vrijdag 21 juni 2013

Regels in de maak over laten omvallen banken

vr 21 jun 2013, 19:52 | 43 reacties

Regels in de maak over laten omvallen banken


LUXEMBURG - Hoe kan je een Europese bank in de problemen gecontroleerd laten omvallen zodat er geen nieuwe economische crisis ontstaat? In de kern is dit de vraag waar de ministers van Financiën van de 27 EU-landen zich vrijdag over buigen in Luxemburg. De bewindspersonen willen afspraken maken over wie er geld verliest en in welke volgorde als een bank niet meer te redden is.

    Foto: Ronald Bakker
    De EU wil voorkomen dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor het wanbeleid van financiële instellingen. Daarom bespreken de ministers voorstellen waarbij onder meer de aandeelhouders van de bank meebetalen aan de redding of de afwikkeling van de bank. Lange tijd was dit taboe, maar bij het reddingspakket voor Cyprus en de bankensector van de eilandstaat werden voor de eerste keer ook spaarders aangeslagen.
    De lidstaten zijn onderling verdeeld over hoe strikt de regels moeten worden. De vrees is dat als ook spaarders zouden worden aangeslagen, veel rekeninghouders hun geld van banken zouden halen. Andere hameren erop dat de regels zo duidelijk mogelijk moeten zijn, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.
    Spaarders met tegoeden tot 100.000 euro zullen niet aangeslagen worden. Dat is via zogeheten nationale depositiogarantiestelsels geregeld. Maar de landen praten wel over wat er gebeurt met bedrijven, instellingen, pensioenfondsen en particuliere spaarders die bedragen boven de 100.000 euro bij banken hebben gestald. Bij deze groep zal pas als laatste worden aangeklopt. Eerst zal er gekeken worden naar de aandeelhouders en de schuldeisers (de zogeheten obligatiehouders).
    Officieel hoeven de ministers er vrijdag niet uit te komen. Er is geen formele deadline, maar de financiële markten kijken uit naar de uitkomst. Bovendien willen de Ieren, die nu het roulerend voorzitterschap van de EU bekleden, graag dit dossier nog afronden. Per 1 juli neemt Litouwen de voorzittershamer over.
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten