maandag 24 januari 2022

Ruimtetelescoop James Webb komt vanavond (24/1/2022) aan op bestemming

 

 
 
 
Een grafische tekening van ruimtetelescoop James Webb© NASA Een grafische tekening van ruimtetelescoop James Webb

De nieuwe ruimtetelescoop James Webb komt vandaag aan op zijn werkplek. Daar moet hij de komende decennia het heelal in kaart brengen en nieuwe ontdekkingen doen. Zo moet hij zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, naar verre sterrenstelsels en naar sporen van de oerknal.

Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro. 

In de schaduw van de aarde

De James Webb is ontwikkeld door Europa, de Verenigde Staten en Canada. Hij werd op eerste kerstdag gelanceerd en heeft inmiddels bijna 1,5 miljoen kilometer afgelegd door de ruimte. Vanavond, rond 20.00 uur Nederlandse tijd, wil de vluchtleiding de motoren van de sonde aanzetten.

Daarmee verandert zijn koers en komt hij aan bij zijn bestemming. Dat is een stabiele plek in de schaduw van de aarde. Hij verbruikt daar zo min mogelijk energie, heeft vrij zicht op het universum en kan eenvoudig beelden en metingen doorsturen.

Zo groot als een tennisbaan

De nieuwe ruimtetelescoop is de opvolger van de beroemde Hubble. De James Webb is ongeveer zo groot als een tennisbaan, met als kern een spiegel van 6,5 meter groot. Die moet het licht uit het heelal opvangen, zodat instrumenten aan boord dat licht kunnen doorgronden.

Na aankomst moeten de instrumenten aan bood worden gekoeld en getest. In de zomer kan de James Webb waarschijnlijk de eerste metingen verrichten.

Hoe de telescoop het universum gaat bestuderen zie je in onderstaande video:

Ruimtetelescoop James Webb komt vanavond aan op bestemming (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten