woensdag 18 september 2024

De beste landen om als vrouw te wonen - Raad jij waar Nederland staat?

De beste landen om als vrouw te wonen - Raad jij waar Nederland staat?

©Shutterstock

Hoe staat de wereld ervoor als het gaat om gendergelijkheid? Op dit moment heeft nog geen enkel land volledige gendergelijkheid bereikt. Volgens het World Economic Forum (WEF) is het beeld gemengd. Hoewel het de goede kant op gaat, zal het volgens hun laatste Global Gender Gap Index bij het huidige tempo van vooruitgang 131 jaar duren om volledige gelijkheid tussen vrouwen en mannen te bereiken ( let wel, het rapport houdt geen rekening met non-binaire mensen of andere identiteiten).

Het rapport kijkt naar economische kansen, onderwijs, gezondheid en politiek leiderschap. Laten we op basis van deze gegevens eens kijken naar de top 30 van meest gendergelijke landen in 2023. Klik verder om ze allemaal te ontdekken.


30. Canada©Shutterstock

Canada is er met 0,5% op vooruitgegaan sinds de vorige editie. Ook nam de gelijkheid in loon voor vergelijkbaar werk en het geschatte inkomen toe.


29. Slovenië©Shutterstock

Het Balkanland scoorde hoog op het gebied van gemiddeld aantal jaren onderwijs voor vrouwen, afwezigheid van juridische discriminatie en perceptie van maatschappelijke veiligheid.


28. Nederland©Shutterstock

De Nederlandse regering heeft veel initiatieven genomen om vrouwenrechten te bevorderen. Het land erkende ook dat vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd zijn in de Nederlandse politiek.


27. Chili©Shutterstock

Het Zuid-Amerikaanse land heeft zijn gendergelijkheidsscore met ten minste 0,5% verbeterd. Dit was vooral het geval op het gebied van arbeidsparticipatie, leiderschap en salaris.


26. Australië©Shutterstock

Hoewel Australië één van de leidende economieën in de Stille Oceaan is, zijn vrouwen helaas oververtegenwoordigd als parttimers in laagbetaalde sectoren. Ze zijn ook niet goed vertegenwoordigd in leidinggevende functies.


25. Mozambique©Shutterstock

Hoewel Mozambique nog een lange weg af te leggen heeft, is er, net als in alle andere landen, 83,3% van de wettelijke structuren aanwezig die gendergelijkheid promoten, afdwingen en controleren, met een focus op geweld tegen vrouwen.


24. Jamaica©Shutterstock

Hoewel Jamaica aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van gendergelijkheid, is gelijke toegang tot economische kansen nog steeds een verre droom. Het Caribische eiland heeft echter wel zijn gelijkheidscore op het gebied van geschat inkomen verbeterd sinds 2022.


23. Denemarken©Shutterstock

Hoewel gendergelijkheid een hoeksteen is van de Deense welvaartsstaat, verdienen Deense mannen nog steeds 12,7% meer dan vrouwen. Vergeleken met andere Scandinavische landen gaat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Denemarken langzamer vooruit.


22. Estland©Shutterstock

Estse vrouwen hebben gemiddeld een veel hogere opleiding dan het wereldwijde gemiddelde. Bovendien is het wettelijke kader voor gendergelijkheid vastgelegd in de Estse grondwet, waarin in artikel 12 staat dat iedereen gelijk is voor de wet en niemand mag worden gediscrimineerd op grond van geslacht.


21. Zwitserland©Shutterstock

In vergelijking met veel andere landen was Zwitserland vrij traag met het geven van het stemrecht aan vrouwen, wat pas in 1971 gebeurde. Als het gaat om gendergelijkheid behoort het Alpenland vandaag de dag ook niet tot de top als het gaat om lonen: de genderkloof is met maar 70% verkleind.


20. Zuid-Afrika©Shutterstock

Als het gaat om lonen voor vergelijkbaar werk, registreerde Zuid-Afrika een van de grootste verbeteringen qua score. Het Afrikaanse land heeft ook meer dan 70% van de totale genderkloof overbrugd.


19. Moldavië©Shutterstock

In 2023 stagneerde de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid in dit Oost-Europese land. Twee vlakken zijn echter elk met één punt gestegen: de arbeidsmarkt en het onderwijs. Dit betekent dat het niveau van gendergelijkheid in deze twee sectoren is verbeterd.


18. Spanje©Shutterstock

Wat betreft het aandeel vrouwen op ministerposten is Spanje een van de 11 landen waar meer dan 50% van de ministers vrouw is. In november 2023 werd aangekondigd dat 12 van de 22 posten in de nieuwe regering van de onlangs herkozen premier Pedro Sánchez door vrouwen bezet zullen worden.


17. Albanië©Shutterstock

Als het gaat om lonen voor vergelijkbaar werk, heeft Albanië de genderkloof met 80% gedicht. Bovendien worden 12 van de 17 kabinetsfuncties in de regering van premier Edi Rama bekleed door vrouwen.


16. Filipijnen©Shutterstock

De Filippijnen hebben 79,1% gendergelijkheid bereikt, een verbetering van drie posities en 0,88% sinds vorig jaar. Met 26% vrouwelijke ministers hebben de Filippijnen zich op dat gebied hersteld. Op het gebied van economische participatie en kansen handhaven de Filippijnen volledige gelijkheid voor hogere functionarissen en technisch personeel, hoewel het inkomen van vrouwen slechts 71,6% van dat van mannen bedraagt.


15. Verenigd Koninkrijk©Shutterstock

Op nummer 15 staat de afschaffing van belasting op tampons, één van de meest recente wetten in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van vrouwenrechten. Dit betekent dat er geen btw wordt geheven op maandverband voor vrouwen.


14. Costa Rica©Shutterstock

Costa Rica, het Latijns-Amerikaanse land met de op één na beste genderkloofindex, heeft een genderkloof van 21% in 2023. De totaalscore is een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, wat een lichte verbetering in de richting van gendergelijkheid laat zien.


13. Letland©Shutterstock

De Baltische natie ziet gendergelijkheid als een "fundamenteel principe" dat in alle nationale diensten moet worden geïntegreerd. In 2023 scoorden ze 70,1% als het ging om lonen voor vergelijkbaar werk.


12. Rwanda©Shutterstock

Rwanda is een erkend leider op het gebied van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. Hun parlement heeft het hoogste percentage vrouwen in een parlement ter wereld, met 61,3% van de zetels bezet door vrouwen.


11. Ierland©Shutterstock

In 2023 zakte Ierland twee plaatsen, waardoor de Republiek voor het eerst buiten de top 10 viel. Terwijl de algemene economische, sociale en gezondheidskloof tussen mannen en vrouwen met 79,2% afnam, kwam de zwakste score op het gebied van politieke emancipatie, waarbij meer dan de helft (53,5%) van de ministerposten door mannen werd vervuld.


10. België©Shutterstock

België kwam voor het eerst in de top 10 in 2023, toen het 79,6% van de totale genderkloof dichtte. Het grootste deel van de ontwikkeling vindt plaats in de politiek, waar volledige gelijkheid is bereikt in ministerposten en vrouwen 42,7% van de parlementszetels bezetten.


9. Litouwen©Shutterstock

Met een score van 80,0% is Litouwen 0,1% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De verbetering van de Baltische natie kan worden toegeschreven aan de toename van vrouwen in parlementaire functies en de verkiezing van een vrouwelijke premier, Ingrida Šimonytė, wat resulteerde in 46,6% gelijkheid in de politiek. Op het gebied van onderwijs (98,9%) en gezondheidszorg (98%) nadert Litouwen volledige gelijkheid.


8. Namibië©Shutterstock

Namibië, het Afrikaanse land ten zuiden van de Sahara, heeft de hoogste score van 80,2% gendergelijkheid bereikt. Met 56% vrouwen in technische beroepen en 43,6% vrouwen in hogere functies is de economische participatie en kansengelijkheid 78,4%. Namibië heeft ook 44,3% politieke emancipatie bereikt en heeft sinds 2015 een vrouwelijke premier, Saara Kuugongelwa.


7. Nicaragua©Shutterstock

Met 81,1% gelijkheid is Nicaragua het hoogst scorende Latijns-Amerikaanse land op de index. Het land heeft gendergelijkheid bereikt op het gebied van opleidingsniveau en staat op 97,8% pariteit op de subindex voor gezondheid en overleving. Als het gaat om vrouwen in ministeriële en parlementaire posities, is het aantal de afgelopen jaren de 50% gepasseerd.


6. Duitsland©Shutterstock

Duitsland is sinds vorig jaar vier plaatsen gestegen en heeft 1,4% meer gekregen met een score van 81,5%. Dit is vooral te danken aan de toename van het aantal vrouwen in parlementaire en ministeriële functies, waardoor de subindex voor politieke empowerment (63,4%) sinds 2022 met 8,4% is gestegen. Op het gebied van gezondheid en overleving zit Duitsland op 97,2% gelijkheid.


5. Zweden©Shutterstock

Zweden heeft zijn positie sinds de vorige editie behouden en heeft 81,5% van de genderkloof gedicht. Politieke empowerment staat op 50,3% en economische participatie en kansen staat op 79,5% pariteit. De gelijkheid op het gebied van gezondheid en overleving is 96,3%.


4. Nieuw-Zeeland©Shutterstock

In de afgelopen vijf jaar heeft Nieuw-Zeeland meer dan 5% gewonnen om 85,6% van de totale genderkloof te dichten. Met een gelijk aantal parlementsleden en een vrouwelijk staatshoofd gedurende 16 van de afgelopen 50 jaar, heeft Nieuw-Zeeland het op twee na hoogste niveau van gelijkheid in politieke emancipatie ter wereld. De natie heeft ook de genderkloof overbrugd op alle onderwijs- en alfabetiseringsniveaus.


3. Finland©Shutterstock

Finland, het eerste Europese land dat vrouwen in 1906 stemrecht verleende, registreerde 86,3% gelijkheid in de editie van 2023. Door het recente aantreden van een vrouwelijk staatshoofd, Sanna Marin, en evenwicht qua ministerposten stijgt de politieke gelijkheid naar 70%. Aan de andere kant is de gezonde levensverwachting van vrouwen, net als in verschillende andere economieën met een hoog inkomen, sinds 2006 met bijna 1,5 jaar gedaald, waardoor de huidige kloof tussen mannen en vrouwen op het gebied van gezondheid en overleving (97%) nog groter is geworden.


2. Noorwegen©Shutterstock

De eerste golf van feminisme in Noorwegen begon in de jaren 1840 en sindsdien zijn er meerdere golven gevolgd die de weg hebben vrijgemaakt voor vrouwenrechten in het Scandinavische land. Er is gestaag vooruitgang geboekt op het gebied van gendergelijkheid, wat heeft geresulteerd in een gendergelijkheidsscore van 87,9%. Een groot deel van de verbetering van het land kan worden toegeschreven aan de resultaten op het gebied van politieke emancipatie (76,5%), die sinds 2006 met 27,1% is gestegen. Vrouwen bekleden nu 50% van de ministerposten en 46,2% van de parlementaire posten in het land.


1. IJsland©Shutterstock

Voor het 14e achtereenvolgende jaar staat IJsland bovenaan met 91,2%. Het blijft ook het enige land dat meer dan 90% van de genderkloof heeft gedicht. Maar hoewel het Noord-Atlantische eiland voorop loopt op het gebied van gendergelijkheid, laat de vrouwenstaking van 2023 zien dat IJsland en de wereld nog een lange weg te gaan hebben.


Bronnen: (World Economic Forum)

De beste landen om als vrouw te wonen - Raad jij waar Nederland staat? (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten