WAGENINGEN - De Nederlandse landbouw moet nog intensiever worden. Dat zegt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit in een interview in Trouw. De groei van de wereldbevolking en van de welvaart in opkomende economieën betekent dat er meer vlees en zuivel gebruikt gaat worden, aldus Dijkhuizen.
Ads door Google | |
goedkope tandarts . Nu ook in Nederland mogelijk! facings, kronen/bruggen,implantaten www.dentalreizen.com | |
„Dat betekent dat de voedselproductie - voor mens en dier samen - per hectare moet verdubbelen. „Als we nu gaan roepen dat die intensieve landbouw zijn langste tijd heeft gehad, dan gooi je het kind met het badwater weg.”
De wereldbevolking groeit met 2 miljard tot 9 miljard mensen in 2050, stelt Dijkshuizen. „De biologische landbouw is een stuk minder effectief en vraagt dus veel meer ruimte. Waar halen we die vandaan als er 2 miljard mensen bijkomen? Lokale of regionale productieketens brengen geen optimale landbouw voort. We moeten zoveel meer produceren, dat kan alleen als we het wereldwijde systeem optimaliseren. Het alternatief is meer honger.”
Er is niet zoveel mis met intensieve landbouw vindt Dijkhuizen, zeker niet met de Nederlandse. „Als je kijkt naar ons pluimvee: de uitstoot per kilogram product is amper hoger dan die van vleesvervangers. Nederlandse boeren zijn wereldkampioen op deze punten. Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld van straks zal lijken op Nederland.”
Minder vleesconsumptie omdat mensen daarvoor kiezen is een mogelijkheid, „maar gedragsverandering is uiterst lastig, met een onvoorziene uitkomst”. Bovendien blijft de vraag in andere delen van de wereld groeien. „Wij kunnen ons aanbod verminderen, wij kunnen minder vlees gaan eten, maar de Chinezen trekken zich daar niets van aan. Die eten amper vlees en gaan dat nu door hun groeiende inkomen zeker wel doen.”
http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/12880356/___Nog_intensievere_landbouw_is_nodig___.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten