China: de nieuwe wereldleider in klimaatbeleid?
Terwijl de Verenigde Staten onder Trump terugvallen in klimaatscepticisme en de Europese Unie worstelt met besluiteloosheid over haar rol op het wereldtoneel, krijgt een kiest Beijing meer positie. Tijdens de VN-klimaattop Cop29 in Baku toonde China dat het machtige industrieland niet alleen meedoet, maar ook leidt – met diplomatie, concrete plannen en een groeiende rol als bondgenoot voor ontwikkelingslanden.
China positioneert zich ongemerkt als een stevige aanjager van mondiaal klimaatbeleid. De Cop29-top werd gekenmerkt door hoogoplopende spanningen over klimaatfinanciering. Rijke landen boden $250 miljard per jaar aan om ontwikkelingslanden te helpen, ver beneden de gevraagde $1 biljoen. Toen de frustraties hoog opliepen, stapte China naar voren. Vice-minister Zhao Yingmin ging persoonlijk in gesprek met landen die dreigden af te haken. Uiteindelijk werd een compromis bereikt: $300 miljard per jaar vanaf 2035. Nog steeds te weinig, maar zonder China’s bemiddeling was er waarschijnlijk geen deal geweest.
Volgens Zhao is China’s die van "ruggengraat van de wereldwijde klimaatrespons." Dat geluid is ook te horen uit de mond van Liu Zhenmin, China’s klimaatgezant, die zei dat de wereld niet op de EU of de VS moet wachten om het voortouw te nemen.
Concrete resultaten
China bouwt meer zonne- en windparken dan de rest van de wereld samen: 64% van de wereldwijde capaciteit is in Chinese handen. Ook investeert Beijing fors in energieopslag, zoals pompwaterkracht en batterijtechnologie, om fluctuaties in de hernieuwbare energieproductie op te vangen.
Daarnaast lijkt China’s CO₂-uitstoot de piek te hebben bereikt of die volgend jaar te bereiken. Volgens het klimaatplatform Carbon Brief stabiliseerden de emissies in het derde kwartaal van 2023. Dit is een enorme mijlpaal voor een land dat jarenlang werd gezien als grootste vervuiler. Per hoofd van de bevolking blijft China met 10,1 ton CO₂ per jaar overigens ver achter op grootvervuilers als de VS (19 ton) en Saoedi-Arabië (20,7 ton).
Regionale aanvoerder
China’s stappen gaan verder dan alleen eigen landsgrenzen. Het land heeft de kans om andere Aziatische landen, zoals India, Indonesië en Vietnam, mee te trekken in de energietransitie. Dat kan door financiering te bieden voor schone energieprojecten en de afhankelijkheid van kolen in de regio te verminderen. Hiermee zou China niet alleen zijn eigen klimaatdoelen versnellen, maar ook geopolitieke invloed vergroten.
Beijing beste kans
De wereld kan zich de luxe van klimaatleiderschap dat stilvalt niet veroorloven. Terwijl de VS zich onder Trump terugtrekt van het wereldtoneel en Europa blijft worstelen met interne verdeeldheid, laat China zien dat er nog zoiets is als daadkracht en visie. Met ambitieuze plannen, sterke diplomatie en een groeiende rol in de regio lijkt Beijing de beste kans te bieden op vooruitgang in de mondiale klimaatstrijd.
Vanuit Londen gaf onlangs ook The Financial Times onlangs zijn podium aan een opiniedie deze lijn van denken kiest.
China mag dan nog steeds kolen stoken, het land laat zien dat verandering haalbaar is. Misschien is dat wel de grootste inspiratie die de rest van de wereld uit Beijing kan halen: er is altijd een stap vooruit te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten