woensdag 14 juni 2023

Toyota presenteert nieuwe EV met bereik van 1.000 kilometer dankzij veelbelovende batterij

 

Toyota presenteert nieuwe EV met bereik van 1.000 kilometer dankzij veelbelovende batterij

De Japanse autobouwer Toyota ontwikkelt een elektrische auto die 1.000 kilometer kan afleggen op een volle batterij. De fabrikant wil dit doen met de veelbelovende solid-state batterij – een techniek die voor een hogere energiedichtheid zorgt. In 2026 moeten de auto’s van de band rollen.

Toyota snelladen
De Japanse autobouwer Toyota ontwikkelt een elektrische auto die 1.000 kilometer kan afleggen op een volle batterij.

Toyota presenteert een dag voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen een reeks aan technologieën om de actieradius, prestaties en kosten van elektrische auto’s te verbeteren. Hoewel de fabrikant door sommigen kritisch wordt bekeken omdat het relatief traag is met de uitrol van elektrische auto’s, lijkt Toyota het tij te keren.

Veiliger, duurzamer en verder rijden

Het doel is om tegen 2027 of 2028 elektrische auto’s te verkopen die solid-state batterijen hebben. De meeste autofabrikanten richten hun pijlen op solid-state batterijen. Ze bevatten (zoals de naam al doet vermoeden) geen vloeibare onderdelen, waardoor ze onder andere veiliger zijn, de opslagcapaciteit toeneemt en het gewicht daalt. Een belangrijk voordeel is dat wanneer de huidige lithiumbatterijen worden vervangen door solid-state batterijen, een elektrische auto bijna 40 procent duurzamer kan zijn, bleek uit een eerder onderzoek van T&E. Dat komt omdat een solid-state batterij meer energie kan opslaan met minder materialen.

In 2026 1.000 kilometer afleggen op een volle batterij

Toyota zegt dat het een technologische doorbraak heeft bereikt met de ontwikkeling van de solid-state batterij door problemen op te lossen die eerder nog niet opgelost konden worden. Daardoor kan het bedrijf naar eigen zeggen binnen drie jaar een elektrische auto lanceren met een rijbereik van 1.000 kilometer, een oplaadtijd van 20 minuten en een kostenbesparing van 20 procent ten opzichte van bestaande elektrische auto, de Bz4x die beschikbaar is vanaf 52.995 euro.

Goedkopere lithium-ijzerfosfaat batterij

Naast de ontwikkelingen op het gebied van de solid-state batterij werkt Toyota ook aan een goedkopere lithium-ijzerfosfaat (LFP) batterij. In 2026 of 2027 wil de autobouwer deze technologie in elektrische auto’s toepassen. Daarmee willen ze het bereik met 20 procent verhogen en de kosten met 40 procent verlagen in vergelijking met de bestaande elektrische Toyota, die een actieradius van 500 kilometer heeft.

‘Toekomst veranderen met batterij-elektrische auto’s’

"Wat we willen bereiken, is de toekomst veranderen met BEV's", zei Takero Kato, president van de nieuwe Toyota EV-eenheid BEV Factory, in een video die dinsdag op het YouTube-kanaal van de autofabrikant werd geplaatst. "We zullen de batterij-EV's van de volgende generatie wereldwijd en als een volledige line-up op de markt brengen vanaf 2026".

Kosten verminderen met zelfrijdende voertuigen

De kosten worden ook zo veel mogelijk tijdens het productieproces naar beneden gebracht. Zo gaat het een door Tesla ontwikkelde techniek gebruiken, waarmee het makkelijker wordt om onderdelen aan elkaar te lassen. Ook bouwt de Japanse autofabrikant aan een flexibelere assemblagelijn met zelfrijdende voertuigen. Daarmee hoopt het bedrijf de investeringskosten voor nieuwe elektrische auto’s met de helft te kunnen verlagen.

In april verkocht de autofabrikant wereldwijd 8.584 elektrische auto's, ook onder zijn merk Lexus, wat voor het eerst goed was voor meer dan 1 procent van zijn wereldwijde verkoop in één maand.

Toyota presenteert nieuwe EV met bereik van 1.000 kilometer dankzij veelbelovende batterij | Change Inc.

Change Roundtable: Mobiliteit

Vanaf januari 2024 moeten bedrijven met meer dan honderd werknemers bijhouden hoeveel CO2-uitstoot de medewerkers veroorzaken met vervoer. Hoe bereiden organisaties zich voor op deze regeling en hoe nemen zij hun werknemers mee in deze gedragsverandering? Wie zijn de koplopers onder de bedrijven en wat kunnen we van hen leren?

Op dinsdag 4 juli 2023 organiseert Change Inc. de Roundtable over Technologische vs. Sociale innovatie op het gebied van mobiliteit. Wil je erbij zijn? Schrijf je in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten