donderdag 12 september 2019

Felle meteoor gezien boven Nederland: ruim 100 meldingen over 'grote vuurbol' [ "Quả cầu lửa" giữa ban ngày... xẹt ngang Hòa Lan, ngày 12-9-2019]


Archieffoto ter illustratie. © Videostill Youtube Archieffoto ter illustratie.
Boven Nederland is vanmiddag een felle meteoor gezien. Het verschijnsel werd veroorzaakt door een ruimterots die in onze dampkring kwam en daar verbrandde. De steen was waarschijnlijk 'één meter tot enkele meters' in doorsnee.
Dat zegt Joost Hartman, voorzitter van de Werkgroep Meteoren. De steen moet in elk geval groot zijn geweest, want het lichtspoor in de hemel was zo fel dat het boven het zonlicht uitkwam.

Veel meldingen

De vuurbol was rond 14.50 uur te zien. Hij bevond zich boven het Duitse waddeneiland Langeoog, ten noordoosten van de provincie Groningen.
De rots zal 50 tot 100 kilometer boven het oppervlak van de aarde zijn geweest toen hij verscheen. De werkgroep heeft zeker honderd meldingen gekregen, zelfs vanuit Noord-Brabant, waar mensen het lichtspoor konden zien. Ook in het buitenland was de vuurbol te zien. Er zijn nog geen foto's of video's van de waarnemingen verschenen.

In de Noordzee 

Het grootste deel van de rots is waarschijnlijk verbrand in de dampkring. Een brokstuk dat zo groot is als "een vuist of een voetbal" is mogelijk in de Noordzee terechtgekomen.
Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat er een 'daglichtvuurbol' te zien was in Nederland. De laatste keer dat dat gebeurde, was op 28 juni.
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/felle-meteoor-gezien-boven-nederland-ruim-100-meldingen-over-grote-vuurbol/ar-AAHcje8?ocid=spartandhp

Bekijk ook: Meteoor scheurt door de lucht met een supersonische knal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten