vrijdag 30 januari 2015

Nederland : NOS-kaper wereldnieuws

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Volgens een NOS-medewerker zou dit de verdachte zijn. Volgens een NOS-medewerker zou dit de verdachte zijn.Foto: Twitter / @rikvandenberg

do 29 jan 2015, 21:02
|
lees voor

Gewapende man eist zendtijd Journaal

HILVERSUM - Een jonge man met, naar later op de avond is gebleken, een nepwapen is donderdagavond het gebouw van de NOS in Hilversum binnengedrongen. Gekleed in een zwart pak en stropdas stak Tarik Z., een 19-jarige student uit Pijnacker, een warrig verhaal af over een ,,hackerscollectief’’ waar hij lid van zou zijn en over informatie van ,,de inlichtingendiensten’’ die hij naar buiten wilde brengen. Hij zit inmiddels vast op het politiebureau van Hilversum. Het huis van Z. in Pijnacker en dat van zijn vader in Nootdorp wordt doorzocht.
    Van zijn verhaal lijkt weinig waar te zijn. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dat zijn actie op een eenmansactie lijkt. Z. is geen bekende van de politie. De politie onderzoekt de zaak. Volgens de politie was het wapen niet van echt te onderscheiden.

    Tien minuten

    De man eiste zendtijd in het Journaal. Die kreeg hij uiteindelijk, maar niet in de vorm die hij voor ogen had: nadat een team van de politie de studio was binnengevallen, zond de NOS beelden uit van de momenten daarvoor. Daarop was te zien hoe hij met zijn (namaak-)pistool met geluiddemper door de studio ijsbeerde en sprak met de bewaker. Al met al duurde de actie ongeveer tien minuten. Toen werd hij in luttele seconden door politiemensen tegen de grond gewerkt.
    ,,Schokkend dat er opeens iemand in de studio staat die iets eist", reageerde hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff. ,,Ik weet niet precies hoe het heeft kunnen gebeuren. Het gebouw is zeker beveiligd op allerlei manieren, met pasjes en sluizen. Maar het is moeilijk om iemand tegen te houden die een wapen heeft."

    'Adequaat'

    Burgemeester Pieter Broertjes dat ,,het politieoptreden adequaat was, maar de beveiliging niet, anders had dit niet kunnen gebeuren". De beveiliging van Hilversum en de media in de gemeente zal onderwerp van gesprek zijn: ,,We moeten in vrijheid als journalisten ons werk kunnen doen maar Hilversum kan geen bunker worden'', aldus Broertjes.
    De verdachte had een brief bij zich waarin hij stelde dat hij ,,niet in zijn eentje’’ was. ,,Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan.’’ Internetdeskundigen Brenno de Winter en Danny Mekic' zeiden allebei het onwaarschijnlijk te vinden dat deze man een hacker zou zijn.

    Dit zou de brief van de man zijn. Dit zou de brief van de man zijn.Foto: TLG

    Het gebouw van de NOS was kort nadat de man naar binnen was gekomen al ontruimd. Iedereen bleef ongedeerd.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/23617802/__Gewapende_man_eist_zendtijd_Journaal__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Politie bij het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum Politie bij het pand van de NOS op het Mediapark in HilversumFoto: ANP


    vr 30 jan 2015, 15:45

    'Actie politie in Hilversum uit het boekje'

    HILVERSUM - De actie van de 'gewone' agenten die in Hilversum Tarik Z. inrekenden was er één uit het boekje. Dat zegt veiligheidsexpert Jaap Timmer vrijdag na het zien van de beelden van de actie in het NOS-gebouw die inmiddels de wereld over zijn gegaan.
      Gewapende man die zendtijd eist opgepakt in NOS-pand Gewapende man die zendtijd eist opgepakt in NOS-pandFoto: Foto Leo Vogelzang VOF
      Volgens Timmer zijn de agenten te werk gegaan volgens de AMOK-procedure. Die is speciaal bedoeld om zo snel mogelijk een gewapende indringer uit te schakelen of te isoleren en zo een gevaarlijke situatie in de kiem te smoren.
      De methode is ontwikkeld naar aanleiding van schietpartijen op scholen in het buitenland en is onderdeel van de opleiding van iedere agent. Volgens Timmer was de situatie in het NOS-gebouw vergelijkbaar met zo'n schietpartij op een school.
      „Voor zover ik het heb kunnen zien, droegen de agenten kogelwerende vesten. Ze wisten waar ze naartoe moesten en en wie ze moesten hebben. Ook nam één de leiding en legde hij contact met de meldkamer”, aldus de universitair hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens Timmer is dat precies zoals het de agenten wordt geleerd.
      De AMOK-procedure is relatief nieuw voor de Nederlandse politie. „Vroeger was 'containing' de werkwijze. Dat betekende niet naar binnen gaan en wachten op speciale eenheden”, aldus Timmer. In de praktijk in het buitenland bleek dat vaak niet de goede manier. „Afwachten betekent dat een dader binnen de kans krijgt slachtoffers te maken terwijl de politie buiten staat”, aldus Timmer.
      In Nederland is zoiets in 2007 gebeurd in Pernis. Agenten moesten buiten wachten terwijl in een woning een slachtoffer dodelijk werd toegetakeld. De Nederlandse politie heeft onder meer geleerd van de Duitse politie. Die ging de methode hanteren na enkele schietpartijen op scholen.
      Ook politiebond ACP laat weten „trots” te zijn op de agenten die in Hilversum zo snel ingrepen. „Professioneel gezien is dit hoe het moet”, aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Dat er beelden van zijn is volgens hem erg bijzonder. „Normaal zie je dit niet, dit is heel uniek. De burgers hebben nu kunnen zien wat hun politie doet”.
      Van de Kamp wijst erop dat de agenten heel veel afwegingen tegelijk moesten maken. Ze moesten razendsnel inschatten wat de amokmaker zou kunnen doen met de NOS-medewerkers en met zichzelf. „Er was geen tijd om te debatteren”, aldus Van de Kamp.

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/23621953/___Actie_politie_was_uit_het_boekje___.html

      vr 30 jan 2015, 08:34
      |
      lees voor

      NOS-kaper wereldnieuws

      hilversum - De beelden van de 19-jarige Tarik Z. die met een (naar later bleek) nep-wapen een beveiliger gijzelt in de NOS-studio en daar wordt ingerekend door een politiemacht, zijn heel de wereld overgegaan. Grote media van CNN tot de BBC besteden allemaal aandacht aan de bizarre kaping die Nederland donderdagavond kortstondig in zijn greep hield.
        Op de site van The Daily Mail, de bestbezochte website ter wereld, stond de gestoorde actie van Tarik Z. vrijdagochtend prominent bovenaan. Ook bij onze zuiderburen is de kaping vanochtend groot nieuws. De Belgische kran Het Laatste Nieuws opent er de voorpagina mee. Ook grote kranten als The New York Times, Le Figaro en Bild besteden aandacht aan de zaak en hebben de beelden van de arrestatie van Tarik Z. online staan.

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten