vrijdag 18 maart 2022

Gevreesde sluipschutter waarschuwt voor ’nieuw Stalingrad’: ’Poetin zal enorme prijs betalen’

 

 
 
 

Een van ’s werelds dodelijkste sluipschutters, de Frans-Canadese ’Wali’ die zich als vreemdeling bij de strijd heeft gevoegd, waarschuwt Russische troepen de inval in Oekraïne te staken. Doen ze dat niet, dan verwacht hij vele doden. „Ik hou niet van het idee om iemand neer te schieten. Maar als het tijd is om de trekker over te halen, zal ik niet aarzelen”, zegt hij in gesprek met de Daily Mail. „Ze zullen niet eens weten wat ze geraakt heeft.”

© CBC News

Wali, zijn echte naam is onbekend, is vanuit Canada overgevlogen en via Polen de grens van Oekraïne overgestoken, waar hij het gaat opnemen tegen het leger van Poetin. Hij liet zijn vrouw en kind achter. De 40-jarige Canadees heeft een aanzienlijke staat van dienst en voelt zich naar eigen zeggen geroepen tot de strijd. „Als Poetin Kiev echt wil, zal hij een enorme prijs moeten betalen. Niemand wil de Russen hier en iedereen zal zich verzetten”, laat hij telefonisch aan de Britse krant weten. Hij zegt zich zeer welkom te voelen en al vrienden onder de Oekraïners te hebben gemaakt.

Vorige week werkte Wali nog als computerprogrammeur in Canada.© CBC News Vorige week werkte Wali nog als computerprogrammeur in Canada.

Wali zou zich op een onbekende locatie ophouden aan de rand van Kiev. „Als ik uitkijk vanaf waar ik nu ben, zie ik zoveel gebouwen om vanuit te schieten en talloze plekken om wapens te verbergen en hinderlagen te lanceren. De schade die we hen kunnen aanrichten zal waanzinnig zijn. Ze zullen zoveel levens verliezen dat het een nieuw Stalingrad wordt.” Bij die strijd in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers vielen honderdduizenden doden, uiteindelijk overwonnen de Russen.

Wali werd twee keer ingezet in Afghanistan als sluipschutter bij de Canadese strijdkrachten tussen 2009 en 2011. Ook reisde de Canadees in 2015 naar Irak om Islamitische Staat te bestrijden. Naar verluidt schoot hij in 2017 een terrorist van maar liefst 3,5 kilometer afstand dood. Een wereldrecord.

Tekst gaat verder onder de foto.

Alarm

De Oekraïense president Volodimir Zelenski deed vlak na de inval een oproep aan alle internationale strijdkrachten om zich aan te sluiten bij de Oekraïense strijders. Wali werd benaderd door een vriend die betrokken is bij de humanitaire corridors in de Donbas-regio.

De sluipschutter hoefde niet lang over zijn antwoord na te denken: hij moest en zou gaan. Tegen La Presse beschreef hij die roeping als ’een brandweerman die een alarm hoort rinkelen’.

Het leven van de Canadees is in één klap behoorlijk veranderd. In zijn thuisland werkte hij nog als computerprogrammeur in Canada, nu pakt hij antitankraketten uit een pakhuis, aldus CBC News. Hij laat zijn vrouw en zoon achter in Canada. „Het meest trieste vond ik het missen van de verjaardag van mijn zoon. Ik heb een paar minuten aan de telefoon gezeten. Ik was hier in het donker, in een verlaten gebouw met mijn zaklamp – het voelde alsof ik op een andere planeet was dan hij.”

Maar juist door zijn zoon voelt hij zich genoodzaakt om te helpen, hoewel zijn vrouw eerst tegenstribbelde. „Als ik de beelden uit Oekraïne zie, dan zie ik mijn zoon die in gevaar is”, zei de sniper-expert eerder.

Zo’n 20.000 mensen - onder wie tientallen Nederlanders - uit 52 landen hebben zich aangemeld als vrijwilligers voor het Oekraïense vreemdelingenlegioen, meldde minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba eerder. Volgens Koeleba gaat het om zowel veteranen als mensen zonder militaire ervaring. Hij kon niet zeggen uit welke landen de vrijwilligers komen en ook niet hoeveel van hen er al in Oekraïne zijn. Maar de Canadees Wali is daar in ieder geval een van.

Bij een aanval 25 kilometer van de Poolse grens kreeg een deel van de vreemde troepen dit weekend een flinke optater door een Russische bomaanval. Er kwamen 35 mensen om het leven, maar volgens de Oekraïense autoriteiten zaten daar geen buitenlandse strijders tussen. 130 mensen raakten gewond.

In hoeverre moeten wij de dreigementen van Poetin over zuiveringen serieus nemen, vraagt Wierd Duk zich af in de podcast Het Land van Wierd Duk:

Gevreesde sluipschutter waarschuwt voor ’nieuw Stalingrad’: ’Poetin zal enorme prijs betalen’ (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten