vrijdag 3 mei 2013

Rusland dringt Nederlands luchtruim binnen

vr 03 mei 2013, 05:30
|
lees voor

Rusland dringt Nederlands luchtruim binnen

door Charles Sanders
AMSTERDAM - Met nucleaire kruisraketten bewapende Russische bommenwerpers vliegen steeds vaker tot aan de grens van NAVO territorium. Tupolev Tu-95H Bears probeerden sinds 2010 ook twaalf keer het Nederlandse luchtruim binnen te dringen. De Noren spreken over 71 toestellen van de voormalige Rode Luchtmacht die vorig jaar illegaal hun land bezochten. Ook Canada, Denemarken en Engeland worden bijna wekelijks aangevlogen. De Koninklijke Luchtmacht bevestigt de infiltratiepogingen.

    Foto: TLG
    In alle gevallen konden de Russen door onze F-16’s van de Quick Reaction Alert worden onderschept. Maar experts wijzen op de beperkte houdbaarheid van de Nederlandse jagers. De Russen beschikken over radar en dataverbindingen waarmee 400 km ver kan worden gekeken. Onze F-16 vliegers hebben het door sterk verouderde techniek steeds moeilijker.

    „Als Moskou door Sukhoi-27 geëscorteerde Bears, Backfires of Blackjacks op ons afstuurt, zijn we zwaar in het nadeel”, aldus generaal-vlieger b.d. Steve Netto. „De F-16 is ruim dertig jaar oud en loopt op zijn laatste benen. In 2018 is het echt voorbij. Dan vliegen die Russen rondjes om ons. Er moet snel een waardige opvolger voor de Nederlandse jachtsquadrons komen."
    Lees het volledige verhaal in De Telegraaf.
    Lees ook
     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten