Ruimtefoto van het nieuwjaar: knallend 2025 in!
Vandaag trappen we 2025 af. En hoewel we gisteren ook al dé top 10 gekozen ruimtefoto’s van het jaar 2024 presenteerden – de uitslag van de enquête waaraan je de afgelopen dagen kon deelnemen welteverstaan – presenteren we in dit extra tweeluik nog wat knallende foto’s om vandaag het nieuwe jaar mee in te luiden, alwaar we dat gisteren ook al deden om het oude jaar mee af te sluiten. Omdat we, onder andere, zo van ruimtefoto’s houden hier op de redactie en die maar wat graag met jou delen!
Of je nu wel of niet van vuurwerk houdt en er, net als wij, inmiddels wel genoeg van hebt; te zien vanuit de ruimte is het niet, en wij maken er geen verslag van. Maar er is wel een hoop ‘vuurwerk’ te aanschouwen in het heelal, heel veel zelfs. En er hoefde niet eens een aansteeklont aan te pas te komen, slechts een krachtige telescoop. Wij kozen enkele foto’s uit de archieven en vieren ermee ons nieuwjaar. Kijk je mee?
Vuurwerk in NGC 3603
Deze nevel, gelegen op 20.000 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Carina, bevat een centraal cluster van gigantische, hete sterren genaamd NGC 3603. Deze afbeelding is vastgelegd door de Wide Field Camera 3 van de Hubble-ruimtetelescoop in augustus en december 2009:
Fireworks Sterrenstelsel
Het ‘Fireworks’ sterrenstelsel, officieel bekend als NGC 6946, ligt ongeveer 10 miljoen lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Cepheus. Deze afbeelding, gemaakt met de Spitzer-ruimtetelescoop, legt actieve stervorming vast in een indrukwekkend infraroodkleurenschema:
Fireworks in the Sky (Cassiopeia A)
Cassiopeia A is het overblijfsel van een enorme supernova-explosie. Deze kosmische ‘vuurwerkshow’ vond 10.000 jaar geleden plaats, maar het licht bereikte de aarde pas 320 jaar geleden. Cas A, gelegen in het sterrenbeeld Cassiopeia, is een waardevol object voor de studie naar de eindigende fase van een ster en diens overblijfselen.
Nieuwjaar voor al onze lezers met Webb’s blik op L1527
De James Webb ruimtetelescoop biedt twee unieke blikken op de nevel L1527, waarbij met gebruik van verschillende instrumenten een rijk kleurenpalet wordt onthult. Deze nevel, op ongeveer 460 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Stier, bevat een jonge protoster die zich nog in de vroege stadia van stervorming bevindt.
Met deze prachtige selectie van kosmisch vuurwerk luiden we niet alleen het nieuwe jaar in, maar vieren we ook de grenzeloze schoonheid en mysteries van het heelal. Van gigantische nevels waar sterren worden geboren tot spectaculaire supernova-resten en stervormingsgebieden in verre sterrenstelsels, elk beeld herinnert ons eraan hoe klein en bijzonder onze plek in het universum is.
Laten we deze beelden zien als een uitnodiging om ons blikveld te verruimen, onze nieuwsgierigheid te voeden en 2025 te starten met verwondering. De sterren kijken al miljarden jaren naar ons; laten wij vooral blijven kijken naar hen.
Wij wensen jou als lezer namens ons redactieteam Vivian, Jeannette, Andrei, Krijn, Diederik en Yorick een uitermate goed, gezond en intrigerend 2025 toe!
Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten