, maar tegenwoordig is het een schim van zichzelf. Het Aralmeer is zo goed als opgedroogd, zo blijkt uit satellietfoto's van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
    De Sovjet-Unie is verantwoordelijk voor het opdrogen van het Aralmeer. Moskou startte in de jaren 60 een irrigatieproject waarbij het water uit twee rivieren werd gebruikt om droge vlakten in Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan in bloei te zetten. Dat lukte, alleen droogde daardoor wel de stroom van vers water voor het Aralmeer op.
    Het gevolg is dat er anno 2014 amper nog iets over is van de binnenzee, zoals op de foto's hierboven duidelijk te zien is. Door een stuwdam zijn delen van de noordelijke kant van het Aralmeer bewaard gebleven, maar van het zuidelijke deel is niets meer over. Het gevolg is een veranderd klimaat rondom het meer. Doordat de temperende werking van het water is verdwenen, zijn de zomers nu droger en warmer, en zijn de winters kouder.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/23142454/__FOTO_S__Het_Aralmeer_verdwijnt__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten