Covid-medicijn Codivir in eerste testfase 92 procent effectief
De coronapatiënt dient Codivir zelf tweemaal daags toe via een (onderhuidse) injectie. Dat gebeurt met een korte naald die de gebruiker in een huidplooi plaatst - vergelijkbaar met een insuline-injectie. Eventueel kan de injectie door een huisgenoot of mantelzorger worden gegeven. Het medicijn is bedoeld voor coronapatiënten met milde tot middelmatige symptomen of klachten en wordt door de huisarts voorgeschreven. De standaardkuur met Codivir duurt zeven dagen.
Medicijn helpt ook tegen griep en HIV
Codivir is een zogenaamd kort synthetisch 16-aminozuurpeptide op basis van een HIV-1-enzym. In laboratoriumonderzoek ontdekte Code Pharma dat de peptide een direct antiviraal effect heeft op SARS-CoV-2, het coronavirus dat tot de ziekte covid-19 leidt. Daarnaast zou het medicijn ook werken tegen andere RNA-virussen, zoals griep en HIV. Dit bewees het Britse onderzoekslaboratorium Virology Research Services met in-vitro onderzoek.
Het fase I-klinisch onderzoek, dat werd uitgevoerd in het Vera Cruz-ziekenhuis in São Paulo, toonde aan dat de basisziekteverschijnselen binnen zes tot 48 uur verminderden en er een direct antiviraal effect optrad. Na de vierde dag waren patiënten hersteld en had het immuunsysteem de afweer overgenomen. Alle in fase-I betrokken en onderzochte patiënten genazen van covid-19 na gebruik van Codivir, zonder infectiesymptomen of neveneffecten te krijgen die met covid-19 te maken hebben.
Volgens de onderzoekers kan de tot nu gebleken effectiviteit van Codivir in de diverse gevorderde stadia van de ziekte leiden tot een enorme verbetering van de huidige beschikbare therapieën voor covid-19.
Vervolgonderzoek
Het fase II-klinisch onderzoek naar de effectiviteit onder een dubbelblinde grotere onderzoeksgroep wordt momenteel voorbereid in een reeks landen wereldwijd.
Prof. Shlomo L. Maayan, directeur Infectious Disease Division van het Barzilai Medical Center in Ashkelon (Israël): "De meeste medicijnen die tijdens de eerste en tweede golf van de covid-19-pandemie zijn gebruikt bleken niet erg effectief voor de levensverwachting voor de betrokken patiënten. Codivir heeft een uitstekend veiligheidsprofiel en een tot nu toe 92 procent antiviraal effect. En dat zowel onder laboratoriumomstandigheden als in fase-I klinisch onderzoek onder patiënten. We verwachten veel van de volgende dubbelblinde fase-II klinisch onderzoek met Codivir."
Covid-medicijn Codivir in eerste testfase 92 procent effectief | Gezondheidsnet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten