donderdag 4 juli 2013

Rutte: Europese werkloze jongeren naar Nederland halen

wo 03 jul 2013, 19:40 | 958 reacties

Rutte: werkloze jongeren naar Nederland halen


BERLIJN - Het kabinet wil Europese werkloze jongeren met specifieke kwaliteiten naar Nederland halen voor werk in de energiesector in Noord-Groningen of als technicus in Zuidoost-Brabant. Premier Mark Rutte zei dat woensdag na afloop van een Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn.

    Premier Mark Rutte.Foto: ANP
    Het gaat wat hem betreft om ,,hoogwaardige arbeidskrachten'' uit bijvoorbeeld Italië, met een aantal jaar werkervaring. Die zijn welkom op plekken waar Nederlandse bedrijven moeite hebben goed personeel te vinden. De schaal waarop Rutte jongeren naar Nederland ziet komen, zal een stuk kleiner zijn dan wat Duitsland doet. Het gaat ook niet om 'gastarbeiders', zei hij.
    Hij benadrukte dat het kabinet tegelijkertijd ook hard bezig is om Nederlandse jongeren op te leiden voor technische beroepen en in de energiesector, bijvoorbeeld in Groningen en Eindhoven. Totdat die jongeren klaar zijn voor de arbeidsmarkt, kunnen goed opgeleide jongeren uit het buitenland de gaten prima vullen.
    EU-leiders bespraken in Berlijn de mogelijkheden om elkaar te helpen de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent.
    Vooral in Zuid-Europese landen is de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar enorm hoog. In Spanje en Griekenland ligt die tussen de 55 en 60 procent, in Portugal en Italië rond de 40 procent. In Kroatië, sinds maandag lid van de EU, bedraagt de jeugdwerkloosheid 52 procent. In Nederland ligt die op ruim 10 procent. Alleen Duitsland en Oostenrijk scoren in de EU beter.
    Rutte zei na de top, die een initiatief was van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, dat Nederland van Duitsland op het gebied van de aanpak van jeugdwerkloosheid op zich niet veel te leren heeft. Meer in algemene economische zin is er wel een les te trekken. Duitsland begon al in de jaren 90, in tijden van voorspoed, met een gematigde stijging van de lonen. Daardoor kunnen Duitse bedrijven nu goed concurreren met bedrijven in andere landen.
    Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, die samen met Rutte deelnam aan de top in Berlijn, wees erop dat de verschillen in de EU gigantisch zijn. Volgens hem moeten Zuid-Europese landen hun arbeidsmarkt sneller hervormen en flexibeler maken. In Spanje bijvoorbeeld is het voor werkgevers vaak een te groot risico om een jongere een baan te geven.
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten