UTRECHT (AFN) - De huizenprijzen in Nederland zullen naar verwachting volgend jaar stabiliseren. Dat schrijft de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, in zijn woensdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.
De economen van de bank baseren zich op de woningverkopen die nog nauwelijks dalen en het afzwakkende tempo van de prijsdalingen. Rabobank voorziet dat deze ontwikkeling doorzet.
Bodem in zicht
,,De betaalbaarheid op lange termijn en de stabilisatie van de transactieaantallen doen vermoeden dat de bodem in zicht is. Dit laat natuurlijk onverlet dat een voortkwakkelende economie en oplopende werkloosheid niet goed zijn voor herstel op de woningmarkt'', stelt de bank.
DEN HAAG - Bestaande koopwoningen waren in april 7,6 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar geleden. Daarmee is de prijsdaling op jaarbasis iets groter dan in maart, toen de huizen 7 procent goedkoper waren. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
In april lagen de huizenprijzen op hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,5 procent.
Gecorrigeerd met inflatie zijn huizenprijzen zelfs gedaald tot het niveau van eind 1999.
In de eerste vier maanden van dit jaar wisselden 29.644 woningen van eigenaar. Dat is 7,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden, aldus het CBS.
Beweeg uw muis over de grafiek hieronder om te kijken hoe de huizenprijzen zich sinds 2010 hebben ontwikkeld. De rode lijn geeft de prijsontwikkeling in procenten ten opzichte van een jaar eerder aan, de blauwe lijn geeft de prijsindex weer (2010 = 100).
AMSTERDAM - Wie dacht dat de misère op de woningmarkt voorbij was, zal bedrogen uitkomen. De Nederlandse huizenprijzen zijn nog 33% te hoog ten opzichte van ons inkomen. Dat stelt The Economist.
De vrije val van de huizenprijzen in landen als Nederland en Frankrijk zal daarom nog wel even aanhouden, waarschuwt het blad. De grote uitzondering in de eurozone is Duitsland. Onze oosterburen kenden een minder grote huizenhausse voor de crisis, waardoor de huizen nu relatief goedkoop zijn.
Ook de woningen in de Verenigde Staten zijn relatief goedkoop, schrijft The Economist, door sterke prijscorrecties in het verleden.
Historisch gemiddelde
Het blad vergelijkt de huizenprijzen op twee manieren: de prijs ten opzichte van de huur en de prijs ten opzichte van het beschikbaar inkomen per persoon. Als deze factoren hoger zijn dan het historisch gemiddelde is vastgoed overgewaardeerd, als deze lager zijn dan het historisch gemiddelde is het vastgoed ondergewaardeerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten