dinsdag 23 november 2021

De Turkse lira heeft in de afgelopen 24 uur ruim 12 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro verloren.

 Dinsdag 23 november 2021 

|
 Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Turkse lira verliest in 24 uur tijd ruim 12 procent van zijn waarde

Turkse lira verliest in 24 uur tijd ruim 12 procent van zijn waarde

De Turkse lira heeft in de afgelopen 24 uur ruim 12 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro verloren. Gemeten over een week komt de waardevermindering uit op dik 22 procent. De markt reageert daarmee op uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en diens regeringspartner, de rechts-nationalistische MHP.

De euro was dinsdagochtend al meer dan 14 lira waard, terwijl dat op. maandagochtend nog zo'n 12,60 lira was.

Ten opzichte van de dollar is de lira in de afgelopen zeven dagen bijna 24 procent minder waard geworden. De waarde van de dollar liep in het afgelopen etmaal op van 11,20 tot 12,60 lira.

De Turkse munt heeft in een jaar tijd 65 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren en 56 procent ten opzichte van de euro.

Erdogan verdedigde maandagavond zijn onorthodoxe opvatting dat hoge rentes tot hogere inflatie leiden. Hij zei dat Turkije niet van zijn huidige monetaire koers zou afwijken, omdat het land in een "economische onafhankelijkheidsoorlog" verwikkeld is. Hij prees het recente besluit van de Turkse centrale bank om de rente verder te verlagen tot 5 procentpunten onder het huidige inflatiecijfer. Oppositiepartijen zeggen dat de centrale bank niet langer onafhankelijk is en onder druk van Erdogan opereert.

De MHP, regeringspartner van Erdogans partij AKP, gooide eerder op dinsdag olie op het vuur door te stellen dat het land sowieso niet gebaat is bij een onafhankelijke centrale bank. Volgens partijleider Devlet Bahçeli kunnen onafhankelijk instituten als een centrale bank zich tegen de "nationale wil" keren. Hij verdedigde bovendien het economische beleid van de huidige regering, ondanks dat het voor fors hogere prijzen in de winkels zorgt.

Turkse lira verliest in 24 uur tijd ruim 12 procent van zijn waarde | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Turkse lira verliest ruim 10% aan waarde na vertrek van de baas van de centrale bank: politieke invloed Erdogan blijft groot

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije.

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije.

 
  • De Turkse lira is maandag ruim 10 procent procent in waarde gedaald ten opzichte van de euro.
  • De koersval volgt op het ontslag van de baas van de Turkse centrale bank, die de rente afgelopen week had verhoogd om de inflatie te beteugelen.
  • De politieke invloed van president Erdogan doet de stabiliteit van de lira geen goed.

De Turkse lira is maandag ruim 10 procent procent in waarde gedaald ten opzichte van de euro, nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de baas van de centrale bank van het land had ontslagen.

In de ochtend noteerde de Turkse munt op 9,50 lira per euro, terwijl de koers een dag eerder rond de 8,60 lira per euro was.

De aandelenbeurs in Istanbul ging maandag ook hard onderuit. De hoofdindex in Istanbul kelderde kort na opening van de markt met 6,7 procent.

Het besluit om Naci Agbal te vervangen als topman van de Turkse centrale bank kwam enkele dagen nadat de centrale bank de beleidsrente met 2 procentpunt naar 19 procent verhoogde.

ADVERTENTIE
      

Sahap Kavcioglu is inmiddels aangesteld als vervanger van de ontslagen Naci Agbal.

Turkse lira in vrije val nadat Erdogan weer ingrijpt bij centrale bank (businessinsider.nl)

Agbal stond bij zijn aantreden in november bekend als vertrouweling van Erdogan en werd gezien als iemand die het vertrouwen in de lira, de slechtst presterende munt in de opkomende landen, kon herstellen. Hij was van 2015 tot 2018 minister van Financiën en leidde daarna het presidentieel bureau dat belast is met strategie en de begroting.

Als bankpresident probeerde Agbal de hoge inflatie in Turkije omlaag te krijgen door de rentes te verhogen. Erdogan heeft er echter herhaaldelijk op gehamerd de rentes laag te houden.

In november moest Murat Uysal ook al het veld ruimen als bankgouverneur. Toen werd geen reden gegeven voor de vervanging, maar een functionaris van de AK-partij stelde dat Uysal verantwoordelijk werd gehouden voor de duikvlucht van de lira.

De Turkse inflatie bedroeg in februari 15,61 procent, terwijl het inflatieniveau in oktober vorig jaar nog rond de 12 procent lag. Afgelopen week verhoogde de Turkse centrale bank zijn belangrijkste rentetarief van 17 procent naar 19 procent, om de snelle stijging van de prijzen van goederen en diensten af te remmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten