donderdag 31 december 2020

Dit gebeurt er met de 18 miljoen kilo vuurwerk die nu niet verkocht mag worden

 


 
 
 
Een vuurwerkhandelaar in zijn volle opslag (beeld ter illustratie)© ANP / Robin Utrecht Een vuurwerkhandelaar in zijn volle opslag (beeld ter illustratie)

Het nieuwe jaar inluiden met behulp van siervuurwerk zoals grote fonteinen en springtollen, mag morgenavond niet vanwege het vuurwerkverbod door corona. Alleen licht vuurwerk als sterretjes en knalerwten zijn toegestaan. Wat gebeurt er nu met al dat siervuurwerk dat al wel in ons land is, maar niet mag worden afgestoken?

Vuurwerkhandelaren kochten dit jaar opnieuw veel vuurwerk in. "18 miljoen kilo, ter waarde van ongeveer 77 miljoen euro. Zoveel vuurwerk is momenteel in ons land aanwezig", schat Marcel Teunissen. Hij is de voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Bewaren

Sinds dit jaar geldt er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dit jaar komt er om de zorg te ontlasten een algeheel vuurwerkverbod bij. Het siervuurwerk dat al in ons land is, mag niet worden verkocht of afgestoken. En nu? "Het moet een jaar lang bewaard worden. Gelukkig is het niet bederfelijk", zegt Teunissen.

Vuurwerkverbod voor komende jaarwisseling 

Het kabinet kondigde vorige maand een verbod af op de verkoop, het afsteken en het vervoeren van vuurwerk. Het gaat om F2-vuurwerk zoals grote fonteinen en springtollen. Categorie 1 vuurwerk, bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten, mag als enige nog wel worden afgestoken.

Ook carbidschieten, een traditie in het noorden en oosten van ons land waarbij je met een melkbus en een bal harde knallen maakt, mag in sommige gemeenten doorgaan.

Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen.

Het siervuurwerk, de potten en de cakes, worden opgeslagen in zogeheten vuurwerkbewaarplaatsen. "Dat zijn bunkers met veiligheidsvoorzieningen, keuringscertificaten en sprinklersystemen. De kosten om hier vuurwerk op te slaan zijn hoog."

Normaal is er een soort van doorstroom, legt Teunissen uit. "Het vuurwerk komt met de boot uit China en komt hier aan in de haven, van daar uit gaat het vuurwerk naar de importeurs, die het vuurwerk opslaan in die speciale bunkers. Van de opslag gaat het vuurwerk naar de particuliere verkoper, en ten slotte naar de consument."

Volle vuurwerkbunkers

Maar deze doorstroom is er nu niet, omdat de verkopers met het verbod geen vuurwerk willen inkopen. "De winkelier zit niet te wachten op dozen vuurwerk die ze het hele jaar moeten laten staan." Het gevolg? De vuurwerkbunkers liggen vol. 

Zo ook bij vuurwerkimporteur Jasper Groeneweg. RTL Nieuws ging in november bij hem langs, toen lag zijn opslag al vol.

Naast dat ze hun ingekochte waar niet kunnen verkopen, moeten de handelaren dus ook opslagkosten betalen, legt Teunissen uit. "Het ligt niet gewoon ergens in een schuur."

Vernietigen van het vuurwerk is ook een optie, maar eigenlijk nog duurder. "Het kost geld om het vuurwerk in te kopen, en vervolgens moet een verkoper veel geld betalen om het te laten vernietigen. Dat is kapitaalvernietiging."

Opslaan in Duitsland

Omdat de Nederlandse opslaglocaties zo goed als vol liggen, wijken importeurs uit naar Duitsland. "Daar zijn meer opslagmogelijkheden." Maar ook daar zijn kosten aan verbonden: allereerst om een ruimte te huren, en vervolgens ook het vervoer van en terug naar Nederland. "Een enorme domper."

De vuurwerkbranche houdt zich vast aan het gegeven dat dit verbod alleen dit jaar tijdens de coronacrisis geldt. "We gaan ervanuit dat het vuurwerk volgend jaar weer de lucht in mag", zegt Teunissen. Het siervuurwerk komt dan dus waarschijnlijk gewoon weer uit de opslag.

Zelf vuurwerk bewaren

In grote steden, zoals Utrecht en Rotterdam, kon de afgelopen week vuurwerk worden ingeleverd op speciale punten, zonder dat daar een boete of een strafblad op volgt. Maar heb je dit niet gedaan, en berg je het zelf op tot de volgende jaarwisseling? Dan heeft Teunissen ook nog wat tips om het goed te bewaren.

  1. Het klinkt vrij logisch, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: "Leg het niet op een plek waar vuur in de buurt is."
  2. Zorg dat niet iedereen er zo maar bij kan. "Dus leg het niet in een schuur dat je deelt met de buren, maar leg het achter je eigen deur. En leg het ook niet op plekken waar kinderen bij kunnen, dat doe je ook niet met andere artikelen die gevaarlijk zijn."
  3. En misschien wel het belangrijkste: leg het op een droge plek. "Als vuurwerk vochtig wordt, gaat de kwaliteit hard achteruit."

    Dit gebeurt er met de 18 miljoen kilo vuurwerk die nu niet verkocht mag worden (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten