De 10 drukste luchthavens ter wereld anno 2024
Airports Council International stelt jaarlijks een lijst van de twintig drukste luchthavens op, gebaseerd op het passagiersverkeer van het jaar ervoor. In 2021 werd de lijst gedomineerd door Amerikaanse en Aziatische airports, wat vooral te wijten was aan de coronapandemie waarbij er veel meer binnenlandse en regionale vluchten plaatsvonden dan voor corona. Nog steeds zijn lang niet alle luchthavens terug op de aantallen van 2019, maar de stijging is het laatste jaar wel significant: het totale aantal passagiers bedroeg in 2023 wereldwijd bijna 8,7 miljard, een stijging van 30,6% ten opzichte van 2022 en een herstel van 94,3% ten opzichte van 2019. Met die groei zien we grote spelers als Dubai Airport, Istanbul Airport en London Heathrow terugkeren naar de top 10. Dit is de stand van zaken nu!
10. Indira Gandhi International Airport (DEL) - New Delhi, India (72 miljoen passagiers)
Op de tiende plek vinden we Indira Gandhi International Airport, gelegen nabij de hoofdstad van India, New Delhi. Dit is een van de drukste en belangrijkste luchthavens in Zuid-Azië. De airport vormt een belangrijk knooppunt voor zowel binnenlandse als internationale vluchten. Diverse luchtvaartmaatschappijen opereren op de luchthaven, waaronder de nationale luchtvaartmaatschappij Air India en andere grote internationale carriers. Van de drie terminals is Terminal 3 de grootste en meest moderne en wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor internationale vluchten. Indira Gandhi International Airport heeft flink wat facelifts gehad om de toenemende vraag aan te kunnen - en met succes. Met chique lounges, winkels en restaurants kunnen reizigers rekenen op een vlotte en comfortabele reiservaring. Door de snelle groei van de Indiase economie en de strategische ligging van de luchthaven is de verwachting dat Indira Gandhi International Airport een essentiële hub blijft voor reizen naar en binnen Azië.
9. O’Hare International Airport (ORD) - Chicago, Verenigde Staten (73,9 miljoen passagiers
Ondanks dat Chicago’s O’Hare International Airport bijna 25.000 meer passagiers wist te verwelkomen in 2023 dan in 2021, zakte de luchthaven in twee jaar van de vierde naar de negende plek. Desalniettemin is het een van de belangrijkste knooppunten in het midwesten van de Verenigde Staten met vier terminals (Terminals 1, 2, 3 en 5 - er is geen Terminal 4) en maar liefst 193 gates, van waaruit je kunt vliegen naar meer dan tweehonderd bestemmingen. Het is dan ook een belangrijk een knooppunt voor verschillende grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, zoals United Airlines en American Airlines, wat resulteert in een groot aantal passagiers dat jaarlijks door de luchthaven reist. De luchthaven heeft in de afgelopen jaren aanzienlijke uitbreidingen en verbeteringen ondergaan om de capaciteit en efficiëntie te vergroten. Dit omvat de aanleg van nieuwe landingsbanen, modernisering van terminals en infrastructuurverbeteringen ter verbetering van de passagierservaring. Reizigers kunnen profiteren van diverse voorzieningen, zoals een breed scala aan winkels, restaurants, lounges en zelfs een ‘aeroponische’ tuin, waar planten zonder grond worden gekweekt. Je kunt tijdens een tussenstop gebruik maken van een dagpas voor de de Hilton Athletic Club in het Hilton Chicago O'Hare Airport Hotel. Daarmee heb je toegang tot een stoombad, een sauna en een zwembad waar je baantjes kunt trekken. Of breng een bezoek aan de yogaruimte en stadstuin in Terminal 3 gaan of de Terminal Getaway Spa in Terminal 1 voor wat preflight zen. Een gezinslounge in Terminal 2 bij gate F1 heeft een speelruimte voor kinderen.
8. Los Angeles International Airport (LAX) - Los Angeles, Verenigde Staten (75 miljoen passagiers)
LAX, zoals de Los Angeles International Airport gewoonlijk wordt genoemd, stond voor de pandemie nog in de top drie, maar moet nu genoegen nemen met een achtste plek. Toch is deze airport aan de westkust van de Verenigde Staten een van de meest iconische luchthavens ter wereld. Grote spelers als Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines, Korean Air en British Airways gebruiken LAX als een centraal punt voor hun vluchten, zowel binnen de Verenigde Staten als internationaal. Met maar liefst negen terminals, die met elkaar worden verbonden per shuttlebus, faciliteert LAX tal van vluchten naar bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Europa en Oceanië.
De luchthaven van Los Angeles heeft de afgelopen jaren een flinke opknapbeurt gekregen om meer passagiers te kunnen ontvangen en hun ervaring te verbeteren. Denk aan vernieuwde terminals, verbeterde beveiligings- en incheckfaciliteiten, en de toevoeging van chique lounges en eetgelegenheden. Het opvallende retro-futuristische ‘Theme Building’ van de luchthaven is een herkenbaar symbool van Los Angeles. De strategische ligging nabij de Hollywood-filmindustrie en de stranden van Californië maakt LAX ook een cruciale toegangspoort voor toeristen en zakenreizigers die het zuidwesten van de Verenigde Staten bezoeken.
7. Instanbul Airport (IST) - Istanbul, Turkije (76 miljoen passagiers)
Istanbul Airport is een van de opvallendste stijgers in deze lijst. Waar de meeste airports na de pandemie posities moesten inleveren, klom Istanbul Airport van de 28e plaats in 2019 juist naar de zevende plek in 2022 en wist deze plek ook in 2023 vast te houden. Maar dat is ook niet gek, als je bedenkt dat deze Turkse metropool met ruim twintig miljoen bezoekers in 2023 de populairste stad ter wereld was. De Europese luchthaven, die opende in 2018, heeft ambitieuze plannen om een van de grootste luchthavens ter wereld te worden en is dus al goed op weg. Istanbul's strategische ligging op het snijpunt tussen Oost en West maakt de luchthaven dan ook een cruciaal knooppunt voor reizigers die tussen continenten reizen. De Turkse luchthaven is alvast klaargestoomd voor de toekomst, met een infrastructuur die flexibel is voor toekomstige ontwikkelingen en een verwachte capaciteit van tweehonderd miljoen passagiers per jaar op de lange termijn. Istanbul Airport is de belangrijkste thuisbasis voor Turkish Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije, die een uitgebreid routenetwerk naar bestemmingen in Europa, Azië, Afrika en Amerika aanbiedt. Op de airport kun je rekenen op luxe lounges, een uitgebreid aanbod aan winkels en restaurants, en geavanceerde technologieën om reizen zo comfortabel en efficiënt mogelijk te maken.
Zo skip je de wachtrij bij de securitycheck op Europa's drukste luchthavens
6. Denver International Airport (DEN) - Denver, Verenigde Staten (77,8 miljoen passagiers)
Ook Denver International Airport in Colorado profiteerde van de wisselingen van de wacht door de pandemie, met ruim 12% meer reizigers nu dan in 2019. Het is dan ook de grootste luchthaven van de Verenigde Staten in oppervlakte. Door de centrale ligging binnen het land vormt de luchthaven een essentieel knooppunt voor binnenlandse vluchten van onder andere United Airlines, Southwest Airlines en Frontier Airlines. Maar ook internationale vluchten naar bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië vertrekken steeds vaker vanaf Denver.
De architectuur van Denver International Airport is iconisch, vooral het opvallende witte tentachtige dak dat doet denken aan de besneeuwde bergen van de Rocky Mountains. De luchthaven heeft één grote terminal, de Jeppesen Terminal, die via een ondergrondse trein verbonden is met drie C-concourses. Dit slimme ontwerp zorgt voor een efficiënte doorstroming van passagiers, zelfs tijdens drukke periodes. De luchthaven kent verschillende voorzieningen, zoals winkels, restaurants en kunstwerken die de cultuur van Colorado weerspiegelen. Daarnaast staat de luchthaven bekend om haar milieuvriendelijke benadering, met onder andere zonne-energieprojecten en duurzame bouwmethoden.
5. Tokyo Haneda Airport (HND) - Tokio, Japan (78,7 miljoen passagiers)
Tokyo Haneda Airport is terug op zijn vertrouwde vijfde plek, nadat het door de coronapandemie wegzakte naar de zestiende plek in 2022. Het is een van de twee belangrijkste luchthavens in Tokio, gelegen aan de zuidelijke rand en dicht bij het stadscentrum. Hoewel Narita International Airport populairder is voor internationaal luchtverkeer, groeit Haneda gestaag op internationaal gebied door nieuwe routes naar grote steden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Bovendien is het binnenlandse vliegverkeer in Japan aanzienlijk. Haneda Airport is de thuisbasis van Japanse luchtvaartmaatschappijen zoals All Nippon Airways (ANA) en Japan Airlines (JAL). De luchthaven bestaat uit drie moderne terminals: Terminal 1 en 2 voor binnenlandse vluchten, en Terminal 3 voor internationale vluchten. Deze zijn ontworpen om de passagierservaring te verbeteren, met efficiënte incheckprocedures, geavanceerde beveiliging en diverse winkels en eetgelegenheden, met zowel Japanse als internationale opties. Haneda Airport staat bekend om zijn stiptheid, efficiëntie en rustige, goed georganiseerde omgeving voor reizigers.
4. London Heathrow (LHR) - Londen, Groot-Brittannië (79 miljoen passagiers)
London Heathrow Airport is na Istanbul de tweede Europese luchthaven op de lijst. Het is niet alleen het grootste en drukste vliegveld van Groot-Brittannië, maar ook een van 's werelds belangrijkste luchtverkeersknooppunten. Op zo'n 24 kilometer ten westen van het centrum van Londen, biedt Heathrow uitstekende verbindingen met de stad via de Heathrow Express, de London Underground en verschillende busdiensten.
Heathrow heeft vijf terminals die samen een uitgebreid netwerk van binnenlandse en internationale vluchten bieden. Terminal 5, de nieuwste en meest moderne terminal, is de belangrijkste hub voor British Airways en een van 's werelds grootste terminalgebouwen. De luchthaven blijft zich uitbreiden en verbeteren om aan de groeiende vraag te voldoen en de passagierservaring te verbeteren. Dit omvat een plan om Terminal 2 uit te breiden en voortdurende infrastructurele ontwikkelingen om de capaciteit te vergroten. Dat is ook nodig, want Heathrow verwelkomt jaarlijks bijna 80 miljoen passagiers die van en naar meer dan 180 bestemmingen wereldwijd reizen.
De beste luchthaven van 2024 is ... (en nee, het is niet Changi!)
3. Dallas-Fort Worth International Airport (DFW) - Dallas/Fort Worth, Verenigde Staten (81,7 miljoen passagiers)
Waar Dallas-Fort Worth International Airport in het zuiden van de Verenigde Staten in 2019 nog op de tiende plek stond, is de luchthaven opgekropen naar de derde plek, zij het een plekje lager dan vorig jaar. Je zou de airport dan ook bijna als een kleine stad kunnen beschouwen (het heeft zelfs zijn eigen postcode), met een oppervlakte van meer dan 42 vierkante kilometer, vijf terminals (A tot en met E) en 168 gates, gelegen tussen de steden Dallas en Fort Worth in Texas - een strategische locatie voor nationale en internationale verbindingen. De luchthaven heeft recentelijk aanzienlijk geïnvesteerd in uitbreidingen en moderniseringen om de capaciteit te vergroten en de passagierservaring te verbeteren. Deze ontwikkelingen omvatten nieuwe terminals, verbeterde veiligheids- en incheckfaciliteiten, en duurzaamheidsinitiatieven om de ecologische impact van de luchthaven te verminderen. Zo ontving de airport in 2021 een subsidie van de Amerikaanse overheid van 35 miljoen dollar om een koolstofvrije elektriciteitscentrale te bouwen zodat het tegen 2030 netto-nulkoolstofemissies kan bereiken.
Als je merkt dat je tijd over hebt in dit uitgestrekte reiscomplex, is het goede nieuws dat er tal van fijne voorzieningen zijn, zoals Spa Here voor massages, knipbeurten en nagelbehandelingen in Terminal C; Minute Suites om te slapen in Terminal A en Gameway, een videogamelounge, in Terminal B. Er is ook een kinderspeelplaats (met dank aan McDonald's) in Terminal D bij gate D8.
2. Dubai International Airport (DXB) - Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (86,9 miljoen passagiers)
Waar Dubai International Airport in 2019 nog op de vierde plek stond, was de luchthaven in 2021 in de top twintig in geen velden of wegen te bekennen. Maar Dubai is terug, en sterker dan ooit. Ten opzichte van 2019 steeg het vliegverkeer met 0,7% en ten opzichte van 2022 zelfs met ruim 31%. Als een van 's werelds drukste luchthavens is het een belangrijk internationaal knooppunt de Verenigde Arabische Emiraten, met een centrale rol in de wereldwijde luchtvaartsector en een essentiële hub voor vluchten tussen Europa, Azië, Afrika en de Amerika's.
De luchthaven bestaat uit drie terminals: Terminal 1 en Terminal 3 voor internationale vluchten, en Terminal 2 voor regionale en budgetmaatschappijen. Terminal 3 is een van 's werelds grootste terminalgebouwen en speciaal ontworpen voor Emirates Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, die het merendeel van de luchthavencapaciteit gebruikt. Als belangrijke stopoverbestemming voor reizigers blijft Dubai International Airport investeren in uitbreiding en modernisering om aan de groeiende vraag te voldoen, met recente toevoegingen van nieuwe terminals en verbeterde passagiersdiensten. De luchthaven staat dan ook bekend om zijn moderne faciliteiten en luxe voorzieningen, waaronder diverse eet- en winkelmogelijkheden, comfortabele lounges en tal van gezondheids- en wellnessdiensten.
1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL) - Atlanta, Verenigde Staten (104,6 miljoen passagiers)
Met 104,6 miljoen passagiers die vorig jaar de terminals passeerden, staat Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in Atlanta, Georgia al jaren stevig verankerd op de eerste plaats. Met zijn strategische locatie in het zuidoosten van de Verenigde Staten is het verreweg de belangrijkste verbindingshub voor vliegreizen naar én binnen het land. De luchthaven heeft 'slechts' twee terminals, Terminal South en Terminal North, die verbonden worden door een uitgebreid netwerk van loopbruggen en shuttlebussen. Hartsfield-Jackson kent meer dan tweehonderd bestemmingen binnen de Verenigde Staten alleen en daarbovenop nog talrijke internationale routes. Het de belangrijkste hub voor Delta Air Lines, die een groot aantal vluchten vanaf de luchthaven uitvoert en een aanzienlijk deel van het passagiersverkeer verzorgt. Er worden regelmatig uitbreidingen en renovaties uitgevoerd om de capaciteit te vergroten en de passagierservaring te verbeteren. Recentelijk zijn terminals uitgebreid, beveiligings- en incheckfaciliteiten verbeterd en nieuwe eet- en winkelmogelijkheden toegevoegd.
Dit waren in 2023 de drukste airports ter wereld
En waar staat Schiphol?
We vinden onze eigen luchthaven terug op de veertiende plaats, net achter Parijs, Ghangzou en New York. Dat is één plekje lager dan in 2022 en twee plekken lager dan voor de pandemie. Desalniettemin blijft Schiphol een belangrijke speler in de luchtvaartsector, met bijna 62 miljoen passagiers in 2023, een stijging van 18% vergeleken met 2022. Middels voortdurende investeringen in innovatie en uitbreidingen blijft onze nationale luchthaven streven naar een verbeterde passagierservaring en behoudt het zijn rol als toonaangevende Europese luchthaven.
Andere opvallendheden in de lijst
De twintig grootste luchthavens vertegenwoordigen met 1,41 miljard passagiers 16% van het mondiale verkeer. Maar liefst acht luchthavens uit de top twintig liggen in de Verenigde Staten, maar vrijwel allemaal hebben ze dat te danken aan een aanzienlijk aandeel binnenlands passagiersverkeer (tussen 70% en 95% ).
Nadat Guangzhou Baiyun International Airport de top van de ranglijst behaalde in 2020, zakte de Chinese luchthaven in 2022 naar de 58e positie. Het herwon dit jaar echter de twaalfde plek, want met name te danken is aan de verlate heropening van China na de pandemie. De grootste sprong daarentegen werd opgetekend door het Zuid-Koreaanse Incheon International Airport. De luchthaven klom van de 99ste plaats in 2022 naar de twintigste plaats in 2023.
Dit zijn de veiligste airlines wereldwijd
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
De 10 drukste luchthavens ter wereld anno 2024 (msn.com)De 10 drukste luchthavens ter wereld anno 2024 (msn.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten