dinsdag 9 februari 2021

Drie ruimtevaartuigen komen aan bij Mars: 'Het is daar knetterdruk'

 


 
 
 
Mars. Drie ruimtevaartuigen komen aan bij de Rode Planeet© ANP Mars. Drie ruimtevaartuigen komen aan bij de Rode Planeet

Stukjes rots, uiterst gedetailleerde foto's en geluidsopnames. Het wordt de komende tijd verzameld op Mars. Drie landen begonnen vorig jaar een missie naar de rode planeet. Vandaag komt het ruimtevaartuig van de Verenigde Arabische Emiraten als eerste aan, morgen die van China en volgende week die van de Verenigde Staten.

Het is allemaal bedoeld om meer te weten te komen over Mars om daar ooit mensen naartoe te sturen.

De Verenigde Arabische Emiraten lanceerden vorig jaar vanuit Japan de ruimtesonde Al-Amal. Dat betekent in het Arabisch 'Hoop'. Het land hoopt informatie te kunnen leveren voor toekomstige missies naar Mars. ''Het geld klotst tegen de plinten in de Verenigde Arabische Emiraten en dat gebruiken ze nu voor technologische ontwikkelingen. Ze geloven daar echt in'', zegt planeetwetenschapper Inge Loes ten Kate van de Universiteit Utrecht.

''Deze missie naar Mars is een prestigeproject voor de 50ste verjaardag van de Emiraten. Maar ze hebben ook meerdere universiteiten en trainingscentra opgericht. Puur voor de ruimtevaart''.

Al-Amal gaat foto's maken

De investeringen werpen nu de eerste vruchten af. Als alles goed gaat, komt de sonde Al-Amal vandaag in een baan om Mars terecht. Daar zal hij één Marsjaar foto's maken van de atmosfeer, metingen verrichten en de weersomstandigheden onderzoeken. Zo'n Marsjaar telt 687 dagen.

De Verenigde Arabische Emiraten is de vijfde natie of organisatie die het lukt om Mars te bereiken. De VS, India, de voormalig Sovjet-Unie en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA gingen de Emiraten voor. En morgen komt China ook in dat rijtje te staan.

© Aangeboden door RTL Nieuws

Geheimzinnigheid

China heeft de Tianwen-1, Hemelse Vragen, naar Mars gestuurd. Dat ruimtevaartuig komt ook eerst in een baan om de rode planeet. In mei zullen de Chinezen een Marsrover laten landen in een gebied waar in 1976 ook de Viking-2 missie landde.

Planeetwetenschapper Inge Loes ten Kate: ''De Chinezen hebben dan als eerste een satelliet, een lander én een karretje in één missie. Met in totaal 13 instrumenten voor onderzoek. Ruimtemissies van China zijn altijd omgeven door geheimzinnigheid. Op een gegeven moment vertellen ze wel wat. Maar vaak alleen bij successen. Met Tianwen-1 lijkt dat nu doorbroken te worden''.

© Aangeboden door RTL Nieuws

Kortste route

De vraag waarom er nu drie missies ongeveer tegelijk aankomen bij Mars, is eenvoudig te beantwoorden. ''De aarde en Mars staan nu het dichtst bij elkaar. Een reis naar Mars kan eigenlijk maar één keer in de 26 maanden. Je hebt dan simpelweg de kortste route; negen maanden'', aldus Ten Kate. ''Mars ligt om de hoek. Meer dan de helft van alle missies is goed afgelopen. De Amerikaanse Marslanders InSight en Curiosity werken nog en leveren een schat aan informatie op. Verder cirkelen er satellieten om Mars. In vergelijking met andere planeten, is het daar nu knetterdruk."

De Amerikanen hebben er op 18 februari een nieuwe Marsrover bij; Perseverance. Die gaat bodemmonsters verzamelen en heeft microfoons aan boord om geluid van Mars op te vangen. ''Ze nemen geluiden op tijdens de landing'', vertelt Ten Kate. ''Maar bijvoorbeeld ook van de wind op het oppervlak. En van de laser die de rotsen analyseert. Op die manier kunnen we bestuderen of geluiden anders zijn, omdat er op Mars een andere atmosfeer is."

Ingenuity

En dan heeft de missie Perseverance nog iets baanbrekend mee. Een helikopter-drone; Ingenuity. ''Die is wel gaaf'', zegt Ten Kate. ''Met een drone kun je grotere afstanden afleggen en er zit een camera op. De Ingenuity is puur om de technologie verder te ontwikkelen. De informatie die dat oplevert, zal worden gebruikt bij komende missies."

© Aangeboden door RTL Nieuws

Bemand ruimtestation

De ultieme missie naar Mars is en blijft die met mensen. Binnen 100 jaar moet er een bemand station op de rode planeet zijn. Althans, dat is het streven. ''En dat kan ook'', zegt Ten Kate. Op Mars is veel minder zwaartekracht, maar wel veel straling. ''Het zit goed met de snelheid waarmee ruimtevaarttechnologie zich ontwikkelt. Problemen zijn te ondervangen. Een bemand station kan ondergronds worden gebouwd. Astronauten kunnen daar lichamelijke oefeningen doen net als in het ruimtevaartstation ISS. De invloed op het lijf blijft dan beperkt. Korte tijd daar verblijven, moet kunnen. Dus ernaartoe in negen maanden, een verblijf van 26 maanden en weer terug in negen maanden. Let wel, in het ISS staat het record op langste verblijf op ruim een jaar."

Drie ruimtevaartuigen komen aan bij Mars: 'Het is daar knetterdruk' (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten