maandag 17 januari 2022

Een asteroïde ter grootte van 1,5x de Erasmusbrug sjeest dinsdag langs de aarde – zo volg je ‘m

 

 
 
 
Vind Ik Leuk|
NASA© Aangeboden door Business Insider Nederland NASA

Een enorme asteroïde stevent op de aarde af.

Tot blijdschap van velen zal het rotsblok niet tegen de aarde botsen. In plaats daarvan zal de enorme ruimtesteen dinsdag op ongeveer 2 miljoen kilometer afstand van de aarde voorbij sjezen. Dat is meer dan vijf keer de afstand tussen de maan en de aarde.

De asteroïde, genaamd 7482 (1994 PC1), is in 1994 door astronoom RH McNaught ontdekt en is ongeveer 1,1 kilometer lang. Ter vergelijking: de Erasmusbrug in Rotterdam is van de ene naar de andere kant ‘slechts’ 800 meter.

“De asteroïde 1994 PC1 is zeer bekend en wordt al tientallen jaren bestudeerd door onze planetaire verdedigingsexperts”, zei de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag op Twitter. “Wees gerust, 1994 PC1 zal veilig langs onze planeet vliegen.”

Toch is het rotsblok door NASA bestempeld als “potentieel gevaarlijk.” Dit komt omdat het rotsblok de baan van de aarde doorkruist, aldus de nieuwssite USA Today.

De asteroïde zou een “complete catastrofe” veroorzaken als deze de aarde zou raken, omdat er meer energie bij vrijkomt dan bij een nucleaire ontploffing, aldus Frank Marchis van onderzoeksinstituut SETI tegen USA Today. Hoewel dat gevaarlijk klinkt, is er dus geen reden om bezorgd te zijn.

Volgen van de asteroïde kan met een telescoop of online

Om het rotsblok met ruim 70.000 kilometer per uur langs de aarde te zien sjezen, heb je een (achtertuin)telescoop met een diameter van minstens 15 centimeter nodig, aldus de website CNET. Wat helpt is als je een app of website hebt om de hemel mee in te gaten te houden.

Voor wie geen telescoop heeft, biedt NASA’s Eyes mogelijk een uitkomst. De website toont een visuele weergave van de asteroïde en heeft een live countdown tot het moment dat deze de aarde passeert. De Virtual Telescope Project zal de gebeurtenis livestreamen.  

Volgens NASA draait de rots 1994 PC1 elke anderhalf jaar rond de zon. De asteroïde zal pas in 2105 weer zo dicht bij de aarde komen als deze week.  

Meer over de ruimte? Check ook deze stukken eens:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten