zaterdag 1 januari 2022

Eerste weerrecord van 2022 is een feit: warmste Nieuwjaarsdag ooit gemeten

First weather record of 2022 is a fact: Warmest New Year’s Day ever measured

The new year is barely twelve hours old, but the first weather record of 2022 is already a fact. With 13.1 degrees Celsius in De Bilt, it was the warmest January 1 ever measured on Saturday. This breaks the old record of 12.9 degrees from 2012, Weerplaza reports.

 First weather record of 2022 is a fact: Warmest New Year's Day ever measured - Paudal

 
 
 
Vind Ik Leuk|
© Aangeboden door NU.nl

Het nieuwe jaar is amper twaalf uur oud, maar het eerste weerrecord van 2022 is al een feit. Met 13,1 graden Celsius in De Bilt is het zaterdag namelijk de warmste 1 januari ooit gemeten. Daarmee is het oude record van 12,9 graden uit 2012 gebroken, meldt Weerplaza.



In Maastricht is aan het begin van de middag zelfs 15 graden gemeten. Sinds het begin van de metingen begin vorige eeuw was het nooit eerder zo warm in Nederland op de eerste dag van het jaar. Het oude record stamt uit 1916, toen in Vlissingen sprake was van 14,2 graden.

Volgens Weerplaza is het uniek dat er nu al lentetemperaturen gemeten zijn in Nederland. Tussen 1991 en 2020 was het gemiddeld op 26 februari ergens in het land voor de eerste keer van het jaar 15 graden of meer. Het was op 5 januari 1999 voor het laatst dat het zo vroeg in het jaar al zo warm was.

De hoge temperatuur is het gevolg van de zuidwestenwind, die al een paar dagen een zeer milde lucht richting ons land blaast. Hierdoor regende het de afgelopen dagen warmterecords. Zo was het vrijdag ook al de warmste Oudejaarsdag ooit en ging 30 december de boeken in als de warmste ooit geregistreerd.

Volgens Weerplaza is het goed mogelijk dat zondag voor de vierde dag op rij een warmterecord gebroken gaat worden. Pas na het weekend komt er een einde aan het zeer zachte weer, aldus de weerdienst.

1 januari is traditioneel ook de dag van de nieuwjaarsduik in Scheveningen, maar vanwege de coronamaatregelen kon de zeedoop voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Toch grepen sommige mensen in de badplaats het zachte weer aan om zaterdag op eigen initiatief een duik in de Noordzee te nemen.

Eerste weerrecord van 2022 is een feit: warmste Nieuwjaarsdag ooit gemeten (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten