Zuid-Koreaanse president Yoon afgezet door parlement
Het Zuid-Koreaanse parlement heeft president Yoon Suk-yeol afgezet vanwege het uitroepen van de militaire noodtoestand. Yoon is nu per direct geschorst.
Het constitutioneel hof heeft nu 180 dagen de tijd om te beslissen of Yoon daadwerkelijk wordt afgezet. Hij wordt vervangen door premier Han Duck-soo als interim-president.
Militaire noodtoestand
De president riep anderhalve week geleden onverwacht de militaire noodtoestand uit, naar eigen zeggen om Zuid-Korea te verdedigen tegen invloed van Noord-Korea en 'antistaatskrachten'.
Het leger trok naar het parlementsgebouw en probeerde daar een bijeenkomst te voorkomen. Dat lukte niet en het parlement stemde om de noodtoestand weer op te heffen. Yoon gaf daar gehoor aan en dus was de noodtoestand na enkele uren weer voorbij.
De machtsgreep zorgde voor woede en verbazing. Bekijk hier beelden van toen:
Maar daarmee was de kritiek op Yoon nog niet verstomd. Duizenden demonstranten bleven de straat op gaan om zijn aftreden te eisen. Ook vandaag zijn naar schatting 200.000 Zuid-Koreanen op de been in Seoul. Volgens betogers en oppositieleden had Yoon geprobeerd een staatsgreep te plegen. De president bood zijn excuses aan, maar bleef ook zijn beslissing verdedigen.
Vorige week werd een stemming over de afzetting van Yoon nog geboycot door de partij van de president. Als het constitutionele hof de afzetting van Yoon niet blokkeert, is hij de tweede president in de Zuid-Koreaanse geschiedenis die op deze manier is weggestuurd.
'Afzetting Yoon grote opluchting voor bevolking'
"De positie van Yoon Suk-yeol was al sinds dat hij begin deze maand de krijgswet uitriep onhoudbaar", zegt Zuidoost-Azië-correspondent Thom Schelstraete. "Hij en leden van zijn partij probeerden hem nog aan de macht te houden, maar de druk om hem af te zetten bleek te groot."
Zo groeiden in hoofdstad Seoel de protesteten tegen de president. "Dat vertikte hij", zegt Schelstraete. "Zo gaf hij twee dagen geleden nog de oppositie de schuld van de ontstane onrust. Maar ook binnen zijn eigen partij groeide de frustratie over Yoons handelen en wat dat met de populariteit van de hele partij zou doen. Daarom steunden meerdere leden van zijn partij de afzettingsprocedure vandaag."
Het is een erg belangrijk moment, zegt Schelstraete. "De krijgswet zelf en de nasleep ervan waren echt een test voor de democratie van Zuid-Korea. Het constitutioneel hof moet de afzetting nog bekrachtigen. Maar dat deze stemming nu is gelukt, zorgt voor een grote opluchting bij de bevolking. En ook in de Verenigde Staten, Nederland en andere westerse landen. Zuid-Korea geldt namelijk als een belangrijke bondgenoot tegen China, Noord-Korea en Rusland."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten