Zo is het om opgeslokt te worden door een zwart gat: bekijk de beelden
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft onlangs een serie video's uitgebracht die laten zien hoe het is om in een zwart gat te vallen.
Het gaat niet om zomaar een zwart gat, maar om een superzwaar zwart gat met 4,3 miljoen keer de massa van onze zon. Dat is ongeveer net zo groot als het reusachtige zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel.
Een grote bijdrage van Einstein aan ons begrip van het heelal is zijn algemene relativiteitstheorie. Zonder deze theorie zouden wetenschappers zwaartekrachtgolven, de uitdijing van het heelal en zwarte gaten niet kunnen begrijpen.
“Het simuleren van deze moeilijk voor te stellen processen helpt me om de wiskunde van relativiteit te verbinden met werkelijke gevolgen in het echte universum”, zegt Schnittman in het persbericht van de NASA.
Schnittman maakte deze prachtige simulaties met behulp van de Discover supercomputer in het NASA Center for Climate Simulation. Het duurde daardoor 5 dagen om ze te maken, terwijl het meer dan 10 jaar zou hebben geduurd als hij een gewone laptop had gebruikt.
Zwarte gaten zijn extreme kosmische omgevingen waar zwaartekracht, tijd en licht zich anders gedragen dan we op aarde gewend zijn.
Het is wat natuurkundige Albert Einstein in 1915 voorspelde met zijn algemene relativiteitstheorie: dat massieve objecten, zoals zwarte gaten, de ruimtetijd vervormen.
Onder extreme omstandigheden gaat het er vreemd aan toe: de tijd verstrijkt anders dan op aarde en licht beweegt over vreemde paden, waardoor je kijk op de werkelijkheid wordt vervormd.
Einstein had misschien wel een idee hoe dat eruit zou zien, maar nu kan astrofysicus Jeremy Schnittman van NASA het ook laten zien aan de hand van animaties.
Bekijk de slideshow hieronder om een indruk te krijgen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten