Windpark Hollandse Kust West VII krijgt batterijen op de zeebodem
De Groningse start-up Ocean Grazer werkt samen met energiereus RWE aan het opschalen van een energieopslagsysteem op de bodem van de Noordzee. De batterij wordt ingezet bij het windpark Hollandse Kust West VII, waar duurzame elektriciteit en groene waterstof worden geproduceerd.
15 november 2022, 12:02
De batterij ligt op de zeebodem en kan lokaal energie uit windmolens, drijvende zonneparken of golfenergie opslaan. Het heeft geen zeldzame metalen nodig en maakt gebruik van bestaande technieken die goedkoper en beter beschikbaar zijn.
Zo werkt de Ocean Grazer
De batterij bestaat uit een aantal onderdelen. Een betonnen bak met schoon water ligt ingegraven in de oceaanbodem. Daarnaast ligt een waterdichte zak. Als er stroom over is, pompt een turbine-pompsysteem het schone water uit de betonnen bak onder hoge druk naar de flexibele zak. Is er stroom nodig? Dan gaat de zak open en stroomt het water langs turbinebladen, waardoor er stroom wordt opgewekt.
Frits Bliek, CEO van Ocean Grazer vergelijkt de technologie met die van een waterkrachtcentrale. “Dit is echt fundamenteel anders dan elektrochemische batterijen en dit zijn cruciale eigenschappen voor grootschalige opslagsystemen voor producenten van elektriciteit”, zegt hij in een LinkedIn-bericht.
Batterij zonder zeldzame metalen
Voor de batterij zijn geen zeldzame metalen, zoals lithium nodig. Daardoor is het concept volgens de ingenieurs meteen op grote schaal toepasbaar. Dat staat nu op de planning. Met de ontwikkeling van het windpark in Hollandse Kust West VII kunnen zo’n 1 miljoen huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Het park, dat zo’n 50 kilometer van de kust afligt, moet eind 2026 klaar zijn voor gebruik.
Windpark Hollandse Kust West VII krijgt batterijen op de zeebodem | Change Inc.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten