donderdag 4 juli 2013

Schokgolf asteroïde ging aarde twee keer rond

vr 28 jun 2013, 08:06

Schokgolf asteroïde ging aarde twee keer rond


MOSKOU - De ontploffing van een asteroïde in februari boven de Russische Oeral, was zo hevig dat de schokgolf twee keer de aarde rondging. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

    Asteroïde scheert langs de aarde Foto: reuters
    De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De ontploffing van de asteroïde, waardoor in Rusland meer dan 1000 mensen gewond raakten, zou de krachtigste zijn die ooit door het zogeheten netwerk IMS is gemeten.
    De 'meteoor van Tsjeljabinsk' zorgde voor grote ophef. Rusland was zo geschrokken dat het een samenwerkingsverband van wetenschappelijke instellingen is begonnen om de ruimte en asteroïden beter in de gaten te houden. Ook riep Rusland de internationale gemeenschap op om nauwer samen te werken tegen „kosmische bedreigingen”.
    De ontploffing had een kracht gelijk aan zo'n 460 kiloton TNT. De atoombom op Hiroshima in 1945 had een kracht van ongeveer 15 kiloton TNT.
    Tsjeljabinsk is de krachtigste 'natuurlijke' explosie sinds de zogeheten Toengoeska-explosie in 1908. Toen ontplofte vermoedelijk een flinke meteoroïde boven het aardoppervlak van Siberië. In een gebied van tientallen kilometers braken bomen af als luciferhoutjes.
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten