woensdag 21 januari 2015

Wat is het norovirus? slijmvliesontsteking van het maag-darmkanaal veroorzaken.

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Reuters

wo 21 jan 2015, 10:55

Wat is het norovirus?

Het norovirus slaat dit jaar ongenadig hard toe. Vooral zorginstellingen door het hele land worden op dit moment hard getroffen. Maar, wat is het norovirus eigenlijk?
    Norovirussen zijn uiterst besmettelijke ziekteverwekkers. Ze kunnen een slijmvliesontsteking van het maag-darmkanaal veroorzaken.
    In de volksmond wordt dit vaak 'buikgriep' ofwel gastro-enteritis genoemd. Jaarlijks worden circa 4,5 miljoen Nederlanders door buikgriep getroffen. Daarvan wordt een half miljoen tot 600.000 gevallen door het norovirus veroorzaakt.
    Braken en diarree zijn de opvallendste symptomen. Meestal openbaren deze klachten zich tussen één en drie dagen na besmetting. Het braken verloopt dikwijls hevig en kan heel plotseling optreden. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn, en buikkramp komen in het ziektebeeld voor. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen maar wel het virus uitscheiden en overdragen.
    Het norovirus is erg infectieus; het wordt verspreid via ontlasting en braaksel, waarin de besmettelijke virusdeeltjes zitten. Het norovirus wordt onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Ook besmetting via de lucht als gevolg van braken is mogelijk.
    Bron: GGD

    Gerelateerde artikelen
    21-01: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23583191/__Wat_is_het_norovirus___.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Het norovirus grijpt om zich heen.
    Het norovirus grijpt om zich heen. Foto: .

    wo 21 jan 2015, 05:30 | 40 reacties

    Norovirus slaat toe

    René Steenhorst
    Het norovirus, veroorzaker van jaarlijks 600.000 buikgriepbesmettingen in Nederland, lijkt dit jaar meer slachtoffers te maken dan anders.
      Foto: René Bouwman
      Vooral zorginstellingen door het hele land worden op dit moment hard getroffen. In het verpleeghuis St. Elisabeth in Lage Vuursche (provincie Utrecht) stierven in de eerste twee weken van dit jaar zeker vijf bewoners. In alle gevallen gaat het om mensen van hoge leeftijd met een zwakke gezondheid. Het norovirus is meestal niet de directe doodsoorzaak, maar geeft het fatale zetje in de rug. Ook uit andere delen van het land komen meldingen over „meer zieken en doden dan in andere jaren”.

      Verklaring

      De Utrechtse GGD-arts Ewout Fanoy spreekt van een ’pittig norovirus-jaar’: „Dat is de algemene indruk onder collega’s. Er lijkt inderdaad wat meer ’noro’ te zijn dan gewoonlijk. We hebben er geen duidelijke verklaring voor. Meerdere factoren kunnen daarin een rol spelen: is de weerstand onder mensen lager dan in voorgaande jaren, is het virus aan het veranderen, wat zijn de seizoensinvloeden? We weten het niet.”

      Lees hier waarom het verstandig is het bezoek aan ouderen te beperken

      09-09: 

      http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23582159/__Norovirus_slaat_toe__.html

       
       
      Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
      Foto: Dijkstra B.V.


      di 09 sep 2014, 11:30

      Zo snel verspreidt een virus op de werkvloer

      Stel één van je collega's is besmet met een virus, hoe lang duurt het dan voor dit zich verspreidt door het hele kantoorgebouw? Verontrustend maar waar: slechts twee uur.
        Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Arizona in Tucson.

        Norovirus

        Voor het experiment 'besmette' microbioloog Charles Gerba en zijn team opzettelijk een deel van een kantoorgebouw met het zogenaamde modelvirus MS-2. Een virus dat erg veel lijkt op het norovirus; de meest voorkomende oorzaak van buikgriep. Uitbraken met het norovirus komen geregeld voor in zorginstellingen en op cruiseschepen omdat het virus voor dagen of soms zelfs weken kan overleven op harde oppervlakken.
        Onderzoekers depten het modelvirus MS-2 op twee oppervlakken die vaak worden aangeraakt, zoals een deurknop en een tafelblad. Na een paar uur vonden ze maar liefst 60 tot 100 virushaarden terug. Het virus had zich in korte tijd verspreid op onder andere lichtschakelaars, koffiebekers, kranen, telefoons en computers. Na amper twee tot vier uur was maar liefst 40 tot 60 procent van de geteste oppervlakken besmet met het virus.
        Gelukkig lijkt er een vrij simpele oplossing voor het besmettingsprobleem. Schoonmaakpersoneel werd uitgerust met desinfecterende doekjes en werknemers werd gevraagd hun handen regelmatig te reinigen. Na de grondige desinfectie bleek het aantal vlakken waarop het virus werd gedetecteerd met maar liefst 80 tot 99 procent af te nemen.
        Gerba: "We weten nu dat een virale besmetting snel gaat, maar ook dat een simpele ingreep het risico op verspreiding sterk kan beperken."

        13-05: 

        http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23059129/__Zo_snel_verspreidt_een_virus_zich__.html

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten