maandag 10 juni 2013

Apple onthult nieuwe versies iOS 7 en Mac OS X

Foto: Apple
ma 10 jun 2013, 21:31 | 0 reacties

Complete facelift voor iOS

Apple onthult nieuwe versies iOS en Mac OS X

door Rolf Venema
IPhone-producent Apple heeft tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie nieuwe versies van zijn besturingssystemen iOS en OS X gepresenteerd. Ook de nieuwe streaming muziekdienst iTunes Radio kwam aan bod.

Apple onthult IOS 7

    Foto: Apple
    iOS 7

    Volgens Apple betekent iOS 7 de meest radicale verandering van het systeem sinds de lancering ervan in 2007. Het designteam, sinds kort onder leiding van hardwaredesigner Jony Ive, heeft het hele systeem een grote facelift gegeven. Alle icoontjes en geïntegreerde apps zien er veel minimalistischer en 'strakker' uit dan voorheen. Weg zijn de verwijzingen naar fysieken voorwerpen, zoals een echt kompas in de kompasapplicatie. In de plaats daarvoor zijn symbolen en veel lege ruimte. Alle standaard apps van Apple zelf zijn aangepast om in het nieuwe design te passen. Zo is de achtergrond van de berichtenapp nu wit en heeft het notificatiecentrum een doorzichtige achtergrond. Alle notificaties zijn nu overigens ook te zien vanuit het standbyscherm.

    Natuurlijk zijn er ook nieuwe functies, zoals Control Center. Door van beneden naar boven te vegen, verschijnen er tal van handige opties, zoals de mogelijkheid om airplane-modus in te schakelen of de mogelijkheid om wifi aan- en uit te zetten. Ook nieuw is een betere versie van multitasking, oftewel het draaien van meerdere apps tegelijkertijd. Het systeem onthoudt wanneer je welke apps gebruikt en past het draaien in de achtergrond van deze applicaties hierop aan. Hierdoor wordt de batterij minder belast. Ook andere factoren, zoals hoe goed het bereik is van het netwerk bij het downloaden van nieuwe informatie, spelen hierin mee.

    Het schakelen tussen apps is ook verbeterd. Door te dubbelklikken op de thuisknop, verschijnen kleine versies van alle draaiende apps, waardoor het makkelijker is om door ze te bladeren.

    In iOS 7 is ook een nieuwe manier aanwezig om bestanden te delen met vrienden, genaamd AirDrop. Vanuit elke app die het ondersteunt is het mogelijk om een foto, document of ander bestand te versturen naar vrienden die in de buurt zijn. Opvallend is verder de nieuwe camera-applicatie, waarin Instagram-achtige beeldfilters zijn toe te passen. Daarbij is ook de fotoapplicatie is aangepast. Zo worden kiekjes nu automatisch gesorteerd op locatie en datum. Dit is gebaseerd op GPS- en tijddata die aan elke foto is gehangen. Op deze manier wordt de brij aan gemaakte foto's een stuk overzichtelijker.

    Spraakherkenningsassistent Siri heeft ook een facelift ondergaan zodat het past binnen het nieuwe design van iOS 7. De stem is verder iets plezieriger geworden om aan te horen omdat ze minder als een robot klinkt. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden, zoals instellingen aanpassen via Siri. Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld met een stemcommando de helderheid instellen.

    De App Store krijgt ook nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om apps te zien die belangrijk zijn op de locatie van de gebruiker, zoals die van een museum of winkel. Apps worden tevens automatisch geüpdatet.
    Een laatste nieuwe functie van iOS 7 is Activation Lock, waarbij een gestolen iPhone niet meer te activeren is, ook als hij helemaal gewist wordt door de dief.
    iTunes Radio

    Zoals voorspeld komt Apple ook met een nieuwe muziekdienst, genaamd iTunes Radio. Er zijn voorgeprogrammeerde 'stations, zoals met nummers die op dat moment trending zijn op Twitter. Het nummer dat op dat moment afgespeeld wordt, kan meteen gedeeld worden met vrienden, maar ook gekocht worden in iTunes-winkel. Stations kunnen daarnaast zelf gemaakt worden op basis van bepaalde voorkeuren. Zo is het mogelijk om een station rond een genre te maken, of op basis van een artiest. In het laatste geval worden nummers van vergelijkbare bands toegevoegd aan het station.
    ITunes Radio zit standaard op de nieuwe iOS-apparaten met iOS 7 en is ingebouwd in iTunes op de Mac en pc. Abonnees van online muziekopslagdienst iTunes Match krijgen geen advertenties te horen, andere gebruikers krijgen deze wel voorgeschoteld.

    IOS 7 komt in de herfst van dit jaar uit voor eigenaars van iPhone 4 en nieuwer, iPad 2 en nieuwer en iPod Touch vijfde generatie of nieuwer.
    Mac

    Uiteraard was er ook aandacht voor de Mac. Apple-directeur Tim Cook liet weten dat er 28 miljoen exemplaren van de laatste versie van OS X, Mountain Lion, verkocht zijn. Zo'n 35 procent van alle Mac-gebruikers, gebruikt deze laatste versie.

    Het bedrijf maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwste versie van het besturingssysteem aan te kondigen, OS X Mavericks. Eén van de nieuwe functies van deze nieuwe software is Finder Tabs. De 'verkenner' van OS X kan nu dus meerdere tabbladen bevatten zoals een webbrowser, zodat het geen rommeltje met meerdere vensters wordt.

    Tagging is een andere nieuwe functie, waarbij gebruikers documenten en andere bestanden in categorieën kunnen plaatsen. Deze tags staan ook in de Finder, waardoor makkelijk alle bestanden met een specifieke tag teruggevonden kunnen worden. Ook is er betere ondersteuning voor meerdere monitoren. De monitoren werken hierdoor onafhankelijker van elkaar, zodat acties op één scherm geen invloed hebben op een ander scherm.

    Apple belooft verder dat het energieverbuik van Mavericks een stuk minder is dan bij voorgaande versies door een combinatie van verschillende technieken. Zo is er App Nap, waardoor enkel extra rekenkracht wordt gegeven aan applicaties die het echt nodig hebben.

    Dan is er iCloud Keychain, een online opslagmethode om wachtwoorden, creditcardnummers en andere gevoelige informatie op te slaan. Deze worden naar alle computers en systemen waarin de gebruiker is ingelogd met zijn iCloud-profiel.  

    Apple brengt ook zijn e-boekenplatform iBooks naar de Mac en brengt het iWork naar de cloud in een online versie van de productiviteitssuite van het bedrijf. Op die manier is het mogelijk om documenten en spreadsheets aan te maken en te bewerken vanuit een webbrowser.

    Nieuwe Macs

    Apple onthulde tijdens de presentatie ook de nieuwste versie van de ultradunne MacBook Air. De belangrijkste verbetering is accuduur. De 11 inch versie moet nu 9 uur meegaan op één laadbeurt, terwijl de 13 inch 12 uur meegaat. Ook ondersteunt de computer de nieuwste versie van wifi, 802.11ac. De 11 inch versie begint bij €1029, terwijl de 13 inch €1129 kost.

    Het bedrijf lichtte ook een tipje van de sluier op als het gaat om de Mac Pro. Apple heeft al enige tijd niets meer aan deze Mac-lijn gedaan. Nu komt het echter met een compleet nieuw design van deze krachtigste computer van de fabrikant. Het apparaat is uitgerust met twee grafische processoren van AMD, een nieuw type flash-geheugen en de mogelijkheid om drie schermen met 4K-resolutie tegelijkertijd aan te sturen. De computer wordt volledig in de Verenigde Staten in elkaar gezet en komt later dit jaar uit.
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten