maandag 14 oktober 2024

Ruimtesonde 'Europa Clipper' begint vandaag aan jarenlange reis naar maan van Jupiter

 

Ruimtesonde begint vandaag aan jarenlange reis naar maan van Jupiter


Een illustratie van de Europa Clipper boven de Jupitermaan Europa.© Associated Press / NASA

Als alles volgens plan verloopt, wordt de Amerikaanse ruimtesonde Europa Clipper om 18.06 uur Nederlandse tijd gelanceerd. Dan zal de sonde naar Europa reizen, een van de ongeveer honderd manen van Jupiter. Daar wordt, net als op andere Jupitermanen, onderzocht of leven op de maan mogelijk is.

De lancering van de sonde zou eigenlijk vorige week plaatsvinden, maar dat kon niet doorgaan omdat orkaan Milton langs de lanceerbasis in Florida raaste.

De Europa Clipper moet in april 2030 aankomen bij Jupiter, na een reis van ongeveer 2,9 miljard kilometer.

Het is de vierde missie ooit naar Jupiter en zijn manen. Vorig jaar lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een eigen sonde die onderweg is naar Europa en twee andere Jupitermanen, Callisto en Ganymedes. Ook daar wordt onderzocht of leven op de maan in de toekomst mogelijk is.

Andere maan

Europa is iets kleiner dan onze maan. Het oppervlak bestaat uit een ijskorst van waarschijnlijk zo'n 20 kilometer dik. Daaronder zou vermoedelijk een honderd kilometer diepe oceaan van vloeibaar zout water liggen. Dat zou betekenen dat Europa twee keer zoveel water bevat als alle oceanen op aarde bij elkaar.

Mocht dat het geval zijn, is er alsnog niet direct te zeggen of leven op Europa in de toekomst mogelijk zou zijn.


Ruimtesonde begint vandaag aan jarenlange reis naar maan van Jupiter (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten