donderdag 17 mei 2012

De 'koningin van de disco' Donna Summer is op 63-jarige leeftijd overleden

do 17 mei 2012, 17:56

Donna Summer (63) overleden


AMSTERDAM - De 'koningin van de disco' Donna Summer is op 63-jarige leeftijd overleden. Summer verloor haar strijd tegen kanker. Haar familie en haar management hebben dit bevestigd.

Donna Summer - Last Dance

    Foto: PPE/Edwin Veloo
    De zangeres verwierf wereldfaam met nummers als Hot Stuff en Last Dance dat nog steeds op menig feestje als laatste nummer wordt gedraaid. Ze won vijf Grammy's.
    Summer kwam uit Boston in het noordoosten van de VS. Ze werd in een gezin met zeven kinderen geboren als LaDonna Andre Gaines en begon met zingen in een kerkkoor. Haar artistieke loopbaan kwam van de grond in een Duitse productie van de musical Hair eind jaren '60. Ze verhuisde daarom naar West-Duitsland. Ze trouwde hier met de acteur Helmuth Sommer, waarna ze de artiestennaam Donna Summer aannam. In 1976 scheidde ze van Sommer, met wie ze een dochter kreeg.
    Haar eerste singel in 1971 was Sally Go Round the Roses. Summer werd bepalend voor de discomuziek dankzij haar samenwerking met de Italiaanse producent en musicus Giorgio Moroder. Ze brak in 1975 definitief door met Love to Love you Baby, waarop orgastische geluiden te horen zijn. Er volgden nog tientallen hits, waaronder onder meer I Love You. Last Dance en Heaven Knows. Met Barbra Streisand zong ze het duet No More Tears, dat eveneens een wereldhit werd.
    Summer schreef veel songs grotendeels zelf, maar zong ook werk van andere artiesten. De Amerikaanse rocker Bruce Springsteen schreef de song Protection voor haar.
    In de jaren '80 en daarna werd het iets rustig rond de zangeres, maar ze bleef optreden en albums produceren. In 2008 verscheen haar laatste studioalbum Crayons, waarmee ze wederom hoog scoorde.

    Weekendabonnement
    Het EK-abonnement, 6 weken € 20,-!

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten