maandag 14 oktober 2024

Wat zijn de oudste valuta die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn?

Wat zijn de oudste valuta die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn?

©Getty Images

We geven al geld uit sinds we het begonnen te verdienen. Wist je echter dat sommige van de bekendste valuta's die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn ook tot de oudste behoren? Sommige valuta's bestaan ​​zelfs al eeuwenlang. Hoewel het iets zegt over de koopkracht van de betreffende landen, vertelt het ons ook veel over het monetaire beleid dat door regeringen wordt gevoerd en hun wens om een eigen fiscale identiteit te behouden. Welk wettig betaalmiddel zou het langste bestaan?


Canadese dollar©Public Domain

De tiende oudste munteenheid die nog steeds in gebruik is, is de Canadese dollar. De Canadese dollar verving het Canadese pond in 1858 en was 13 jaar lang gelijk aan de Amerikaanse dollar. In die tijd dienden Britste gouden munten ook als wettig betaalmiddel. 

Canadese dollar©Getty Images

In 1871 werd de Uniform Currency Act aangenomen, waardoor de verschillende valuta's die in de Canadese provincies werden gebruikt, werden vervangen door één nationale Canadese dollar.


Canadese dollar©Getty Images

Naast het het drukken van bankbiljetten in dollars, werd de koloniale overheid gemachtigd om munten in centen uit te geven. Traditiegetrouw staat de Britse monarch, als staatshoofd van Canada, op al het Canadese geld. 



Japanse yen©Getty Images

In 1871 werd in Japan ook de yen aangenomen als officiële munteenheid. De munt werd echter al voor het eerst geslagen in 1869. 


Japanse yen©Getty Images

De yen werd uitgegeven nadat de overheid een einde had gemaakt aan de uitwisseling van biljetten door stammen. Dit was papiergeld dat leenheren sinds het einde van de 16e eeuw hadden uitgegeven en in omloop hadden gebracht.


Japanse yen©Getty Images

Tegenwoordig is de Japanse yen, na de Amerikaanse dollar en de euro, de op twee na meest verhandelde munteenheid op de valutamarkt.


Zwitserse frank©Getty Images

Vóór 1850 was de frank de munteenheid van de Helvetische Republiek. Op 7 mei 1850 introduceerde de Bondsvergadering de frank als munteenheid van Zwitserland.


Zwitserse frank©Getty Images

Kort daarna werden de valuta's van de Zwitserse kantons omgezet naar Zwitserse franken om een gelijkwaardige munt te creëeren. 


Zwitserse frank©Shutterstock

De Zwitserse frank wordt al lange tijd gezien als een stabiele valuta. Volgens Global Europe is de flinke waardestijging van de munt in de afgelopen 15 jaar de belangrijkste reden waarom Zwitserland zo'n lage inflatie kent.



Dominicaanse peso©Getty Images

Nadat de Dominicaanse Republiek in 1844 onafhankelijk werd van buurland Haïti, voerde het land de peso in als vervanging voor de Haïtiaanse gourde.


Dominicaanse peso©Getty Images

Bankbiljetten in peso's vormden het grootste deel van het geld dat rondging. Ook waren er echter nog steeds Amerikaanse bankbiljetten in omloop, omdat de Amerikaanse dollar officieel de nationale munteenheid was.


Dominicaanse peso©Getty Images

Tegenwoordig is de peso, naast de Amerikaanse dollar, de enige munteenheid die als wettig betaalmiddel geldt in de Dominicaanse Republiek.



Falklandeilands pond©Shutterstock

De Falklandeilanden zijn een Brits overzees gebied. Het Falklandeilands pond, dat voor het eerst werd uitgegeven in 1833, is altijd gekoppeld geweest aan het Britse pond.

Falklandeilands pond©Getty Images

Het Falklandeilands pond werd ingevoerd nadat de Britten in 1833 opnieuw de Falklandeilanden hadden bezet.


Falklandeilands pond©Getty Images

Sinds 1899 worden er specifieke bankbiljetten uitgegeven voor de Falklandeilanden, maar tot 1974 werd er alleen maar shillings en penny's geslagen. Daarna werden er nieuwe munten gemaakt. 



Haïtiaanse gourde©Shutterstock

De eerste Haïtiaanse gourde werd in 1813 uitgegeven en verving het Franse koloniale pond. 

Haïtiaanse gourde©Shutterstock

De eerste munten die werden uitgegeven waren zilveren munten van 6, 12 en 25 centimes. Bronzen munten die meer waard waren werden veel later geïntroduceerd.


Haïtiaanse gourde©Getty Images

Eind 19e eeuw werd de gourde gekoppeld aan de Franse frank. Later, in 1912, werd hij gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar in 1989 kwam ook hier een einde aan. De laatste tijd is de waarde van de gourde aanzienlijk lager geworden door economische onrust en politiek geweld.



Amerikaanse dollar©Public Domain

In 1775 gaf het Continental Congress toestemming voor de uitgifte van papiergeld, dat bekend stond als 'continental currency' of 'continentals', ter ondersteuning van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.


Amerikaanse dollar©Getty Images

Tien jaar later, in 1785, nam het Continental Congress het dollarteken ($) aan om de nieuwe munteenheid van de Verenigde Staten van Amerika mee aan te duiden: de dollar. Het symbool is voortgekomen uit de evolutie van de Mexicaanse of Spaanse tekens voor peso's.


Amerikaanse dollar©Getty Images

Vandaag de dag is de Amerikaanse dollar ook de officiële munteenheid van verschillende andere landen. Het speelt een belangrijke rol in de wereldhandel en dient voor de hele wereld als een reservemunt. 



Russische roebel©NL Beeld

De roebel, die zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw, staat op de derde plaats van oudste valuta's ter wereld die nog steeds in gebruik zijn. In de 14e eeuw werden roebels, nadat ze de officiële valuta waren geworden van verschillende kleine staten en koninkrijken binnen het grondgebied van wat later het Russische Rijk zou worden, voor het eerst geslagen als nationale munt. 


Russische roebel©Getty Images

Begin 18e eeuw voerde Peter de Grote een reeks ingrijpende monetaire hervormingen door. Op alle roebels werd een figuur van de regerende keizer of keizerin afgebeeld.


Russische roebel©Getty Images

Toen de waarde van de roebel tussen 1921 en 1923 kelderde, verving een nieuwe gouden munt, de 'tsjervonets', de waardeloze roebel. In 1937 werd een nieuwe serie bankbiljetten uitgegeven in coupures van 1, 3, 5 en 10 tsjervonets. Dit waren de eerste waar het hoofd van Vladimir Lenin op stond. De Russische roebel is tegenwoordig verdeeld in 100 kopeken. Bankbiljetten worden uitgegeven in coupures variërend van 5 tot 5.000 roebel.



Servische dinar©Public Domain

Nog ouder dan de Russische roebel is de Servische dinar. Deze munt werd voor het eerst waargenomen in de 13e eeuw, het jaar 1214 om precies te zijn.

Servische dinar©Public Domain

De meeste Servische heersers, waaronder Stefan Dušan (afgebeeld op deze middeleeuwse dinar), sloegen hun eigen munten. Dit waren zilveren dinarmunten die van het begin van de 13e eeuw tot het midden van de 14e eeuw qua waarde stabiel zijn gebleven. 

Servische dinar©Getty Images

De Servische dinar verving de Joegoslavische dinar in 2003 toen de Federale Republiek Joegoslavië werd omgevormd tot een statenbond bestaande uit Servië en Montenegro. Het is de op één na oudste munteenheid die nog steeds in gebruik is. Welke is dan de oudste?




Britse pond©Getty Images

Het Britse pond, dat 1200 jaar oud is, is de oudste munteenheid ter wereld die nog steeds in gebruik is. De munteenheid, die ook bekend staat als het 'pond sterling', dateert uit de Angelsaksische periode, ongeveer 775 na Christus, toen zilveren penny's voor het eerst werden geslagen in wat nu Engeland is.




Britse pond©Getty Images

De oorsprong van het pond sterling ligt in de regeerperiode van koning Offa van Mercia (757-796). De term is afgeleid van zilveren munten, bekend als 'sterlings', die werden uitgegeven in de Saksische koninkrijken.


Britse pond©Public Domain

De 'sovereign', een gouden munt van het Koninkrijk Engeland, werd in 1489 onder koning Hendrik VII uitgegeven. Deze munt had een nominale waarde van één pond sterling en werd daardoor de eerste Engelse munt die die waarde had.   


Bronnen: (Visual Capitalist) (U.S. Currency Education Program) (Medium) (Global Europe)  

Wat zijn de oudste valuta die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn? (msn.com)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten