dinsdag 18 juni 2013

Tweede wonder van Johannes Paulus II erkend

di 18 jun 2013, 18:25

Tweede wonder van Johannes Paulus II erkend


VATICAANSTAD - Een commissie gespecialiseerde theologen van het Vaticaan heeft een tweede wonder erkend dat op voorspraak van paus Johannes Paulus II is gebeurd. Daarmee wordt de weg vrij voor de heiligverklaring van de Poolse paus, die mogelijk al in oktober plaatsvindt.

    Johannes Paulus IIFoto: reuters
    Dit heeft de krant la Repubblica dinsdag gemeld op gezag van welingelichte kringen in de kerkelijke staat. Karol Józef WojtyEéa (1920-2005) werd in 2011 al zalig verklaard, nadat hem de onverklaarbare genezing van een vrouw was toegeschreven. Volgens de Vaticaanse regels moet er na een zaligverklaring sprake zijn van een nieuw wonder voordat een overledene heilig kan worden verklaard. „Zodra de aard van de uitgevoerde genezing bekend zal worden gemaakt, zullen velen zeer verbaasd zijn”, aldus een Vaticaanse bron.
    Zodra het tweede wonder door commissies van artsen en theologen is erkend, moet nog een commissie van kardinalen instemmen. Uiteindelijk moet paus Franciscus de definitieve goedkeuring geven aan de heiligverklaring van zijn voorganger.
    Franciscus, de eerste Latijns-Amerikaanse paus, heeft tevens het proces van de zaligverklaring van Oscar Romero weer in gang gezet. De aartsbisschop van San Salvador, die de door de VS gesteunde militaire dictatuur in El Salvador bekritiseerde, werd in 1980 doodgeschoten.
    Ondanks zijn conservatieve achtergrond was er bij de curie in Rome enig verzet tegen de zaligverklaring van Romero, aldus la Repubblica. Hij werd namelijk ook beschouwd als bevrijdingstheoloog en lag daarom niet goed bij Franciscus' voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI. Romero zette zich in voor de armen, maar zag zich zelf niet als revolutionair. Het dossier-Romero was een van de eerste dossiers dat de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio aanpakte na zijn verkiezing tot paus.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/21659747/__2e_wonder_JPII_erkend__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten