donderdag 18 september 2014

Opereren zonder snijden met precisiebestraling

vr 03 feb 2012, 13:10

Opereren zonder snijden

Utrecht - Opereren is niet meer van deze tijd. Dat is de stellige overtuiging van radiotherapeut en professor Marco van Vulpen van het UMC Utrecht die de mooie voorlopige resultaten van de precisiebestraling op prostaattumoren naar buiten brengt.
    Foto: Dijkstra BV
    De professor is razend enthousiast over de nieuwe techniek: "Dit alles past in de nieuwe trend binnen de gezondheidszorg, waarbij we de kwaadaardige tumor willen verwijderen zonder het lichaam veel schade te berokkenen. Dus opereren zonder te snijden."
    Uit de voorlopige resultaten onder de 180 behandelde patiënten blijkt de nieuwe behandeling in elk geval net zo veilig te zijn als de standaardaanpak. "En nog mooier: we verwachten dat de nieuwe behandeling voor patiënten beter uitpakt en dat de prostaattumoren niet meer terugkomen door de hogere, gerichtere stralingsdosis. Maar dat kunnen we pas na langere tijd met zekerheid zeggen omdat de celdeling van prostaatkanker heel langzaam gaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld borstkanker."

    Geweldig nieuws
    De professor is razend enthousiast over de nieuwe techniek en licht deze toe: "Met de nieuwe beeldvormingtechnieken kunnen we exact de positie van deprostaat bepalen, want die verschuift enkele centimeters per dag. En door nieuwe MRI-scans is niet alleen de prostaat zichtbaar, maar ook de tumor in de prostaat. Om de positie van de prostaat te bepalen worden kleine gouddeeltjes in de prostaataangebracht. Daarmee zijn de bewegingen van de prostaat precies te volgen en kan een zeer nauwkeurige bestraling worden gegeven. Dit is geweldig nieuws voor echt alle patiënten, want dit kan ongeacht de grootte van de tumor worden uitgevoerd."

    "Helaas staat radiotherapie nog steeds negatief bekend", verzucht de radioloog. "Zelfs mijn ouders waren teleurgesteld en een beetje angstig toen ik koos voor radiologie. Dat snap ik wel, want vroeger konden we er niet zoveel van, we konden het gebied nauwelijks zien op de röntgenfoto en de tumor al helemaal niet. Dat gaf veel ellende, tot het dragen van luiers aan toe. Deze schade zien we met de hoge dosisbestraling nu nauwelijks, alleen geeft het een gevoel van rauw vlees. Dat komt door die weggebrande tumor."
    Toekomst
    De professor is ervan overtuigd dat methodes als precisiebestraling of werken met geluid de toekomst hebben. "Opereren is niet meer van deze tijd. Dat vinden veel collega's met mij overigens. Ik ben veel in het buitenland en soms geeft het wel eens beroering als ik stel dat over vijftien jaar kankertumoren niet meer geopereerd hoeven te worden. Er is gewoon heel vaak schade aan andere organen of lichaamsdelen daardoor."
    Er is alleen nog wel een groot probleem, stelt Van Vulpen: "Dat is dat ziekenhuizen veel investeren in robotica die de tumoren op grote schaal weg opereren. Ze worden immers beoordeeld op het aantal operaties dat ze uitvoeren per jaar. Soms moeten ze minimaal veertig operaties hebben uitgevoerd om een positieve beoordeling van de overheid of zorgverzekeraars te krijgen. Dat denken ze op te lossen door die robotica in te zetten. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling."

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/dossiers/21966601/__Opereren_zonder_snijden__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten