zaterdag 26 mei 2012

Zweden wint Eurovisie Songfestival

27 mei 2012
van onze redactie
AMSTERDAM - Zweden heeft zaterdagavond in Azerbeidzjan de 57e editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Zangeres Loreen kreeg na de finale in een uitverkochte Crystal Hall in Bakoe de meeste stemmen uit Europa voor haar liedje Euphoria. Volgend jaar mag Zweden het songfestival organiseren.

    In totaal namen acts uit 26 landen het in de finale van het liedjesfestijn tegen elkaar op. Twintig landen wisten zich eerder deze week in de twee halve finales te plaatsen voor de eindstrijd. Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en gastland Azerbeidzjan hoefden zich niet eerst in een voorronde te bewijzen.
    Rusland eindigde als tweede, derde werd Servië en gastland Azerbeidzjan finishte op de vierde plek.
    Zweden was al maanden de gedoodverfde favoriet voor de winst van het festival. Loreen stond al voor aanvang van de halve finales bovenaan de lijsten van grootste kanshebbers.
    Loreen werd tijdens de zeer belangrijke dress rehearsal bijna nog slachtoffer van haar eigen act. Ze inhaleerde tijdens de opvoering van haar lied een sneeuwvlokje, en kon daarom een deel van haar tekst niet zingen.
    Ondanks deze ‘hobbel op de weg’ won Zweden overtuigend, en liet de Scandinavische act de overige deelnemers op geruime afstand.
    Veteraan Engelbert Humperdinck viel enorm tegen tijdens de finale zaterdagavond. Engeland behaalde slechts 12 punten. Noorwegen werd laatste met 7 punten.
    Joan Franka werd donderdag in de halve finale uitgeschakeld. Het is voor het achtste jaar op rij dat Nederland niet aan de finale deelnam. Desondanks werd zaterdagavond vanuit Nederland druk gestemd op de finalisten. De lijnen raakten korte tijd overbelast, waardoor bellen en sms'en even niet mogelijk was.
    Viviënne van den Assem gaf namens de Nederlandse stemmers de punten door. Acht punten gingen naar Turkije, tien naar Servië en Zweden kreeg van de Nederlandse tv-kijker de felbegeerde 'douze points'.
    Na afloop van de finale werd ook bekend hoeveel punten de acts in de halve finales bijeen wisten te zingen. Joan kreeg in totaal 35 punten en eindigt daarmee op de 15e plaats.

    Weekendabonnement
    Het EK-abonnement, 6 weken € 20,-!

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten