zondag 10 augustus 2014

Oekraine : 'Rebellen wilden toestel Aeroflot neerhalen' in plaats van MH-17

zo 10 aug 2014, 09:58| 129 reacties

'Rebellen wilden toestel Aeroflot neerhalen'

KIEV - 
De pro-Russische rebellen die Malaysia Airlines vlucht MH17 hebben neergehaald, wilden eigenlijk een Russisch Aeroflot toestel neerschieten. Rusland zou dan een excuus hebben gehad om Oekraïne binnen te vallen.
    Foto: AP
    Tenminste, dat beweert het hoofd van de Oekraïense geheime dienst, Valentyn Nalyvaitsjenko, in de Britse krant The Daily Mail. ,,Deze cynische terreurdaad was bedoeld om de Russische Federatie een excuus te geven voor een militaire invasie", aldus Nalyvaitsjenko.
    Het zou gaan om Aeroflot vlucht AFL2074, op weg van Moskou naar Larnaka op Cyprus. Aan boord waren vooral vakantiegangers. Vlucht AFL2074 vloog in de buurt van vlucht MH17, toen de Boeing van Malaysia Airlines werd neergeschoten. De dood van honderden Russische toeristen zou Rusland een goed excuus hebben gegeven voor een invasie van Oekraïne.
    Klik hier voor het artikel in de DailyMail
    (video) 
    Gerelateerde artikelen
    22-07: 

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/mh17/22949162/___MH17_was_een_vergissing___.html

    Foto: AP
    di 22 jul 2014, 23:09

    VS: MH17 'per ongeluk' neergehaald door separatisten

    WASHINGTON - 
    De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing is geweest van pro-Russische separatisten. De Amerikanen hebben geen aanwijzingen voor rechtstreekse Russische betrokkenheid, meldden Amerikaanse media.
      De opstandelingen zouden volgens Amerikaanse inlichtingenmensen niet hebben geweten dat hun doelwit een passagiersvliegtuig was. De VS weten overigens niet precies wie persoonlijk verantwoordelijk is geweest voor het afvuren van de luchtdoelraket., zeiden de functionarissen tegen CNN.
      Maar Rusland zou wel „de voorwaarden geschapen” hebben voor het neerschieten van de Boeing met 298 mensen aan boord door de rebellen te bewapenen. De Amerikanen zouden geen direct bewijs hebben dat de raket uit Rusland kwam en aan de rebellen was geleverd.
      Dinsdag was aangekondigd dat de VS informatie zouden vrijgeven over de toedracht van de ramp. Maar de diensten hebben geen „technisch bewijs“ vrijgegeven dat het vliegtuig is getroffen door een zogeheten SA-11-raket, zoals eerder is gezegd, of dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten.
      Het leveren van wapentuig aan de rebellen door Rusland gaat volgens de inlichtingendiensten nog steeds door. Het gaat daarbij om onder meer raketten en tanks.
      Niet alleen de Amerikanen wijzen naar de opstandelingen als mogelijke daders. Ook de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin leek deze week niet langer uit te sluiten dat de separatisten per ongeluk het passagierstoestel neerhaalden.
      „De mensen uit het oosten zeiden dat ze een militair toestel hadden neergeschoten”, zei Churkin toen hem werd gevraagd naar onderschepte geluidsfragmenten waarin rebellen zouden toegeven dat ze een vliegtuig hadden neergehaald. „Als ze denken dat het een militair vliegtuig was, was sprake van verwarring. Als sprake was van verwarring, was het geen terreurdaad”, zei de Russische diplomaat volgens CNN.

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/mh17/22885917/__Neerschieten_MH17__ongeluk___.html

      za 09 aug 2014, 22:46

      Rebellenleider Oekraïne wil staakt-het-vuren

      KIEV - 
      De pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn bereid tot een bestand met de Oekraïense regering in Kiev. Premier Aleksandr Zahartsjenko van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' liet zaterdag weten dat het nodig is de wapens neer te leggen om een humanitaire ramp te voorkomen.
        Foto: AFP
        Zahartsjenko zei dat de stad Donetsk, het bolwerk van de rebellen, kampt met een gebrek aan water, voedsel en elektriciteit. Ook zijn er nauwelijks nog medicijnen in de stad met circa 1 miljoen inwoners. De Oekraïense autoriteiten hebben eerder gezegd dat ze alleen akkoord willen gaan met een bestand als de rebellen hun wapens neerleggen.
        Eerder zaterdag had Igor Girkin, alias Igor Strelkov, een rebellencommandant in Oost-Oekraïne, gezegd dat zijn mannen volledig zijn omsingeld door het Russische leger, aldus de BBC. Hij is de rebellenleider die triomfantelijk een bericht de wereld instuurde nadat het toestel van Malaysia Airlines was neergestort. Bij het juridische onderzoek naar het vermoedelijke neerschieten van het passagiersvliegtuig vol Nederlanders komt men mogelijk ook bij Girkin uit.
        Ook in Loehansk, na Donetsk de belangrijkste stad van de rebellen, zijn de omstandigheden slecht. Het stadsbestuur liet weten dat de stad met circa 425.000 inwoners al een week geen elektriciteit heeft.
        De NAVO houdt er rekening mee dat de Russen Oost-Oekraïne binnenvallen onder het mom van een humanitaire of vredesmissie. De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zaterdag telefonisch met elkaar gesproken over de crisis. Het Witte Huis liet na het gesprek weten dat Merkel en Obama het erover eens zijn dat een Russische interventie op Oekraïens grondgebied niet zonder gevolgen zal blijven als dat gebeurt zonder toestemming van de Oekraïense regering.
        Gerelateerde artikelen
        07-08: 

        http://www.telegraaf.nl/buitenland/22948772/__Rebellen_Oekraine__staakt-het-vuren__.html

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten