dinsdag 15 november 2022

VN: vandaag leven er 8 miljard mensen op aarde

 

VN: vandaag leven er 8 miljard mensen op aarde

Aangepast: 3 uur 20 minuten geleden
Een drukke Kalverstraat in Amsterdam.Beeld © ANP

Het wordt steeds drukker op onze planeet. Volgens de Verenigde Naties leven er sinds vandaag meer dan 8 miljard mensen op aarde. 100 procent zekerheid kan de VN niet geven, het is een inschatting omdat niet op ieder moment een exact aantal mensen gegeven kan worden.

De 8 miljard van nu zal zeker niet de piek zijn. Volgens de VN leven er in 2030 8,5 miljard mensen op aarde, in 2050 9,7 miljard en in 2100 10,4 miljard.

Minder kinderen

Aan die cijfers zie je wel dat het aantal mensen toeneemt, maar wel minder snel. Dat komt omdat mensen wel steeds minder kinderen krijgen. In 1950 kreeg een vrouw gemiddeld nog vijf kinderen, in 2021 was 2,3 kinderen en volgens de VN zal dat aantal nog verder afnemen. Maar de organisatie ziet ook dat het geboortecijfer in de armste landen toeneemt, met name in Afrika.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN grijpt de gebeurtenis aan om de diversiteit en vooruitgang te vieren en tegelijkertijd herinnert die aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de mensheid voor de planeet'.

Overconsumptie

De grens van 7 miljard mensen op aarde werd zo'n elf jaar geleden bereikt, op 31 oktober 2011. Dat er steeds meer mensen op aarde rondlopen is volgens de VN vooral te danken aan de mondiaal gestegen levensverwachting. Mensen leven over het algemeen langer door verbeteringen in de gezondheidszorg, voeding en hygiëne.

Miniatuurvoorbeeld
 
Lees ook:

'Gewicht spullen voor mensen nu zwaarder dan alle levende natuur'

Dat we met 8 miljard zijn is geen reden tot zorg, aldus het hoofd van het Bevolkingsfonds van de VN Natalia Kanem. Deskundigen denken dat de overconsumptie van het rijkste gedeelte van de wereldbevolking een grotere bedreiging is voor de planeet. Dat zou bijvoorbeeld zorgen voor roofbouw, ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen.

In Nederland schuift het bevolkingscijfer langzaamaan richting de 18 miljoen. Volgens de huidige teller van het CBS staat nu op ruim 17.799.000.


VN: vandaag leven er 8 miljard mensen op aarde | RTL Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten