zaterdag 4 januari 2025

Stellaire explosie binnenkort zichtbaar aan de hemel : De Nova T Coronae Borealis

 Stellaire explosie binnenkort zichtbaar aan de hemel

©Shutterstock

Astronomen voorspellen dat een nova-explosie binnenkort met het blote oog zichtbaar kan zijn, als je weet waar je moet kijken. Dit is een once-in-a-lifetime gebeurtenis, die om de 70 tot 80 jaar voorkomt, wat betekent dat de volgende pas in de jaren 2100 kan plaatsvinden. De laatste zichtbare explosie was in 1946.

Als je een sterrenkijker bent, houd dan je ogen open en zorg dat je alle details weet, zodat je dit majestueuze evenement niet mist. Klik door de galerij om meer te leren.


De explosie©Shutterstock

Astronomen voorspelden dat een explosie zou plaatsvinden op 3.000 lichtjaar afstand, ergens tussen maart en september 2024, maar het lijkt te zijn uitgesteld. Deze nova-explosie zou vanaf de aarde zichtbaar moeten zijn zonder telescoop.


Eerste opname©Shutterstock

De eerste geregistreerde waarneming van T Coronae Borealis was meer dan 800 jaar geleden, in 1217. Een man genaamd Burchard, de abt van Ursberg, Duitsland, noteerde zijn observatie van "een zwakke ster die voor een tijd met groot licht scheen."


Laatste opname©Shutterstock

De meest recente explosie van T Coronae Borealis werd geregistreerd in 1946. Deskundigen zeiden dat de volgende explosie voor september 2024 zou plaatsvinden, maar aangezien het een achter op schema ligt, heb je nog steeds een kans om het te zien!


T Coronae Borealis©Shutterstock

T Coronae Borealis, ook wel de "Blaze Star" genoemd, is een dubbelster die zich 3.000 lichtjaar van de aarde bevindt. Het bestaat uit een hete rode reuzenster en een koele witte dwergster, die deel uitmaken van een sterren- of sterrensysteem.


Sterrensysteem©Shutterstock

T Coronae Borealis is een terugkerende nova, waardoor de aarde elke 70 tot 80 jaar blootgesteld wordt aan explosies, volgens NASA.


Noorderkroon©Shutterstock

De ster bevindt zich in de Noorderkroon, die de vorm heeft van een hoefijzer – een boog van sterren ten westen van het sterrenbeeld Hercules, volgens NASA. Men kan ernaar op zoek gaan tussen de heldere sterren Vega en Arcturus.


Locatie©Shutterstock

NASA meldt dat T Coronae Borealis normaal gesproken op magnitude +10 staat, wat ver weg en te zwak is om met het blote oog te zien. Echter, tijdens de explosie zal de ster oplopen naar magnitude +2.


Helderste ster©Shutterstock

Astronomieprofessor Bradley Schaefer van de Louisiana State University heeft het publiek aangespoord om naar buiten te gaan en de explosie te bekijken wanneer deze plaatsvindt, aangezien het een van de helderste sterren aan de hemel zal zijn.


Wanneer gaat het gebeuren?©Shutterstock

De exacte datum en tijd van de explosie zijn nog onbekend, maar op basis van het historische gedrag van het sterrenstelsel en de huidige "pre-eruptie dip," wordt het spektakel als imminent beschouwd.


Pre-eruptie dip©Shutterstock
Een pre-eruptie dip is een plotselinge afname in de helderheid van sommige hemellichamen die ongeveer een jaar voor hun uitbarsting optreedt. Het vervagen van T Coronae Borealis vond plaats in maart 2023.

Nova vs. supernova©Shutterstock

NASA legt het verschil uit tussen nova- en supernova-gebeurtenissen. Een nova-gebeurtenis is terugkerend en de dwergster blijft intact tijdens de explosie. Een supernova-gebeurtenis is wanneer een ster die aan het sterven is, wordt vernietigd in één laatste uitbarsting.


Een nova©Shutterstock

Een nova is wanneer een kleine ster geleidelijk steeds heter wordt totdat het een breekpunt bereikt. Al zijn energie wordt dan vrijgegeven in een enorme kosmische explosie die een nova wordt genoemd.


Terugkerende nova©Shutterstock

Volgens NASA is T Coronae Borealis een van slechts 10 terugkerende novas die bekend zijn in de Melkweg en die uitbarstingen hebben op tijdschalen van minder dan een eeuw.


Polaris©Shutterstock

Tijdens het evenement zal het sterrenstelsel vergelijkbaar in helderheid zijn met de Poolster, Polaris, en het kan zo fel schijnen gedurende dagen of een week na zijn eerste verschijning.


Rode reus©Shutterstock

Een oude rode reus is een heldere reuzenster van lage of gemiddelde massa. Een rode reus ontstaat nadat een ster zijn waterstofbrandstof voor kernfusie heeft opgebruikt en begint met het proces van sterven.


Witte dwerg©Shutterstock

Een witte dwerg is een aardgroot overblijfsel van een dode ster met een massa die vergelijkbaar is met die van onze zon.


Rode reus vs. witte dwerg©Shutterstock
De waterstof van de rode reus hoopt zich op aan het oppervlak van de witte dwerg, waardoor er druk en warmte ontstaat. Dit veroorzaakt uiteindelijk een thermonucleaire explosie die zo groot is dat het voldoende is om de opgestapelde materialen weg te blazen.

Wat is een thermonucleaire reactie?©Shutterstock

Wanneer twee lichte atoomkernen fuseren om een zwaardere kern te vormen door een botsing van de twee interagerende deeltjes bij extreem hoge temperaturen, wordt een thermonucleaire reactie veroorzaakt.


Een thermonucleaire bom©Shutterstock

Deze reactie kan worden gebruikt om een krachtige bom te maken. Een thermonucleaire bom verschilt van een atoombom doordat het de energie benut die vrijkomt wanneer twee lichte atoomkernen combineren of fuseren om een zwaardere kern te vormen.


Een atoombom©Shutterstock

Een atoombom daarentegen maakt gebruik van de energie die vrijkomt wanneer een zware atoomkern splitst of breekt in twee lichtere kernen.


'Oppenheimer' (2023)©Getty Images

Astronomieprofessor Bradley Schaefer van de Louisiana State University heeft de sterexplosie van T Coronae Borealis vergeleken met de atoombomexplosie uit de film 'Oppenheimer'. Hij merkte op dat beide processen gebaseerd zijn op waterstofreacties, wat resulteert in intense, visueel vergelijkbare energie-uitbarstingen.


Geen schade aan de aarde©Shutterstock

De sterexplosie is echter te ver weg van het aardoppervlak om ons schade te veroorzaken. Dat gezegd hebbende, is de explosie groot genoeg dat het enkele dagen als een nieuwe ster aan de nachthemel zal verschijnen.


Hoe het te zien©Shutterstock

Het sterrenbeeld is klein en lijkt op een kroon, maar je hoeft niet elke nacht te controleren. NASA zal het publiek op de hoogte houden van de explosie. Tot die tijd kun je jezelf vertrouwd maken met hoe je het juiste sterrenbeeld kunt vinden.



Probeer het te spotten©Shutterstock

Probeer eerst de stralende sterren Vega en Arcturus te spotten, en zoek daarna het sterrenbeeld Hercules. Dichtbij dat sterrenbeeld is een boog met vier zichtbare sterren die samen T Coronae Borealis vormen.



Controleer het weer©Shutterstock

Wanneer je door NASA wordt geïnformeerd, zorg er dan voor dat je het weer- en maanfase-voorspelling controleert. Een bewolkte, maanzone nacht zal de kijkervaring verbeteren.


Weg van de stad©Shutterstock

Aangezien de effecten enkele dagen zullen duren, zou het de dag na de explosie het beste zichtbaar moeten zijn. Probeer de stadslampen te vermijden en ga naar het platteland om het makkelijker te maken het te spotten, weg van alle kunstmatige verlichting.


Waarnemers©Shutterstock

Astronomen zullen de nova observeren met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop en het ruimtegebaseerde Neil Gehrels Swift Observatorium.


Een geweldige kans©Shutterstock

Deze explosie is een geweldige kans voor jonge volwassenen en wetenschapsliefhebbers om meer te leren over astronomie. Je weet nooit welk evenement iemand kan inspireren om wetenschapper te worden.


Laatste kans©Shutterstock
Mis de kans niet om deze sterexplosie van dichtbij te bekijken, aangezien de volgende pas in de vroege jaren 2100 zal plaatsvinden.

Bronnen: (CNN) (ABC News) (Business Insider) (NASA) (Britannica)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten