vrijdag 2 november 2012

VS duizelen nog van schade superstorm Sandy

vr 02 nov 2012, 14:55

VS duizelen nog van stormschade


NEW YORK - Vier dagen nadat superstorm Sandy op de oostkust van de VS beukte, begint de verwoesting goed zichtbaar te worden. Het dodental van de zeer zware storm in de VS en Canada is opgelopen tot 102, van wie 40 in de stad New York.

Sandy laat verwoesting achter in New York

    Foto: AFP
    New York, New Jersey en Connecticut kampen met een groeiend tekort aan benzine. Nog voor zonsopgang vrijdag stonden er lange rijen auto's voor de tankstations. Politieagenten moesten de boze automobilisten tot bedaren brengen. In het New Yorkse stadsdeel Queens is een man opgepakt, omdat hij een voordringer bedreigde met een pistool. Bij een tankstation in Fairfield, New Jersey was de wachttijd opgelopen tot 3 uur.
    Het tekort aan brandstof is ook een probleem voor de vele mensen die generators gebruiken voor verwarming en verlichting nu de stroom is uitgevallen en de kou nadert. Bijna 3 miljoen mensen in New York en New Jersey zitten nog zonder stroom. De gouverneur van de staat New York heeft nutsbedrijven gewaarschuwd dat ze de prijzen niet mogen opdrijven.
    De stormschade loopt nog elke dag op. Het gespecialiseerde bureau Eqecat raamde de verzekerde schade op 20 miljard dollar (15,5 miljard euro) en de economische schade op 50 miljard dollar (39 miljard euro). Superstorm Sandy kan daardoor eindigen als de op drie na zwaarste ramp ooit, vlak na orkaan Katrina in 2005.
    De beslissing om de marathon in New York te laten doorgaan nu veel bewoners nog worstelen met de gevolgen van de storm, is niet bij alle New Yorkers goed gevallen. „Levens zijn verloren, families zijn dakloos en huizen zijn vernietigd. En de stad maakt zich zorgen over de marathon. Waar liggen onze prioriteiten”, zei het New Yorkse Congreslid Michael Grimm op Twitter.
    Ook in het Caribisch gebied liet Sandy zijn sporen na. Daar kwamen 69 mensen om door het natuurgeweld, waardoor de orkaan in totaal bijna 170 levens heeft geëist. Haïti kampt bovendien met een aanzienlijke stijging van het aantal cholera-gevallen sinds de orkaan over het land trok. Ook dreigen voedseltekorten op het eiland, dat nog herstelt van de aardbeving in 2010.
    Maar lichtpuntjes zijn er ook. Het vliegverkeer is op gang gekomen, de forenzentreinen rijden en ook de metro in New York heeft de dienstregeling opgepakt. Dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van het openbaar vervoer in de metropool.
    http://www.telegraaf.nl/buitenland/13145117/__VS_duizelen_nog__.html




    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten