dinsdag 21 mei 2024

Ongelooflijke feiten over het Paleis van Versailles

 

Ongelooflijke feiten over het Paleis van Versailles©Shutterstock

Het Paleis van Versailles, gelegen op 20 km afstand van het centrum van Parijs, is wereldberoemd door zijn onvoorstelbare weelde. Hoewel bijna tien miljoen mensen het paleis jaarlijks bezoeken—gemiddeld bijna 27 duizend per dag—zijn er toch veel zaken en anekdotes met betrekking tot het paleis geheim gebleven sinds Lodewijk de Veertiende in 1661 aan André Le Nôtre de opdracht gaf om het project te ontwerpen.

Het paleis heeft alles: indrukwekkende hallen, prachtig versierde meubelen, onbetaalbare kunstwerken, tuinen gevuld met talloze planten en bloemen, grandioze fonteinen en nog veel meer. Maar wat het zo speciaal maakt is de roemruchte geschiedenis van het paleis—verschillende leiders woonden er, het speelde een grote rol in de Franse revolutie en het was na de Eerste Wereldoorlog het toneel van de Vredesconferentie van Parijs van 1919 tot 1920.

De vele ruimten van het paleis herbergen ook een hoop grappige verhalen, bizarre feiten en fascinerende weetjes waar je waarschijnlijk nog geen weet van hebt, dus klik door de galerij om een van de meest ongelooflijke paleizen ter wereld van binnenuit te leren kennen.

Het was oorspronkelijk een jachthut©Getty Images

Het terrein werd oorspronkelijk gekocht door Lodewijk XIII (1601–1643) om er een 'jachthut' te laten bouwen waar hij na het jagen zou kunnen verblijven als het te laat was om nog naar huis te gaan.

Het was oorspronkelijk een jachthut©Getty Images

Hij kocht er vervolgens nog meer land bij en plaveide zo de weg voor Lodewijk de Veertiende om het in een paleis te veranderen in de twee decennia na 1660. In 1682 werd de Franse regering erheen verhuisd. 


Het is zo groot als een kleine stad©Getty Images

Meer dan 5.000 mensen konden worden gehuisvest in het paleis, dat een terrein van meer dan acht miljoen vierkante meter besloeg en een vloeroppervlak van 67 duizend vierkante meter had. Ook had het 700 kamers, 67 trappen en 1200 openhaarden.


Bezoekers raakten bedwelmd door de geur van de tuinen©Getty Images

Honderdduizenden planten en bomen zijn in de loop der tijd geplant in de wereldberoemde tuinen van Versailles, waar zich ook 372 beelden, 600 fonteinen en meer dan 20 mijl aan waterleiding bevinden.


Bezoekers raakten bedwelmd door de geur van de tuinen©Getty Images

Hoewel de tuinen er geweldig uitzien, zorgde de geur van de vele bloemen er in de zeventiende eeuw voor dat gasten bedwelmd raakten.


De maaltijden van de koning waren koud©Getty Images

Iets waar de architect van het paleis niet goed over had nagedacht was de afstand tussen de keukens en de dinerkamers. Met soms duizenden monden om te voeden, waren er honderden bedienden nodig om het voedsel te bereiden en te vervoeren.


De maaltijden van de koning waren koud©Getty Images

De afstand van de stoel van de koning naar de keuken was naar verluidt zo groot dat zijn maaltijden vaak koud werden geserveerd. Later, in de achttiende eeuw, liet Lodewijk XV privé-keukens bouwen in zijn privé-appartementen.


Het maken van spiegels was een levensgevaarlijke business©Getty Images

De bouw van de beroemde Spiegelzaal begon in 1678 onder leiding van de architect Jules Hardouin Mansart. De zaal had het indrukwekkende aantal van 357 spiegels. De kamer was oorspronkelijk verlicht met 20.000 kaarsen, waardoor het veranderd kon worden in een 'galerij van licht'—maar er is een donker verhaal aan verbonden.


Het maken van spiegels was een levensgevaarlijke business©Getty Images
Spiegels behoorden destijds tot de duurste en meest gewilde items om te bezitten, maar Venetië had het monopolie op de productie. Frankrijk wist een aantal Venetiaanse ambachtslieden te verleiden om er speciaal voor het paleis een paar te maken, maar naar verluidt gaf Venetië vervolgens de opdracht om deze ambachtslieden te laten liquideren voor het openbaren van het geheime ambacht.


Het Verdrag van Versailles werd getekend in de Spiegelzaal©Getty Images

Het Verdrag maakte een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Het werd getekend op 28 juni 1919 in Versailles, precies vijf jaar na de moord op aartshertog Frans Ferdinand.

Marie Antoinette had een romantisch privévertrek©Getty Images

De vrouw van Louis XVI had haar eigen roemruchte privévertrek genaam 'Le Petit Trianon'. Het omvatte een theater en een boerderij, alsook een 'tempel van de liefde', die bestaat uit een cirkel van pilaren rondom een beeld van Cupido.


Marie Antoinette had een romantisch privévertrek©Getty Images

Nabij de tempel liet Marie Antoinette een privé-grotto bouwen—een soort van grot met twee ingangen, die aanleiding gaf tot veel theorieën over geheime ontmoetingen.


Warme chocolade was vaste prik in het paleis©Getty Images

Hoewel de hoeveelheid voedsel en drank vrijwel onbeperkt was in het Versailles, schijnt het dat Lodewijk XV eigenlijk het liefst warme chocolade wilde. Zodoende was het favoriete drankje van de koning altijd beschikbaar in het paleis, vooral ook omdat het destijds werd beschouwd als een exotische delicatesse.

Warme chocolade was vaste prik in het paleis©Getty Images

Ook Marie Antoinette was een liefhebber van warme chocolade, en nam naar verluidt haar eigen chocolademaker mee toen ze trouwde met Lodewijk XVI.


Het was er erg koud©Shutterstock

Volgens het boek van de geleerde Godfrey Fox Bradby, 'The Great Days of Versailles: Studies from Court Life in the Later Years of Louis XIV', maakten al het schitterende marmer en de grote kamers en ruimten het leven in het paleis, ondanks de 1200 openhaarden, oncomfortabel koud tijdens de wintermaanden.


Het was duurder dan je je kunt voorstellen©Shutterstock

Vanwege een gebrek aan gegevens en de moeilijkheid van het omrekenen van historische valuta is het moeilijk om de kosten van het paleis te berekenen. In 1994 werd echter geschat dat het paleis een prijskaartje had van tussen de 200 en 300 miljard dollar—tegenwoordig een compleet waanzinnig bedrag voor een bouwwerk.


Versailles had een vroege versie van een dierentuin©Shutterstock

Naast vele mensen, huisvestte Versailles ook wilde dieren van over de hele wereld. Het was de eerste plek waar dieren in afgescheiden en speciaal ontworpen afscheidingen werden gehouden.


Het paleis speelde een rol in wetenschappelijk onderzoek©Getty Images

Tijdens de verlichting waren zowel Louis XV als Louis XVI erg gepassioneerd door de wetenschap en verzamelden een behoorlijke collectie medische, sterrenkundige, en cartografische instrumenten.


Het paleis speelde een rol in wetenschappelijk onderzoek©Shutterstock

Met de beschikking over een enorm aantal wilde dieren, maakten biologische studies ook een bloeiperiode door dankzij het paleis. Naar verluidt is het onderzoek dat in Versailles werd gedaan uiteindelijk fundamenteel geweest voor de uiteindelijke oprichting van veterinaire scholen.


Versailles had een vroege versie van een dierentuin©Shutterstock

Met zulke enorme en diverse tuinen speelde het paleis ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de plantkunde en landbouw. De tuin huisvestte ooit 400 botanische soorten van over de hele wereld, waaronder ananassen, vanille, koffie, en nog veel meer. 


De po's waren van zilver©Shutterstock

Po's functioneerden destijds als toiletten, en rijke families maakten de ervaring wat luxer door er een apart kamertje voor te maken, waarin de po onder een stoel met een gat werd geplaatst. De volle po's werden vervolgens door bedienden geleegd.

De po's waren van zilver©Getty Images

Niet iedereen in het paleis had echter een apart kamertje voor de po, en vaak werden ze in de hoek van de slaapkamer neergezet. In het paleis van Versailles waren de po's van zilver, wat visueel aantrekkelijk was, maar weinig deed aan de geur.


De po's waren van zilver©Getty Images
In 1689 werden deze po's naar verluidt omgesmolten om te helpen Lodewijk de Veertiende's oorlogen tegen Engeland en andere Europese landen te financieren.


De Koninklijk Opera was het enige 'goedkopere' deel van het paleis©Getty Images

Het theater stond ook wel bekend als Théâtre Gabriel, en was gemaakt van hout dat zo was geverfd dat het op marmer leek.


De koninklijke poort werd tijdens de Franse Revolutie verwoest©Getty Images

De gouden poort was een symbool geworden van alle weelde die aan het hongerlijdende volk van Frankrijk werd onthouden. Tussen de spanningen over het grote verschil tussen arm en rijk tot een kookpunt waren gestegen, werd de poort een voorspelbaar doelwit.


De koninklijke poort werd tijdens de Franse Revolutie verwoest©Getty Images

Tijdens de Franse Revolutie werd de poort ontmanteld. De poort die er nu staat is een replica uit 2008, bekleed met 100.000 gouden bladeren.


Lodewijk de Veertiende liet gondels varen op het Grand Canal©Getty Images
Het Grand Canal is 1,6 kilometer lang en 62 meter wijd, waardoor het het grootste open water is op het terrein. Het was zo groot dat Lodewijk de Veertiende er bootdemonstraties hield en er gondels liet varen.


Het appartement van de koning was niet van deze wereld©Getty Images

Het appartement van Louis de Veertiende stond bekend als het appartement van de planeten, en iedere kamer binnen het appartement was toegewijd aan een van de zeven planeten die destijds bekend waren. Een passend design voor de Zonnekoning!


Zie ook©Shutterstock



Ongelooflijke feiten over het Paleis van Versailles (msn.com)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten