maandag 9 september 2013

Nieuw schilderij Vincent van Gogh ontdekt

Museumdirecteur Axel Ruger (links) en onderzoeker Louis van Tilborgh onthullen de nieuw ontdekte Van Gogh in het Van Gogh museum in Amsterdam.Foto: AP

ma 09 sep 2013, 11:04
|
lees voor

Nieuw schilderij Vincent van Gogh ontdekt


AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een nieuw schilderij ontdekt van Vincent van Gogh (1853-1890). Het gaat om het werk Zonsondergang bij Montmajour uit 1888, maakte het museum maandag bekend.

    Twee onderzoekers van het museum hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het schilderij en trekken daaruit de conclusie dat het van de beroemde kunstenaar moet zijn. De toeschrijving aan Van Gogh is gebaseerd op de stijl, de techniek, de verf, het doek, de voorstelling, brieven van de kunstschilder en de herkomst.
    „Stilistisch en technisch gezien zijn er talrijke parallellen met andere schilderijen van Van Gogh uit de zomer van 1888”, zeggen de onderzoekers, Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp. Het werk maakte in 1890 deel uit van de collectie van Theo van Gogh, de broer van Vincent, en werd in 1901 verkocht.
    De locatie op het schilderij is herkend: een landschap niet ver van de Zuid-Franse plaats Arles bij de heuvel Montmajour. Van Gogh maakte in Arles wereldberoemde werken als Zonnebloemen en De slaapkamer. Ook zijn er twee brieven van de kunstenaar uit de zomer van 1888 die letterlijk naar het schilderij verwijzen.
    „Een ontdekking van dit kaliber is in de geschiedenis van ons museum nog nooit voorgekomen”, zei directeur Axel Rüger.

    Ads by Google
    Lees ook
     
    di 02 jul 2013, 12:22

    Aandacht voor 125e sterfjaar Van Gogh

    AMSTERDAM - Het is in 2015 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) overleed. Dat is reden voor de Stichting Van Gogh Europe om de wereldberoemde kunstschilder te eren aan de hand van onder meer tentoonstellingen, fietsroutes en kunstmanifestaties.

      Foto: Vincent van Gogh
      Onder de noemer '125 jaar inspiratie' vinden er activiteiten plaats op plekken waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond en in de musea waar zijn werk wordt bewaard, onderzocht en getoond. Volgens de voorzitter van de stichting, Frank van den Eijnden, inspireert de kunstenaar veel mensen tot op de dag van vandaag. „Vincent van Gogh is een internationaal icoon dat jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers op de been brengt. Wij willen 2015 aanwenden om iedereen die zich aangetrokken voelt tot het levensverhaal en de werken van Van Gogh, een rijk programma te bieden dat recht doet aan de kunstenaar.”
      De Stichting Van Gogh Europe is een initiatief van onder meer het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum en Van Gogh Brabant. Samen met zo'n 30 Europese instellingen willen ze het erfgoed van de schilder toegankelijk maken voor iedereen.
       
      Foto: ANP

      zo 14 jul 2013, 09:00

      Van Goghs in 3D naar China

      door Paolo van de Velde
      AMSTERDAM - De schilderijen van Vincent van Gogh vormen al decennialang een toeristenmagneet voor Nederland. Maar als het aan het Amsterdamse Van Gogh Museum ligt, worden de wereldberoemde doeken ook een lucratief exportproduct, dat miljoenen euro’s in het laatje kan brengen. Onder de merknaam Relievo brengt het museum deze week hoogwaardige 3D reproducties van de vijf meest geliefde schilderijen van Van Gogh (zoals zijn ’Zonnebloemen’, ’Amandelbloesem’ en ’De oogst’) op de markt.

        De unieke printtechniek, waarbij elke verfstreek letterlijk tastbaar is, werd ontwikkeld door het Japanse bedrijf FujiFilm. Aan de perfect nagemaakte reproducties, inclusief lijst, hangt een flink prijskaartje. De eerste honderd exemplaren, die maandag in Hong Kong worden gepresenteerd, kosten €25.000 per stuk.

        http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21729216/__Van_Goghs_in_3D_naar_China__.html
         

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten