maandag 2 december 2024

De mooiste beelden van de aarde gemaakt vanuit de ruimte

De mooiste beelden van de aarde gemaakt vanuit de ruimte

 

De aarde zoals je hem nog nooit gezien hebt

Vakantiegangers posten graag kiekjes van exotische locaties op sociale media. Maar vandaag tonen we je iets compleet anders, namelijk enkele van de meest fascinerende foto's die gemaakt zijn door het internationale ruimtestation ISS. Dit is de planeet aarde zoals je haar nog nooit gezien hebt!


Abaco-eilanden

Hier kun je de natuurlijke kleuren bewonderen van de Abaco-eilanden, die in het noorden van de Bahama's liggen. Hieronder vallen de hoofdeilanden Great Abaco en Little Abaco.

Foto: NASA


Verenigde Staten©Aangeboden door The Daily Digest

Dit is de hemel boven de Verenigde Staten. Door naar foto's als deze te kijken, zien we duidelijk hoeveel van de planeet door kunstlicht wordt bedekt.

Foto: NASA


Susquehanna

Op deze foto loopt de rivier Susquehanna door de Appalachen. De foto werd genomen door de bemanning van het ISS.

Foto: NASA


Bombetokabaai

Hier kun je de Bombetokabaai in noordelijk Madagascar bewonderen, waar het zoute water van de Straat van Mozambique samenvloeit met de rivier Betsiboka.

Foto: NASA


De wateren van de Bahama's

Deze foto, genomen vanuit het internationale ruimtestation ISS, toont het blauwgroene water rond de Bahama's. Prachtig toch?

Foto: NASA


Raikoke-vulkaan

In de ochtend van 22 juni 2019 barstte de Raikoke-vulkaan uit. De bemanning van het ISS slaagde erin deze adembenemende foto te maken.

Foto: NASA


De creativiteit van Moeder Natuur

Deze foto, gemaakt door commandant Alexander Gerst vanuit het ISS, laat ons de volle omvang van de creatieve schoonheid van Moeder Natuur ervaren.

Foto: NASA


Madagascar

Foto's uit de ruimte onthullen ook hoe we de planeet aan het vernietigen zijn. Hier zien we hoe verwoestend de ontbossing in Madagascar is.

Foto: NASA


De nacht die dag wordt

Deze foto werd aan boord van het ISS genomen toen het station boven de Braziliaanse kust zweefde. Wat een belevenis een zonsopgang in de ruimte te zien!

Foto: NASA


Groenland

Hier zie je een ijsberg van 11 ton voor de kust van Innaarsuit, een klein eilanddorpje in het noordwesten van Groenland.

Foto: NASA


Everglades National Park

Deze indrukwekkende opname werd gemaakt door Ricky Arnold, een astronaut van de NASA.

Foto: NASA


Noord-Europa bij nacht

Nog een nachtfoto, dit keer van de lichten van steden in Noord-Europa. De foto werd genomen in de buurt van het Kanaal.

Foto: NASA


Napels

Astronaut Samantha Cristoforetti maakte een prachtige nachtfoto van Napels, waarop de door de Vesuvius ontstane leegte te zien is.

Foto: NASA


Parijs

Parijs, rond middernacht (plaatselijke tijd) op 8 april 2015. Het is geen toeval dat het de 'Stad van het licht' wordt genoemd!

Foto: NASA


Kaspische Zee

Deze foto, genomen op 16 april 2016 door de NASA-satelliet Landsat 8, geeft een totaalbeeld van de Kaspische Zee rond de Tjoeleni-eilanden.

Foto: NASA


Dnjepr

Het lijkt op een schilderij. Het is echter een foto uit 2017, genomen vanuit de ruimte, waarop sneeuwjachten te zien zijn rond de rivier Dnjepr, die van Rusland naar de Zwarte Zee stroomt.

Foto: NASA


Nieuw-Zeeland

De beschermde gebieden van de wereld verkennen vanuit de ruimte: het Nationaal park Egmont in Nieuw-Zeeland van het internationale ruimtestation ISS.

Foto: NASA


Tropische storm Ida

Op deze foto is de tropische storm Ida gefotografeerd terwijl die over het zuiden van de Verenigde Staten trekt, over het grondgebied van zuidoost Louisiana, zuid Mississippi en het zuiden van Alabama.

