donderdag 6 juni 2024

Op deze plekken kun je sporen van dinosaurussen zien

Op deze plekken kun je sporen van dinosaurussen zien

©Shutterstock

Door de paleontologie heeft men een enorm aantal voetafdrukken van verschillende dinosaurussen kunnen ontdekken: een indrukwekkend bewijs van het bestaan van dieren die miljoenen jaren geleden op aarde leefden. Maar waar ter wereld kun je deze voetafdrukken bewonderen?

Blader door de galerij voor een reis naar een ver verleden, toen dinosaurussen door het land zwierven, en ontdek waar je in hun voetsporen kunt treden.


Morrison Fossil Area National Natural Landmark, Verenigde Staten©Shutterstock

De bijzondere Dinosaur Ridge in Colorado ligt bezaaid met sporen van dinosaurussen en is een van 's werelds beroemdste plekken voor het waarnemen van fossielen.


Morrison Fossil Area National Natural Landmark, Verenigde Staten©Shutterstock

Bezoekers kunnen het Dinosaur Ridge-wandelpad volgen terwijl ze neerkijken op voetafdrukken van de Stegosaurus en Ceratosaurus, en van vele andere lang geleden overleden dinosaurussen.


Gantheaume Point, Australië©iStock

Tijdens eb zijn tussen de rotsen van dit voorgebergte de levendige voetafdrukken van dinosaurussen te zien die daar al meer dan 125 miljoen jaar liggen.


Gantheaume Point, Australië©iStock

De sporen, die ongeveer 30 meter in zee liggen, hebben Gantheaume Point, vlakbij Broome in West-Australië, tot een populaire bestemming voor 'dino-toeristen' gemaakt.


Parque Cretácico, Bolivia©Shutterstock

Cal Orck'o is de locatie met een van de meest uitgebreide verzamelingen voetafdrukken van dinosaurussen ter wereld.


Parque Cretácico, Bolivia©Reuters

Het park ligt in de buurt van Sucre en beschikt over een bijna verticale wand van kalksteen met daarin 5.055 voetafdrukken van ongeveer 15 dinosaurussoorten.


Parque Cretácico, Bolivia©Shutterstock

De meest indrukwekkende afdruk is er een van 347 meter, een wereldrecord. De voetsporen zijn afkomstig van een baby-Tyrannosaurus Rex genaamd 'Johnny Walker'. Het park staat op het punt om UNESCO-werelderfgoed te worden.


Dampier-schiereiland, Australië©Shutterstock

De 'dinosauruskust' van het Dampier-schiereiland, gelegen in de regio Kimberley in West-Australië, gaat de strijd aan met Gantheaume Point wat bijzondere voetafdrukken betreft. Hier liggen een van de hoogste aantallen en meest diverse voetafdrukken in Australië, en zelfs ter wereld. 


Skye, Schotland©Shutterstock

Op het strand van An Corran in Staffin (Schotland) liggen de sporen van dinosaurussen die hier zo'n 165 miljoen jaar geleden over het zand liepen. 


Skye, Schotland©Shutterstock

Tot de voetafdrukken behoren onder meer die van ornithopoden, plantenetende dieren die op twee benen liepen, de vleesetende Megalosaurus en de allesetende Cetiosaurus en Stegosaurus. 


Dinosaur Valley State Park, Verenigde Staten©Shutterstock

Ongeveer 113 miljoen jaar geleden zwierven er dinosaurussen langs de kust van een oude zee, in een gebied dat vandaag de dag wordt gekenmerkt door de Paluxy-rivier in Texas. De sporen die ze in de zachte modder achterlieten zijn uiteindelijk bewaard gebleven en zijn vandaag de dag nog steeds te bewonderen.


Dinosaur Valley State Park, Verenigde Staten©Shutterstock

Wanneer de rivierbedding opdroogt, zijn de bijzondere voetafdrukken in alle pracht te zien. 


Soria, Spanje©iStock

De Spaanse regio Castilië en León beschikt over een aantal bewaard gebleven voetafdrukken van dinosaurussen die ten noorden van Soria, op plaatsen als Santa Cruz de Yanguas en andere hoogvlaktes, zijn gevonden.


La Rioja, Spanje©iStock

De meeste sporen zijn te zien in La Era del Peladillo. Hier zijn 1766 voetafdrukken van dinosaurussen geïdentificeerd, waardoor het de belangrijkste vindplaats van voetafdrukken van dinosaurussen is in Europa en de derde belangrijkste ter wereld. 


Cabo Espichel, Portugal©Shutterstock

Op deze wilde en dorre uitham ten zuiden van Lissabon zijn voetafdrukken te vinden die afkomstig zijn van een kudde sauropoden (waaronder ook jonge). Hun sporen zijn te zien in het midden van de foto. 


Goseong, Zuid-Korea©Shutterstock

Goseong, gelegen in de provincie Zuid-Gyeongsang, ligt op slechts een paar uur rijden van Seoul en herbergt een bijzondere reeks sporen van dinosaurussen, die tot de best bewaarde voetafdrukken ter wereld behoren.


Goseong, Zuid-Korea©Shutterstock

De sporen liggen onder kliffen die langs de kust liggen, binnen de grenzen van het Sangjokam Country Park. Er zijn ongeveer 4.000 voetafdrukken geregistreerd in het gebied, die werden ontdekt langs ruim 420 wandelpaden waarvan de enorme beesten gebruik maakten. 


Plagne, Zwitserland©Shutterstock

Nabij het dorp Plagne, dat 48 km ten westen van Genève ligt, kan een verzameling van een van de grootste voetafdrukken van dinosaurussen die ooit zijn geregistreerd worden bewonderd. 


Talmont-Saint-Hilaire, Frankrijk©Shutterstock

Tijdens eb kun je op het strand bij de stad Talmont-Saint-Hilaire, gelegen aan de Atlantische kust, de meest indrukwekkende verzameling voetafdrukken van dinosaurussen van Frankrijk aanschouwen. Ze zijn zo'n 150 miljoen jaar oud en zijn afkomstig van onder meer de Stegosaurus, Diplodocus en andere iconische dinosaurussen uit het Jura-tijdperk.


Ts'ehlanyane-natuurreservaat, Lesotho©Shutterstock

Voetafdrukken van dinosaurussen zijn schaars in Afrika, maar in het Tsehlanyane-natuurreservaat in Lesotho staat 'dino-toeristen' iets te wachten. De beste plaatsen om deze sporen te vinden zijn Morija, gelegen tussen Leribe en Butha-Buthe, en Tsikoane, dichtbij Leribe.


Compton Bay, Engeland©Shutterstock

Compton Bay, gelegen op het eiland Wight, is een paradijs voor paleontologen. Hier zijn de bewaarde overblijfselen van twintig verschillende soorten dinosaurussen gevonden, evenals tientallen voetafdrukken (foto).


Pegadas da Serra de Aire, Portugal©Shutterstock

Het Serra de Aire-natuurmoment, dat vlak bij de stad Fátima in Portugal ligt, staat bekend om het grootste en oudste wandelpad (175 miljoen jaar oud) met sporen van sauropoden. Het pad beschikt over meer dan 1.000 voetafdrukken.


Denali National Park, Verenigde Staten©Shutterstock

In juni 2005 werden de eerste overblijfselen van dinosaurussen in Denali, gelegen in het binnenland van Alaska, nabij Igloo Creek, opgegraven. 


Madar, Jemen©Reuters

In 2008 werden de sporen van een kudde van elf sauropoden opgegraven in een waddengebied aan de kust van het huidige Jemen. Dit was tevens de eerste ontdekking van voetafdrukken van dinosauriërs op het Arabische schiereiland.


Madar, Jemen©Reuters

De voetafdrukken werden ontdekt nabij het dorp Madar, ongeveer 50 km ten noorden van Sana'a. Helaas is het vanwege de aanhoudende burgerconflicten en de altijd aanwezige dreiging van terrorisme onwaarschijnlijk dat een bezoeker deze gedenkwaardige vondst zal aanschouwen.



Op deze plekken kun je sporen van dinosaurussen zien (msn.com)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten