Er zijn plaatsen in de wereld die zo onherbergzaam zijn dat een verblijf van slechts een korte periode daar ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Er zijn ook plaatsen waar de lokale bevolking voortdurend in gevaar verkeert door bedreigingen die zowel natuurlijk als door de mens veroorzaakt zijn.
Van het Noordpoolgebied tot de Stille Oceaan, hier zijn enkele van de dodelijkste plekken ter wereld. Klik door de galerij om meer te zien.
Nyosmeer, Kameroen
©iStockDe reden dat het meer zo dodelijk is, is te wijten aan de vulkanische activiteit die onder het oppervlak verborgen is. Magma onder het meer geeft koolstofdioxide vrij, dat langzaam door het water filtert.
Nyosmeer, Kameroen
©iStockDit ogenschijnlijk onopvallende meer in Kameroen was in 1986 het toneel van een gruwelijke natuurramp, die resulteerde in de dood van meer dan 1.700 mensen.
Nyosmeer, Kameroen
©Public DomainEr wordt vermoed dat een aardverschuiving of een aardbeving de plotselinge vrijlating van een fatale wolk kooldioxide heeft veroorzaakt, die neerdaalde op de lokale regio en de inwoners ervan verstikte. Er zijn nu maatregelen genomen om te voorkomen dat een dergelijke ramp zich opnieuw voordoet.
Vanuatu, Stille Zuidzee
©iStockVanuatu ziet er misschien uit als een paradijs, maar het verbergt enkele dodelijke geheimen.
Vanuatu, Stille Zuidzee
©ShutterstockDe piepkleine eilandnatie wordt beschouwd als een van de gebieden met het grootste risico op natuurrampen ter wereld.
Vanuatu, Stille Zuidzee
©iStockDe bevolking wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, stormen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's. Het feit dat de eilanden zo klein zijn, is ook veelzeggend. Het feit dat de eilanden zo klein zijn, is ook belangrijk omdat deze natuurrampen verstrekkende gevolgen hebben.
Danakil-woestijn, Ethiopië
©ShutterstockHet lijkt misschien een andere planeet, maar de Danakilwoestijn ligt eigenlijk in Ethiopië, met delen in Eritrea en Djibouti.
Danakil-woestijn, Ethiopië
©ShutterstockHet is een van de heetste en meest onherbergzame plekken ter wereld, met vulkanen, lavameren, dodelijke warmwaterbronnen en geisers die stomend heet water uit de grond blazen.
Danakil-woestijn, Ethiopië
©iStockHoewel het een helse plek lijkt om te wonen, wordt het bewoond door mensen die het buitenaardse landschap ontginnen voor zout.
Fukushima, Japan
©ShutterstockIedereen kent Fukushima in Japan. De kernreactor daar werd beschadigd tijdens de catastrofale aardbeving die de regio in Maart 2011 trof.
Fukushima, Japan
©Getty ImagesHet was de daaropvolgende tsunami, die een enorme golf van meer dan 12 meter hoog richting de centrale stuurde, die een kernsmelting tot gevolg had. Alleen al vanwege de dreigende straling moesten 120.000 mensen in de omliggende regio worden geëvacueerd.
Fukushima, Japan
©Getty ImagesVandaag de dag is er nog steeds een verboden zone rond de plek van de ramp en in Juli 2018 werd vastgesteld dat de stralingsniveaus in de centrale nog steeds te hoog waren om te worden betreden.
Aralmeer, Centraal-Azië
©iStockHet spookachtige Aralmeer ligt tussen Kazachstan, Turkmenistan en Oezbekistan.
Aralmeer, Centraal-Azië
©ShutterstockHet Aralmeer, ooit een uitgestrekt meer, droogt sinds de jaren 1960 in hoog tempo op, nadat Sovjet-irrigatieprojecten het water hadden omgeleid. Het resultaat was een van de grootste ecologische rampen van de afgelopen tijd.
Aralmeer, Centraal-Azië
©ShutterstockBovendien vervuilden pesticiden en andere landbouwchemicaliën van het omliggende land het meer. Toen het meer opdroogde, werden vervuilde stofdeeltjes een gevaar voor de gezondheid van alle omwonenden.
Vozrozhdeniya-eiland, Aralmeer
©ShutterstockIn het Aralmeer zelf ligt een nog dodelijker locatie. Het Vozrozhdeniya eiland in het midden van het meer werd door de Sovjet-Unie gebruikt om biologische wapens te testen.
Vozrozhdeniya-eiland, Aralmeer
©ShutterstockEr waren een aantal ongelukken toen de basis nog operationeel was. Bij één ongeluk stierven meerdere mensen nadat er per ongeluk pokken in wapens waren vrijgekomen.
Vozrozhdeniya-eiland, Aralmeer
©ShutterstockNaar verluidt waren daar een aantal biologische wapens opgeslagen, waaronder miltvuursporen en de builenpest. Nadat het eiland geëvacueerd was, begonnen de containers te rotten.
Norilsk, Rusland
©ReutersNorilsk in Rusland is de meest noordelijke stad ter wereld en volgens sommigen ook de meest vervuilde.
Norilsk, Rusland
©ShutterstockHet smelten van nikkelerts is de oorzaak van de afschuwelijke vervuiling in deze giftige stad, waarbij enorme hoeveelheden schadelijke gassen vrijkomen in de lucht, die zure regen en smog veroorzaken.
Norilsk, Rusland
©Getty ImagesIn Norlisk wonen 177.000 mensen en de gemiddelde levensverwachting is 10 jaar lager dan die van de rest van de Russische bevolking.
Natronmeer, Tanzania
©iStock
Dit meer in Oost-Afrika ziet eruit alsof het eigenlijk op Mars zou moeten liggen.
Het water zit vol mineralen en door de hoge verdampingssnelheid is het extreem alkalisch. Het wordt gevoed door natuurlijke warmwaterbronnen, waardoor het water een temperatuur van 60°C kan bereiken.
Natronmeer, Tanzania
©iStockVoor mensen en dieren die niet geëvolueerd zijn om met zulke onherbergzame omstandigheden om te gaan, kan het water de huid verbranden. De natuurlijke chemicaliën in het water kunnen ook wezens die op het meer sterven mummificeren, waardoor angstaanjagende versteende fossielen achterblijven.
Skeleton Coast, Namibië
©iStockDe Skeleton Coast is de naam die wordt gebruikt om een groot deel van de noordelijke kustlijn van Namibië te beschrijven. In het verleden werd het door Portugese zeelieden ook wel "de poorten naar de hel" genoemd.
Skeleton Coast, Namibië
©iStockWat maakt de Namibische kust zo dodelijk? Door een heftige combinatie van ruwe branding, zeemist en aanlandige wind was het mogelijk om op het strand te landen, maar niet om weer te lanceren.
Skeleton Coast, Namibië
©iStockZeelieden die schipbreuk leden op dit verlaten stuk kust werden dan geconfronteerd met een afmattend dor landschap van schijnbaar eindeloze zandduinen.
Centralia, VS
©ReutersVandaag de dag is Centralia, Pennsylvania, praktisch een spookstad na een ernstige ramp in 1962. Een brand op een stortplaats breidde zich uit naar de kolenmijnen onder de stad. Pogingen om het vuur te blussen mislukten en het bleef onopgemerkt branden tot in de jaren 1980.
Centralia, VS
©ReutersOveral in de stad begonnen putten te ontstaan die hete giftige kooldioxidepluimen uitstootten, wat leidde tot de gedwongen uitzetting van bijna alle inwoners. Er wordt geschat dat er genoeg steenkool is om het vuur nog 250 jaar te laten branden.
Pripyat, Oekraïne
©ShutterstockDe ramp in Tsjernobyl wordt beschouwd als het meest catastrofale nucleaire ongeluk in de geschiedenis.
Pripyat, Oekraïne
©iStockDoor een meltdown in de kernreactor in Tsjernobyl in 1986 moest de naburige stad Pripyat onmiddellijk worden geëvacueerd.
Pripyat, Oekraïne
©iStockZelfs vandaag de dag is de stad door de hoge stralingsniveaus onbewoonbaar en kan alleen voor korte perioden worden bezocht.
Death Valley, VS
©iStockDe woestijnvallei is recordhouder voor de hoogst gemeten temperatuur ter wereld.
Death Valley, VS
©iStockIn de zomer stijgen de temperaturen regelmatig boven de 50°C (122ºF) en de toepasselijke naam Furnace Creek is recordhouder van de hoogst gemeten luchttemperatuur met maar liefst 56,7°C (134ºF).
Dzerzjinsk, Rusland
©ShutterstockDzerzhinsk is een stad op 400 km van Moskou, die vaak wordt beschreven als een van de meest vervuilde ter wereld.
Dzerzjinsk, Rusland
©iStockDe chemische en biologische productie tijdens het Sovjettijdperk leidde tot grootschalige vervuiling in Dzerzhinsk en omgeving. Volgens sommige bronnen heeft de lokale bevolking een levensverwachting van slechts 47 jaar.
Dzerzjinsk, Rusland
©ShutterstockEen nabijgelegen meer staat bekend als het "zwarte gat" en is een van de meest vervuilde waterlichamen ter wereld. Er zijn aanzienlijke hoeveelheden chemisch afval gedumpt en alleen al de nabijheid ervan is schadelijk voor de gezondheid.
De dodelijkste plaatsen ter wereld
Geen opmerkingen:
Een reactie posten