Foto: NASA


Iberisch schiereiland

Deze foto werd op 26 juli 2014 gemaakt door een van de bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS. Je ziet het Iberisch schiereiland 's nachts in al zijn glorie verlicht.

Foto: NASA


Uitbarsting Etna

Als je goed naar deze foto kijkt, zie je de uitbarsting van de Etna op Sicilië, die op 19 maart 2017 plaatsvond. ESA-astronaut Thomas Pesquet deelde het met deze woorden: "Etna, op Sicilië. Op dit moment is de vulkaan aan het uitbarsten en 's nachts is de lava vanuit de ruimte zichtbaar!"

Foto: NASA


De aarde en de Melkweg

Dit hemelse uitzicht op de atmosferische gloed van de aarde en de Melkweg werd vastgelegd door de camera's van het ISS toen het station in een baan boven Australië draaide.

Foto: NASA


Hubbard-gletsjer

Terwijl de klimaatverandering de meeste gletsjers van de planeet laat smelten, ondermijnt de Hubbard-gletsjer deze tendens door langzaam steeds groter te worden.

Foto: NASA


Dazecuo

Het is moeilijk te geloven, maar deze foto toont een van de vele binnenmeren van Tibet: Dazecuo. In de ijstijd was de streek aanzienlijk natter en waren de meren hier eveneens veel groter.

Foto: NASA


De aarde

En dit is de allerbeste manier om te eindigen! Dit is de planeet aarde in al zijn glorie. Wat een adembenemend uitzicht.

Foto: NASA

De mooiste beelden van de aarde gemaakt vanuit de ruimte

zondag 1 december 2024

Nieuwe batterij elektrische auto laadt bijna 300 kilometer in slechts vijf minuten

Nieuwe batterij elektrische auto laadt bijna 300 kilometer in slechts vijf minuten

 


Ook in 2024 blijft een probleem van de elektrische auto's dat mensen de overstap niet willen maken vanwege de laadsnelheid. Hoewel het opladen van die batterij in de laatste jaren steeds sneller is geworden, gaat het twijfelaars nog niet snel genoeg. ProLogium denkt daar een oplossing voor te hebben: een baanbrekende batterij die in slechts vijf minuten bijna 300 kilometer kan opladen.

De batterij van ProLogium is om verschillende redenen baanbrekend te noemen. Allereerst draait het om de hoeveelheid watt-uur dat per kilogram in de batterij past. Traditionele batterijen (lithium-ion) halen doorgaans 300 watt-uur per kilogram, maar de nieuwe batterij van het bedrijf bereikt 321 watt-uur per kilogram.

ProLogium zegt zelf dat dit pas het begin is en streeft ernaar om de prestaties voor het eind 2024 met 77 procent te verbeteren. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat elektrische auto’s in de toekomst beschikken over lichtere batterijen die geen actieradius inleveren voor snellere laadmogelijkheden. Maar ook daar stopt het niet.

ProLogium fixt elektrische auto om meer vlakken

Natuurlijk is het sneller opladen van de batterij een droom voor mensen met een elektrische auto en fixt het een probleem waar ze dagelijks mee te maken hebben, maar het is niets eens het meest indrukwekkende wat ProLogium laat zien. De batterij die het bedrijf heeft ontwikkeld is namelijk modulair.

Dat zorgt ervoor dat de batterij uit verschillende onderdelen bestaat, wat een elektrische auto een stuk duurzamer maakt. Zodra er een deel van de batterij bijvoorbeeld niet meer werkt, hoeft niet de gehele batterij vervangen te worden.

Nieuwe batterij elektrische auto laadt bijna 300 kilometer in slechts vijf minuten

Elektrische auto heeft inmiddels tientallen ‘meest efficiënte batterijen ooit’

De technologie van ProLogium is veelbelovend, maar staat niet op zichzelf. In het afgelopen jaar hebben we talloze ‘oplossingen’ gevonden om de meest efficiënte batterij ooit te produceren. Solid-State-batterijen, batterijen met grafeen om de warmte beter te geleiden, lithium-ijzerfosfaat-batterijen, natrium-ion-batterijen: ze komen allemaal voorbij.

Genoeg alternatieven voor de lithium-ion-batterijen die we vandaag de dag gebruiken, maar we vinden ze nog altijd niet in elektrische auto’s. In alle gevallen heeft dat vooral te maken met schaal en de productiekosten die erbij komen kijken. Batterijen zijn tegenwoordig al een stuk betaalbaarder om te produceren, maar voor nieuwe innovaties blijft het een lastige rekensom. Zeker, omdat de betrouwbaarheid van dergelijke modellen nog niet is bewezen, wat het produceren op schaal lastig maakt.

Met andere woorden: fabrikanten kijken daadwerkelijk naar verbeteringen op het gebied van batterijen voor elektrische auto’s, maar spelen het op dit moment op safe. Tot er een alternatief gevonden wordt die betrouwbaar is en financieel aantrekkelijk genoeg is om het op grote schaal uit te rollen.

Lees meer over elektrische auto’s en mis niets met de Bright-app.

Nieuwe batterij elektrische auto laadt bijna 300 kilometer in slechts vijf minuten

Kernbomkaart toont impact van VS-wapens op Rusland

Kernbomkaart toont impact van VS-wapens op Rusland

 


Kernbomkaart toont impact van VS-wapens op Rusland

Het Amerikaanse Newsweek heeft gekeken naar de impact van een Amerikaans kernwapen op de hoofdsteden van Noord-Korea, Rusland en China. Er is gebruik gemaakt van kaarten die zijn gemaakt door Alex Wellerstein, een professor en historicus op het gebied van nucleaire technologie, om in te schatten wat de impact zou zijn als B-83, het grootste wapen dat zich momenteel in het Amerikaanse arsenaal bevindt, zou worden gebruikt.

De vuurbalradius (binnenste gele cirkel), waarin alles zou verdampen door intense hitte die stijgt tot miljoenen graden F, zou ongeveer 1,59 vierkante mijl bereiken. De meer gematigde straal van schade door de ontploffing (binnenste grijze cirkel), die 67,7 vierkante mijl van de ontploffing beslaat, zou woongebouwen vernietigen en waarschijnlijk wijdverspreide branden veroorzaken.

Kernbomkaart toont impact van VS-wapens op Rusland

Iedereen binnen 211 vierkante mijl van de explosie (de thermische stralingsradius: wijdere oranje cirkel) zou het risico lopen op derdegraads brandwonden op de hele huid, “vaak pijnloos omdat ze de pijnzenuwen vernietigen”, die ernstige littekens en invaliditeit kunnen veroorzaken en amputatie kunnen vereisen.

Binnen de straal van lichte ontploffingsschade (bredere grijze cirkel), 535 vierkante mijl van de ontploffing, moeten glazen ruiten worden verwacht te breken, wat verwondingen kan veroorzaken.

Moskou, Rusland

In elke willekeurige periode van 24 uur in Moskou bevinden zich gemiddeld 10.222.930 mensen in het lichte (1 psi) ontploffingsbereik van de gesimuleerde detonatie. Ongeveer 1.374.840 mensen zouden sterven en 3.747.220 zouden verwondingen oplopen.

Pyongyang, Noord-Korea

In Pyongyang zouden naar schatting 1.327.820 mensen omkomen en 1.105.660 gewond raken. In elke willekeurige periode van 24 uur in de stad zijn er gemiddeld 3.177.764 mensen in het lichte (1 psi) ontploffingsbereik van de gesimuleerde detonatie.

Beijing, China

Naar schatting 1.548.460 mensen zouden sterven in Beijing, waar zich gemiddeld 9.038.075 mensen in het lichte (1 psi) ontploffingsgebied van de gesimuleerde detonatie bevinden in een willekeurige periode van 24 uur. Ongeveer 3.332.190 mensen zouden verwondingen oplopen.

Methoden

Newsweek keek naar de resultaten van een luchtaanval, die volgens het Bulletin of the Atomic Scientists waarschijnlijker gebruikt zal worden bij een aanval op een stad dan een aanval vanaf de grond.

Deze schattingen zouden sterk beïnvloed worden door hoe hoog de detonatie plaatsvindt. In dit model werd aangenomen dat de detonatiehoogte 10.890 ft. was – om het bereik van 5 psi te maximaliseren.

Bron: Newsweek

Kernbomkaart toont impact van VS-wapens op Rusland