China boort een superdiep gat van 10.000 meter om de aardkorst te verkennen
- China is begonnen met het boren van een 10.000 meter diep gat in de aardkorst
- Het boorproject moet gegevens over de interne structuur van de aarde opleveren.
- De Chinese president Xi Jinping noemde diepe aardwetenschappen eerder één van de vier strategische grenzen die verkend moeten worden.
- Lees ook: Astronomen zien een voorproefje van het einde van de aarde: een ster die een planeet in zijn geheel opslokt
In China zijn wetenschappers begonnen met het boren van een 10.000 meter diep gat in de aardkorst. Het gaat om een van de grootste gaten die ooit in de aarde zijn geboord, volgens berichten in Chinese media.
Het project, dat geleid wordt China’s grootste olieproducent China National Petroleum, startte dinsdag 30 juni in de Taklamakanwoestijn, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.
Bij het proces zal de boor door meer dan tien lagen van de aardkorst dringen en de geologische Krijt-periode bereiken. Dat is de laag die bestaat uit gesteente van 145 miljoen tot 66 miljoen jaar oud, de periode waarin de dinosauriërs grotendeels uitstierven.
De moeilijkheid van het boren kan worden vergeleken met een grote vrachtwagen die over twee dunne, stalen kabels moet rijden, zei Sun Jinsheng, een wetenschapper van de Chinese Acadamy of Engineering, tegen Xinhua.
Het boren van het diepe gat is een poging om onbekend terrein van de aarde te verkennen en de grenzen van menselijke kennis uit te breiden, zei Wang Chunsheng, een technisch expert die deel uitmaakt van de operatie, volgens Xinhua.
Het project zal naar verwachting 457 dagen in beslag nemen en zal gegevens opleveren over de interne structuur van de aarde, terwijl gebruik wordt gemaakt van diepe ondergrondse boortechnologieën, meldde Bloomberg, verwijzend naar China National Petroleum Corp.
Het doel is om door een "ondergrondse Mount Everest" te boren, zei de Chinese staatsolieraffinaderij Sinopec volgens Metro in een verklaring. De Mount Everest op de grens van Nepal en Tibet in de Himalaya, is met 8.849 meter de hoogste berg ter wereld.
Diepe aardwetenschappen zijn een van de vier strategische grenzen die moeten worden verkend, zei de Chinese president Xi Jinping tijdens een toespraak in 2021. Het project zou kunnen helpen bij het identificeren van bronnen van energie en mineralen, en bij het beoordelen van risico's op natuurrampen als aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, aldus persbureau Bloomberg.
Hoewel het Chinese gat indrukwekkend diep wordt, gaat het niet om het diepste gat ooit dat door mensen is gemaakt. Die titel gaat nog steeds naar het boorgat van Kola, een superdiep gat in Rusland dat meer dan 12.000 meter diep is. In 1994 werd het project na meer dan 20 jaar boren afgerond
Geen opmerkingen:
Een reactie posten