woensdag 25 september 2024

De dodelijkste giftige stoffen op aarde

 De dodelijkste giftige stoffen op aarde

©Shutterstock

Giftige stoffen komen voor in alle soorten en maten: natuurlijk, chemisch, kunstmatig. Verder zijn er giffen waarvan iedereen de naam kent, maar ook die minder bekend zijn, maar minstens even giftig zijn. 


Arsenicum

©iStock
Arsenicum is een substantie die veel voorkomt in huishoudelijke artikelen zoals bijvoorbeeld verf. Hoge doses kunnen echter dodelijk zijn. Toch was het in de negentiende eeuw betrekkelijk makkelijk om er aan te komen.


Arsenicum©Shutterstock
Een te hoge dosis resulteert in intense maagpijnen, waarna je in een coma raakt en je organen falen. Hierop volgt de dood. In zijn boek 'Madame Bovary' (1856) beschrijft Gustave Flaubert het diep onaangename sterfproces van zijn hoofdpersonage na haar zelfmoord door inname van arsenicum.


Mosterdgas©Shutterstock
Mosterdgas werd veel gebruikt gedurende de Eerste Wereldoorlog. Het dankt zijn naam aan zijn geur.
Mosterdgas©Shutterstock
Mosterdgas verbrandt alles waar het mee in contact komt, dus ook de huid en de longen. Mocht je contact toch overleven dan heb je grote kans dat je aan kanker zult sterven, aangezien het in staat is om DNA te beschadigen.


Cyanide©Shutterstock
Ook dit gif is bekend en zal bij velen als eerste de associatie met speurromans oproepen. Het gif veroorzaakt hypoxie, oftewel het onvermogen om zuurstof op nemen van in dit geval lichaamscellen, met uiteindelijk de dood tot gevolg.

Cyanide©Shutterstock
Waterstofcyanide was de werkzame stof in Zyklon B, het gas dat de nazi's gebruikten in hun vernietigingskampen. Naar verluidt werd cyanide ook gebruikt als zelfmoordpillen voor spionnen.


Strychnine©Shutterstock
Strychnine tast het centrale zenuwstelsel aan. Contact met dit gif veroorzaakt zeer krachtige stuiptrekkingen en kan binnen twee à drie uur voor het volledig falen van de lichaamsfuncties zorgen.
Strychnine©Shutterstock
Strychnine is een plantaardig extract uit de zogenoemde braaknoot. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in rattengif en pesticiden. Naar verluidt zijn er ook sporen van strychnine in heroïne gevonden.

Ricine©iStock
Je bent vast wel bekend met wonderolie. Het extreem giftige ricine is een extract uit dezelfde plant. Deze substantie verhindert de productie van enzymen in het lichaam. Symptomen kunnen tot een etmaal na inname pas zichtbaar worden.

Ricine©Shutterstock
Naar alle waarschijnlijkheid was het ricine waarmee de dissidente Bulgaarse schrijver Georgi Markov in Londen werd vergiftigd in 1975. Ook is het onlangs vermoedelijk naar verscheidene Amerikaanse politici verstuurd.

Sarin©iStock
Sarin is een chemische agent die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Het tast het zenuwstelsel aan, maar uiteindelijk sterf je aan verstikking. Het lichaam is niet meer in staat om controle over de spieren, waaronder de ademhalingsspieren, uit te oefenen.


Sarin©iStock
Het is 26 keer dodelijker dan cyanide en in de jaren 90 werd de productie ervan verboden. Helaas is het nog tot zeer recentelijk ingezet als chemisch wapen.


VX©Shutterstock
Deze synthetische chemische verbinding werd in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld met als doel chemische oorlogsvoering. De werking wordt enkele minuten na contact zichtbaar. De uiteindelijke doodsoorzaak zal longfalen zijn.


VX©iStock
VX was eveneens verantwoordelijk voor de dood van zo'n 6000 schapen bij een incident dat de geschiedenis is ingegaan als 'the Skull Valley sheep kill', waar naar verluidt de chemische en biologische wapenprogramma's van het Amerikaanse leger debet aan is.


Gif van de pijlgifkikker©iStock
Het gif van deze felgekleurde amfibieën bevat batrachotoxine, een natuurlijk gif dat zowel een neurotoxine als een cardiotoxine is. Met andere woorden een gifstof die een verwoestende werking heeft op het zenuwstelsel en het hart.


Gif van de pijlgifkikker©iStock
Het werd in eeuwenlang gebruikt door volkeren in het regenwoud in het Amazonegebied, die hun jachtpijlen erin doopten.


Polonium©iStock
Polonium is een uiterst radioactief chemisch element dat in zijn meest voorkomende vorm, Polonium-210, zo'n 250.000 keer giftiger is dan waterstofcyanide.


Polonium©iStock
Polonium bleek de substantie te zijn waarmee de Russische dissident, ex-KGB'er en ex-FSB'er Aleksander Litvinenko in 2006 in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd was.


Botulinetoxine (BTX)©iStock
Dit gif wordt geproduceerd door de bacterie clostridium botulinum en veroorzaakt botulisme. 


Botulinetoxine (BTX)©iStock
Maar wist je dat dit extreem gevaarlijke dodelijke gif ook erg populair is? Waarom? Het wordt namelijk ook gebruikt in beauty-producten als bijvoorbeeld Botox.


Tetrodotoxine©iStock
Ook wel afgekort als TTX. Dit natuurlijke neurotoxine verlamt. Veel dieren hebben het gif in zich. De bekendste hiervan is waarschijnlijk de kogelvis. Maar sommige octopussen, wormen en padden dragen het ook met zich mee.


Tetrodotoxine©iStock
De kogelvis is een delicatesse in Japan, maar kan dus dodelijk zijn als de gedeelten van de vis met het gif niet goed zijn weggehaald.


Amatoxines©iStock
Amatoxines worden in meerdere paddenstoelen teruggevonden. De vliegenzwam (foto) staat bekend om zijn onvoorspelbare symptomen, waaronder psychoactieve effecten. Dood als gevolg van inname is niet gebruikelijk, maar behoort zonder meer tot de mogelijkheden.


Amatoxines©iStock
De paddenstoel komt voor in de Smurfen, Super Mario en Alice in Wonderland.


Brodifacoum©iStock
Brodifacoum is een zeer giftig antistollingsmiddel en vitamine K antagonist. Het veroorzaakt inwendige bloedingen met uiteindelijk de dood als gevolg. 


Brodifacoum©iStock
Brodifacoum wordt gewoonlijk als rattengif gebruikt. Maar als je het aanraakt, kan het maandenlang in je lichaam blijven zitten!


Fluorzuur (HF)©iStock
Fluorzuur is een bijtende stof met het vermogen glas op te lossen! Het verstoort de calciumregulering in het lichaam, waardoor het extreme brandwonden en schade aan de botten veroorzaakt.


Fluorzuur (HF)©iStock
Contact met het zuur is pijnloos. Bovendien worden de symptomen niet onmiddellijk zichtbaar, wat de behandeling uiteraard vertraagt. Als het eenmaal in je bloedstroom terechtkomt, kan het leiden tot een hartstilstand.


Dimethylkwik©iStock
Dit is een zeer krachtig neurotoxine dat zware kwikvergiftiging kan veroorzaken wanneer het de huid binnendringt. Symptomen kunnen maanden op zich laten wachten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten