dinsdag 18 juni 2013

NASA wil asteroïde-alarm verbeteren

di 18 jun 2013, 21:01

NASA wil asteroïde-alarm verbeteren


WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil het vroegtijdige waarschuwingssysteem voor asteroïden verbeteren. Dat voornemen komt vier maanden na de ontploffing van een asteroïde boven Rusland, waardoor 1500 mensen gewond raakten.

    Foto: AP
    „NASA probeert alle asteroïden die een bedreiging voor onze planeet kunnen vormen, te ontdekken”, zei plaatsvervangend NASA-chef Lori Garver dinsdag in Washington. „We volgen tot nu toe 95 procent van alle grote asteroïden in de buurt, maar we moeten ze allemaal kunnen vinden.” De NASA, overheden, wetenschappers en bedrijven moeten bovendien intensiever met elkaar gaan samenwerken.
    Het streven om alle asteroïden te vinden noemt de NASA de Asteroid Grand Challenge (grote uitdaging). Onlangs kondigde NASA al aan in 2019 een kleine asteroïde te willen 'vangen'. In 2021 zullen astronauten daar dan naartoe vliegen en monsters afnemen om op aarde te bestuderen.
    De organisatie B612, die werkt aan een ruimtetelescoop om asteroïden op te sporen, heeft verheugd gereageerd op de aankondiging van de NASA. Het collectief, opgericht door onder anderen de Nederlands-Amerikaanse astronoom Piet Hut, stelt wel dat het geen eenvoudige klus is.
    „Er zijn een miljoen asteroïden die het potentieel hebben de aarde te raken met genoeg energie om welke grote stad dan ook te vernietigen”, aldus de verklaring. Volgens B612 moeten die allemaal worden opgespoord.
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten