Plein voor kathedraal Milaan stroomt vol voor uitvaart Berlusconi
Plein voor kathedraal Milaan stroomt vol voor uitvaart Berlusconi© Copyright ANP 2023

MILAAN (ANP) - In Milaan stroomt het Piazza del Duomo langzaam vol met mensen die hun laatste eer willen bewijzen aan de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi. Ook de eerste gasten komen aan bij de kathedraal van Milaan, waar om 15.00 uur de uitvaart begint.

Op het plein staan grote schermen waarop mensen de dienst kunnen volgen. Volgens Italiaanse media hebben aanhangers spandoeken bij zich en wordt de naam van Berlusconi zo nu en dan gescandeerd. Voor de kathedraal hebben mensen bloemen neergelegd en een deel van de menigte heeft shirts aan van AC Milan en AC Monza, de (voormalige) voetbalclubs van Berlusconi.

Berlusconi's lichaam lag de afgelopen dagen in zijn Villa San Martino. Die beroemde woning van Berlusconi ligt in Arcore, ten noordoosten van Milaan en op 33 kilometer rijden van de kathedraal. Langs de route hebben zich ook mensen verzameld die een glimp van de rouwstoet willen opvangen.

Nationale dag van rouw

Vanwege de uitvaart is het woensdag een dag van nationale rouw in Italië. Sommige leden van de oppositie zeggen tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat dat een ongepaste beslissing is van de huidige coalitie, waar ook de partij Forza Italia van Berlusconi in zit. Leden van de linkse PD vinden dat Berlusconi weliswaar een zeer invloedrijk, maar ook een polariserend figuur was voor het land. De leider van PD gaat wel naar de uitvaart, maar de leiders van de Vijfsterrenbeweging en twee andere oppositiepartijen slaan de dienst over.

Berlusconi zal ergens in de komende dagen gecremeerd worden in Valenza. De urn wordt vervolgens geplaatst in zijn Villa San Martino.

Plein voor kathedraal Milaan stroomt vol voor uitvaart Berlusconi (msn.com)